Cookson steunt Kennaugh en mist meer geluiden uit het peloton
zaterdag 13 december 2014 om 10:07

Cookson steunt Kennaugh en mist meer geluiden uit het peloton

Cookson

foto: Sirotti

“Wat een aanfluiting voor de sport”, twitterde Peter Kennaugh toen stukken uit het Padova-dossier in de media verschenen en Astana een WorldTour-licentie kreeg. De Brits kampioen was op die dag de enige renner met een mening over deze kwestie. UCI-voorzitter Brian Cookson juicht de uitspraken van Kennaugh toe. Hij mist meer geluiden uit het peloton.

“Ik begrijp Peter Kennaugh wel”, reageert Cookson tegenover de NOS. “Ik vind het heel vervelend voor hem en ik begrijp zijn gevoel. Ik wou dat meer renners zich hierover zouden uitspreken. Het is erg opvallend dat, nu hij zich heeft uitgesproken, de mensen die vragen waarom de renners niks zeggen hem vervolgens bekritiseren en beschuldigen. Dat is een lastige situatie voor een renner en daarom zijn ze zo terughoudend.”

“Maar als ze iets weten over valsspelers – en ik heb het over bewijzen, niet geruchten – dan kunnen ze met ons komen praten. We hebben allemaal onze verantwoordelijkheid, niet alleen de UCI. Als we écht een schone sport willen, moet iedereen zich uitspreken en de stem van zijn geweten volgen”, aldus Cookson.

Kittel en Greipel reageren
Inmiddels hebben ook de Duitse sprinters Marcel Kittel en André Greipel via Twitter gereageerd op de nieuwsfeiten. “Ik hoop dat de recente veranderingen bij de UCI en het vertrouwen in Brian Cookson renderen na al het dopingnieuws van de voorbije dagen”, twitterde Kittel. “Ik hoop bovendien dat ze daadkracht zullen tonen met een beslissing die ‘zuivere’ renners beschermt en onze schreeuw om een geloofwaardige sport zonder doping ondersteunt.”

“Een dopingnetwerk zoals het Padova-onderzoek heeft blootgelegd, kan niet getolereerd worden. Het toont aan hoe belangrijk de antidopingwetgeving in elk land is”, aldus de Giant-renner. Greipel is het met hem eens: “Het zijn altijd dezelfde namen, maar het zou mooi zijn als er sneller en harder actie wordt ondernomen. Wij willen dat het publiek onze sport kan vertrouwen.”

Lees ook:
Kennaugh drijft spot met renners die alleen ’trainden’ bij Ferrari

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.