Chavanel pakt tijdrit, Boom blijft leider in Eneco Tour
vrijdag 16 augustus 2013 om 16:49

Chavanel pakt tijdrit, Boom blijft leider in Eneco Tour

Sylvain Chavanel

foto: Sirotti

Sylvain Chavanel heeft de vijfde etappe in de Eneco Tour gewonnen. De Fransman wist in een tijdrit Argos-renner Tom Dumoulin nipt voor te blijven. Jesse Sergent pakte de derde plek. Lars Boom mag ook morgen, in de voorlaatste rit, in de leiderstrui van start gaan. Tom Dumoulin deed ook goede zaken in het algemeen klassement en staat daarin nu derde.

De topfavoriet van vandaag, Bradley Wiggins, stond vanwege zijn lage positie in het klassement al vroeg aan de start. De Brit noteerde een tijd van 16’13”, en was daarmee amper twintig seconden sneller dan de tot dan toe snelste tijd van Boaro. De tijd van Wiggins bleef dan ook niet bijzonder lang bovenaan de tabellen staan. Jesse Sergent was de eerste renner die onder de tijd dook en zette met 16’18” de nieuwe snelste tijd neer.

Tom Dumoulin

Onder meer Vladimir Gusev, Andriy Grivko en Nederlands kampioen tijdrijden Lieuwe Westra deden een gooi naar het podium, maar strandden allemaal op een handvol seconden. Datzelfde geldt ook voor Niki Terpstra, die uiteindelijk de veertiende tijd noteerde. In het laatste half uur stonden nog vier landgenoten aan de start. Tom Dumoulin (foto boven) was het eerste van dat kwartet en reed een meer dan behoorlijke tijdrit. De Argos-renner was uiteindelijk maar vier seconden langzamer dan de tijd van Chavanel. Ook Sebastian Langeveld (foto onder) deed het goed. Hij noteerde 16’10” en was daarmee slechts zes seconden trager dan Chavanel. Langeveld en Kelderman sloten de tijdrit uiteindelijk af als respectievelijk vierde en twaalfde.

Sebastian Langeveld

Van de top 10 was Taylor Phinney één van de favorieten. De Amerikaan kon zijn rol niet helemaal waarmaken en zijn tijd van 16’15” was goed voor de zesde plek in de einduitslag. Nadat onder andere Tyler Farrar, Philippe Gilbert en Zdenek Stybar niet onder de tijd van Chavanel konden duiken, mocht de Fransman stilaan aan de dagwinst beginnen te denken. Lars Boom leek even sterk onderweg, maar gaf bij het tussenpunt al zeven seconden toe op de toptijd.

Boom moest uiteindelijk 20 seconden toegeven en werd daarmee tiende in de daguitslag. Dat was echter wel genoeg voor de Belkin-coureur om zijn leiderstrui te behouden. Het klassement is na deze tijdrit behoorlijk overhoop gegooid. Zo staat Tom Dumoulin na vandaag derde op slechts acht seconden achterstand. Sylvain Chavanel schoof op naar plek twee. Ook Sebastian Langeveld (vijfde) staat nog hoog.

Sylvain Chavanel

Eneco Tour 2013 (WT)
Uitslag etappe 5: Sittard-Geleen (13km, tijdrit)

1. Sylvain Chavanel (Frankrijk/OmegaPharma-QuickStep) 16m04s
2. Tom Dumoulin (Nederland/Argos-Shimano) +4s
3. Jesse Sergent (Nieuw-Zeeland/RadioShack-Leopard) +4s
4. Sebastian Langeveld (Nederland/Orica-GreenEDGE) +6s
5. Bradley Wiggins (Groot-Brittanië/Team Sky) +9s
6. Taylor Phinney (Verenigde Staten/BMC Racing) +11s
7. Vladimir Gusev (Rusland/Katusha) +14s
8. Lieuwe Westra (Nederland/Vacansoleil-DCM) +17s
9. Andrey Grivko (Oekraïne/Astana) +18s
10. Lars Boom (Nederland/Belkin ProCycling) +20s
Volledige uitslag rit 5

Lars Boom

Algemeen klassement na etappe 5
1. Lars Boom (Nederland/Belkin ProCycling)
2. Sylvain Chavanel (Frankrijk/OmegaPharma-QuickStep) +4s
3. Tom Dumoulin (Nederland/Argos-Shimano) +8s
4. Taylor Phinney (Verenigde Staten/BMC Racing) +8s
5. Sebastian Langeveld (Nederland/Orica-GreenEDGE) +10
6. Philippe Gilbert (België/BMC Racing) +18s
7. Andrey Grivko (Oekraïne/Astana) +23s
8. Zdenek Stybar (Tsjechië/OmegaPharma-QuickStep) +24s
9. Vladimir Gusev (Rusland/Katusha) +25s
10. Ian Stannard (Groot-Brittanië/Team Sky) +26s
Volledig algemeen klassement na rit 5

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.