Review: De Trek RSL Knit combineren comfort en rigiditeit
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
maandag 8 april 2024 om 11:09

Review: De Trek RSL Knit combineren comfort en rigiditeit

Materiaalzone Steeds meer wielerschoenen maken gebruik van een geweven constructie, waarbij de schoen haast de structuur van een sok aanneemt. Zo ook de Trek RSL Knit, het nieuwe topmodel van Trek’s schoenen line-up. WielerFlits testte de nieuwe raceschoen van het Amerikaanse fietsmerk.

Niet langer onder de noemer van Bontrager, maar onder hun eigen merknaam presenteerde Trek dit voorjaar een drietal nieuwe paren fietsschoenen. Aanvoerder van dat stel was de Trek RSL Knit, met zogenaamde Metnet-technologie.

Deze technologie draait om het ontzien van de voeten, zonder in te boeten aan stijfheid van de schoen. Simpel gezegd: meer comfort komt op termijn ook je prestaties ten goede. De schoen is zo ontwikkeld dat het bovenwerk meebeweegt met je voet, zodat overmatige drukbelasting wordt vermeden. Dit zou het draagcomfort moeten ten goede moeten komen, zonder de stijfheid van de schoen te verminderen.

Dat draagcomfort zou ook veroorzaakt moeten worden door het gebreide materiaal waaruit de schoen bestaat. Dit levert een sokachtige constructie op die comfortabel rondom de voet zou moeten zitten en eveneens uitstekend ademend vermogen zou moeten bieden. Over dit ‘sokje’ zijn twee BOA Li2-dials gespannen: één die over de wreef van de voet loopt, en één die over de voorzijde van de voet loopt, net onder de tenen.

De leest van de schoen is iets wijder gemaakt dan de vorige Trek Pro-leest, waardoor deze beter aan zou sluiten bij de gemiddelde voet. Aan de achterzijde zit een vrij strakke hielkap die door redelijk steil naar binnen te lopen je hiel goed omsluit. Een anti-slipmateriaal in deze heel cup zorgt er verder voor dat je voet goed op zijn plaats blijft zitten.

De zool bestaat voor 100% uit carbon, wat Trek’s hoogste stijfheidsscore krijgt. Aan de onderzijde daarvan zitten vier ventilatiegaten, terwijl aan de voor- en achterkant rubberen inzetstukjes zijn om de zool te beschermen als je op de schoen loopt.

Strak, strakker, strakst
Die hele constructie met het sokje, de daarover gelegen BOA-sluitingen en de grijze hielkap geven de Trek RSL Knit een opvallende uitstraling. Vooral het opstaande randje aan de achterkant van de schoen springt daarbij in het oog. De Trek RSL Knit weegt 239 gram per schoen (maat 44), waarmee het niet tot de allerlichtste schoenen behoort maar ze ook zeker niet zwaar zijn.

Belangrijker nog: hoe presteren de schoenen? De eerste keer dat ik ze aantrek, valt vooral op hoe gruwelijk lastig het is om de schoenen aan te trekken. Het lukt niet zonder een schoenlepel te gebruiken en zelfs dan moet ik nog behoorlijk hard mijn best doen om in de schoen te geraken.

Dat betekent ook dat de schoen behoorlijk strak zit als je hem eenmaal aan hebt. Het sokje omsluit de voet erg goed en strak, waardoor de BOA-knoppen zelfs nog amper nodig zijn. Ze zorgen wel voor dat laatste stukje om sluiting dat je voet ook binnen de schoen amper kan bewegen, maar enkel het sokje houdt je voet al dicht op de zool van de schoen.

Tegelijkertijd is de pasvorm van de schoen wel wat apart; qua breedte vind ik de schoen erg goed aansluiten, maar aan de voorzijde zit de schoen erg ruim. Iets té ruim zelfs, want mijn tenen hebben net wat te veel ruimte. Een half maatje kleiner nemen kan dus geen kwaad.

Daarnaast heeft het sokje een paar ritten nodig om naar je voet te vormen, wat enig ongemak op kan leveren. Zelf heb ik een vrij hoge wreef van mijn voet, wat ertoe leidt dat de schoen de eerste ritten iets té strak zit. Maar, na een paar ritten vormt het gebreide deel van de schoen zich goed naar je voet en gaat de vermoeide sensatie in mijn voeten weg.

En als de schoen zich naar je voet begint te vormen, wordt hij steeds comfortabeler. Rond mijn voetboog blijft hij wat strak zitten – een probleem wat ik vaker bij schoenen heb – maar verder zit de schoen bijzonder fijn. De relatief zachte binnenzijde en het sokje waarin je voet zich goed kan nestelen zorgt ervoor dat je soms amper doorhebt dat je een schoen aanhebt.

Ook qua stijfheid zijn de schoenen bijzonder goed: de zool is simpelweg enorm rigide. Dat zorgt voor vrij directe feedback van de fiets, maar door de combinatie met goede voetretentie vooral voor uitermate goede krachtoverdracht. Vooral bij intensieve inspanningen waar je flink op de pedalen gaat staan komen de schoenen daardoor goed tot hun recht: de overdracht is quasi-perfect, terwijl er geen ongemakkelijke druk- of pijnpunten ontstaan.

De schoenen zijn in een witte uitgave (met zilveren BOA-draaiknoppen) en een zwarte uitgave (met gouden BOA-draaiknoppen) beschikbaar en aan die eerste klampt eigenlijk nog één serieus nadeel: het gebreide sokje is met geen mogelijkheid schoon te houden. Als er eenmaal een vlek inzit, kan je die er bijna niet meer uitkrijgen. Je kan poetsen wat je wil, maar écht wit wordt het breiwerk niet meer. Van anderen hoor ik zelfs dat de wasmachine er niet bij helpt. Toch zonde van je witte schoenen.

Dat nadeel buiten beschouwing gelaten, zijn de Trek RSL Knit gewoon hele goede schoenen. De schoen sluit enorm goed aan, wat zorgt voor bijzonder goede retentie van de voet, zonder dat dit oncomfortabel wordt. Dat zorgt, in combinatie met een uiterst stijve zool, voor een bijzonder goed presterende schoen, die vooral onder hoge vermogens perfect tot zijn recht komt.

Daar betaal je ook de hoofdprijs voor, want de schoenen kosten maar liefst €449,99,-.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.