Pinarello lanceert Dogma XC mountainbike
foto's: Pinarello
donderdag 11 mei 2023 om 13:49

Pinarello lanceert Dogma XC mountainbike

Materiaalzone Pinerallo doet weer haar intrede in het mountainbiken; de Italiaanse fietsproducent heeft vandaag de Dogma XC mountainbike gelanceerd. De gloednieuwe full-suspension mountainbike is ontwikkeld voor Tom Pidcock en Pauline Ferrand-Prévot in aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Ontwikkeling van de nieuwe Dogma CX begon in het najaar van 2022, waarna PFP en Pidcock de fiets uitgebreid testte. De voorbije periode waren beide coureurs al te zien op een onbekende fiets zonder bestickering en logo’s, wat dus de nieuwe Dogma CX blijkt te betreffen.

Opvallend is de driehoekvormige constructie rond de trapas, wat volgens Pinarello de stijfheid ten goede komt maar tevens ruimte biedt aan een extra grote trapas en het scharnierpunt van de achtervering. In de achterdriehoek zijn zogenaamde flex stays ingebouwd, wat inhoudt dat flexibiliteit vanuit de liggende achtervork verbeterde vering moet bieden. Tegelijkertijd zorgt dit voor grotere stijfheid en lager gewicht.

Om frictie rond de scharnierpunten te verminderen, is er gekozen voor een combinatie van lagers en bussen. Bussen zijn geschikt om harde klappen op te vangen, terwijl de lagers juist hoge roterende krachten aan kunnen. Door deze twee te combineren is er minder energieverlies, terwijl de reactiviteit van de achterzijde is verbeterd, zo stelt Pinarello.

De cockpit van de fiets is volledig geïntegreerd wat niet enkel het gewicht ten goede komt maar volgens Pinarello ook meer nauwkeurige stuureigenschappen oplevert. Daarnaast is de achterdriehoek van het frame asymmetrisch, om de hoge krachten van de aandrijflijn tegen te gaan voor verbeterde krachtoverdracht en grip.

Het nieuwe frame is vanaf maart 2024 beschikbaar voor de consument. Naast het model met voor- en achtervering is er ook een hardtail (een mountainbike zonder achtervering) in ontwikkeling. Gedurende 2023 worden Ferrand-Prévot en Pidcock verder betrokken bij de ontwikkeling van de mountainbike, wat mogelijk duidt op nog een vernieuwde uitgave in aanloop naar de Olympische Spelen van 2024.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.