Vinokourov doet noodgedwongen stap terug bij Astana-Premier Tech
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 24 juni 2021 om 14:15

Vinokourov doet noodgedwongen stap terug bij Astana-Premier Tech

Update Alexander Vinokourov maakt niet langer deel uit van het bestuur en de leiding van Astana-Premier Tech. Volgens L’Équipe is de Kazach, die jarenlang ploegbaas was, ontslagen door de WorldTour-ploeg. Volgens het team vanwege persoonlijke redenen, maar dat spreekt Vinokourov tegen. Hij gaat met zijn advocaat stappen ondernemen.

Volgens de Franse sportkrant werd de ploeg om middernacht via een e-mail geïnformeerd dat Vinokourov per direct ontslagen is. De olympische kampioen van 2012 zag zijn rol sinds de komst van Premier Tech als co-sponsor veranderen. Zo heeft de Belgische Yana Seel de dagelijkse leiding over Astana-Premier Tech.

Naar verluidt waren er al enkele maanden interne spanningen. Onder meer ploegleiders Alexandre Shefer en Dimitri Sedun, die tot de vaste kern rondom Vino behoren, zijn ontslagen. De twee hebben inmiddels onderdak gevonden bij Gazprom-Rusvelo, maar ondertussen is Vinokourov zelf nu ook buitengezet. En dat twee dagen voor de start van de Tour de France.

Vinokourov ontkent dat er persoonlijke redenen zijn waarom hij vertrekt bij Astana-Premier Tech. Hij weerlegt dat en heeft zijn advocaten aangezet om stappen te ondernemen. Volgens hen is het ontslag ongegrond.

Ondertussen is Giuseppe Martinelli door de WorldTour-ploeg aangewezen als eindverantwoordelijke op sportief gebied. Daarbij wordt hij ondersteund door Steve Bauer.


Update 14.15 uur

Astana-Premier Tech heeft in een perscommuniqué laten weten dat Alexander Vinokourov zijn functie als ploegbaas moet neerleggen. De Kazachse ex-prof, die jarenlang verantwoordelijk was voor de sportieve leiding van de ploeg, zal echter wel aan boord blijven. “Alexander maakt nog altijd deel uit van de ploeg, maar heeft niet meer de sportieve leiding in handen”, aldus algemeen manager Seel. “Hij zal een andere rol krijgen binnen het team.”

Aan Giuseppe Martinelli en Steve Bauer de taak om de touwtjes in handen te nemen op sportief gebied. “Ik hoop dat deze mannen goed kunnen samenwerken en in staat zijn om onze renners naar succes te leiden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.