David van der Poel: “Ik heb mezelf enorm verbaasd”
zondag 5 oktober 2014 om 23:20

David van der Poel: “Ik heb mezelf enorm verbaasd”

In de schaduw van zijn jongere broertje Mathieu, reed ook David van der Poel een uitstekende cross in Gieten. Hij reed immers ook pas zijn eerste Superprestige-cross bij de profs. Na zijn goede optreden van vorig weekend in Neerpelt, bevestigde hij vandaag met een vierde plaats in Drenthe. “Dat was echt buiten verwachting, ondanks dat ik vorige week ook al een mooi resultaat had neergezet”, vertelt David aan WielerFlits.

Goede start
Waar de aandacht in het kleine perstentje na afloop van de cross voornamelijk uit ging naar Mathieu, was ook de 22-jarige David zeer tevreden met zijn optreden in het Gietense zand. Waar Mathieu – die zei dat hij in de trainingen wel zag dat David in orde was – niet verrast was door het optreden van zijn broer, was hij dat zelf wel: “Ik wist wel dat ik de afgelopen tijd goed was. Het verschil met vorige week was dat ik nu direct mee van voren zat. Dat scheelt natuurlijk een hoop, maar ik had van mezelf niet verwacht om dan maar direct vierde te worden.”

Vanaf ronde één zat David mee van voren. Daarna moest hij, buiten zijn schuld om, in de achtervolging.”Na twee of drie rondjes viel Tom Meeusen volgens mij. Corné van Kessel en ik konden hem niet meer ontwijken. Onze fietsen zaten in elkaar vast, waardoor we niet direct verder konden. Toen werd ik eventjes terug geslagen, maar voor de rest heb ik een hele vlakke koers in de kop van de wedstrijd gereden.”

Waar Mathieu op de eerst rij mocht starten, was David veroordeeld tot een plek op de derde rij. “Vandaag maakte dat niet echt uit. Normaal gesproken wel, maar vanmiddag dook ik als tweede of derde het veld in. En verder heb ik eigenlijk gewoon een goede race gereden. Ik maakte een klein foutje in de zandbak op twee rondes voor het einde, wat ook mijn slechtste passage van heel de wedstrijd was. Op dat moment reed Sven Nys ook bij me weg. En dat was jammer, want ik had het gevoel dat er nog iets in zat. Maar Nys is wel Nys, dus je weet dat je die moeilijk terug kunt halen.”

“Ik kan niet anders dan tevreden zijn”
Het tekent de topsportmentaliteit van de oudste zoon van Adrie van der Poel: “Maak ik die fout namelijk niet, dan kan ik misschien wel sprinten om de derde plek. Maar achteraf kan ik niet anders dan tevreden zijn. Voorafgaand aan de koers had ik direct mijn handtekening gezet onder een vierde plaats. Maar het mag duidelijk zijn dat dit resultaat me veel vertrouwen heeft gegeven. Het gevoel is al vanaf de eerste cross goed, alleen weerspiegelde de uitslag niet altijd mijn goede gevoel. Ik had daarom gehoopt om vandaag misschien de top-tien te halen. Maar als ik dan kijk dat ik eigenlijk de hele wedstrijd lang me kan meten met de toppers en uiteindelijk vierde wordt, dan kan ik ook niet anders dan tevreden zijn.”

Toch blijft de euforische David ook nuchter en gaat niet naast zijn schoenen lopen. “Of jullie wat van mij mogen verwachten de komende tijd? Dat is moeilijk te zeggen. Ik heb mezelf enorm verbaasd vandaag en het kwam allemaal een beetje onverwacht. Ik kan dan ook niet zeggen dat ik dit volgende week weer presteer. Het zou ook zo maar kunnen dat het resultaat dan minder goed is. Volgend weekend rijd ik alleen in Den Bosch (De Grote Prijs van Brabant) en dat is wel een rondje wat me moet liggen. Zullen we eens kijken wat we daar kunnen”, klinkt een euforische David van der Poel.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.