Chris Froome, Critérium du Dauphiné, Bart De Clercq, Mark Cavendish
foto: LaPresse
vrijdag 25 mei 2018 om 20:00

Chris Froome, Critérium du Dauphiné, Bart De Clercq, Mark Cavendish

In de rubriek WielerFlits Kort bundelt WielerFlits al het nieuws dat te groot is voor het servet, maar te klein voor het tafellaken. Vandaag onder andere over een mijlpaal voor Chris Froome, de voorlopige deelnemerslijst van het Critérium du Dauphiné, het herstel van Bart De Clercq en gelukkig nieuws uit huize Cav.

Tachtigste leiderstrui Froome in grote ronde

Chris Froome veroverde vandaag voor het eerst in zijn carrière de leiderstrui in de Giro d’Italia. Voor de Britse kopman van Sky is het zijn tachtigste leiderstrui in een grote ronde, bij elkaar. Eerder wist hij al het geel te dragen in de Tour en het rood te dragen in de Vuelta (en deze ook naar de eindstreep te brengen). Daarnaast voegt hij zich bij Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Mark Cavendish en Rohan Dennis. Zij zijn de enige actieve wielrenners die in elke grote ronde de leiderstrui ooit gedragen hebben, vond Gracenote uit.


Bernal, Nibali en Alaphilippe kleuren deelnemersveld Dauphiné

De Giro d’Italia mag dan nog in zijn laatste fase zitten, het vizier wordt al weer langzaam gericht naar de Tour de France. Dit betekent elk jaar weer een getouwtrek tussen het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland – de twee belangrijkste voorbereidingskoersen op La Grance Boucle – wat betreft het binnenhalen van toppers.

De Franse rittenkoers – die zal worden verreden van 3 tot en met 10 juni – kan ook dit jaar weer rekenen op een gestoffeerd deelnemersveld, zo blijkt uit de voorlopige startlijst die door organisator ASO is gepubliceerd. Zo trekt het Britse Sky met een koningstrio naar Frankrijk: sensatie Egan Bernal, Geraint Thomas en Michał Kwiatkowski. Daarnaast geven ook toppers als Julian Alaphilippe, Vincenzo Nibali, Adam Yates, Daniel Martin en Romain Bardet acte de présence.


Sukkelende Bart De Clercq hoopt met gel-inspuiting op doorbraak

De lijdensweg van Bart De Clercq blijft maar voortduren. De Belgische klimmer maakte de voorbije winter de overstap van Lotto Soudal naar Wanty-Groupe Gobert, maar heeft nog geen wedstrijdkilometer kunnen betwisten voor zijn nieuwe werkgever door een aanslepende heupblessure.

De Clercq liep in januari bij een val op training een subcapitale heupfractuur op. De breuk herstelde voorspoedig, maar de Belg bleef op training last houden van pijn. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de 31-jarige klimmer ook last heeft van zijn kraakbeen rond de heupkop. Hij hoopt door middel van gel-inspuiting in de heup op een sneller herstel van het kraakbeen. De inspuiting staat volgende week op het programma.


Cavendish zorgt voor nieuw nageslacht

Waar de halve wielerwereld op zijn kop staat door de slotfase van de Giro d’Italia, is het in huize Cavendish genieten van klein geluk. Casper Cavendish (allitereert lekker) is namelijk geboren. Mark verwelkomt op Twitter zijn zoon. “Ik ben de meest trotse vader van de hele wereld. Ik hou zo veel van je”, aldus Cav. Samen met zijn vrouw Peta Todd heeft Cavendish nu drie kinderen. Peta heeft ook nog een kind uit een eerdere relatie.


Giro 2018: De uitvallers van vandaag

Het was bijltjesdag vandaag in de Giro d’Italia. Niet enkel vielen renners in de koers zelf van hun sokkel, ook gaven meerdere renners er de brui aan. Door het spectaculaire koersverloop lijkt het ons handig om nog even alles op een rijtje te zetten. Er zijn nog 151 renners in koers; de volgende zeven zijn vandaag afgestapt en hebben een DNF achter hun naam:

flag-it Fabio Aru (UAE Emirates)
flag-fr William Bonnet (Groupama-FDJ)
flag-fr Mickaël Chérel (AG2R La Mondiale)
flag-by Vasil Kiryienka (Sky)
flag-it Mirco Maestri (Bardiani-CSF)
flag-au Ben O’Connor (Dimension Data)
flag-be Louis Vervaeke (Sunweb)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.