Astana hoopt wielerpensioen Cavendish uit te stellen: “Maar het is aan Mark”
foto: Cor Vos
zondag 9 juli 2023 om 08:44

Astana hoopt wielerpensioen Cavendish uit te stellen: “Maar het is aan Mark”

Met een sleutelbeenbreuk heeft Mark Cavendish afscheid genomen van de Tour de France, maar als het aan Astana Qazaqstan-teammanager Alexander Vinokourouv ligt, gaat de Britse sprinter toch nog een jaar door. “We zijn klaar om hem die kans te geven. Maar het is aan hem”, laat Vinokourov weten aan sportkrant L’Équipe.

Mark Cavendish moest zaterdag de Ronde van Frankrijk verlaten. De Brit van Astana Qazaqstan kwam ten val in de achtste etappe en kon zijn weg niet vervolgen. Cavendish greep na zijn val meteen naar zijn sleutelbeen en bleef lang liggen. De hand op de schouder deed al vermoeden dat zijn sleutelbeen de oorzaak zou zijn van de opgave. Astana Qazaqstan bevestigde enkele uren na de val dat de sprinter inderdaad zijn rechter sleutelbeen heeft gebroken.

En zo neemt de 34-voudig etappewinnaar wel op een heel pijnlijke manier afscheid van de Tour de France. Of toch niet? Als het van Alexander Vinokourov – de teambaas van Astana Qazaqstan – afhangt, staat de 38-jarige spurter ook in 2024 aan de start van de Tour. “We willen dat Mark doorgaat in 2024 en zijn vijftiende Tour de France kan rijden, om zo zijn 35ste etappe te winnen”, citeert L’Équipe.

“Ik heb zelf een dijbeenbreuk opgelopen in de Tour van 2011 en dat zou mijn laatste jaar worden, maar ik wilde niet zomaar stoppen. Ik bleef en vocht hard om het jaar nadien Olympisch kampioen te worden in Londen. Mark heeft dezelfde mentaliteit en vastberadenheid om zijn ultieme doel te bereiken. We zijn klaar om hem die kans te geven. Maar het is aan hem.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.