Dit heb je tot nu toe gemist in de Ronde van Vlaanderen 2024
foto: Cor Vos
zondag 31 maart 2024 om 12:00

Dit heb je tot nu toe gemist in de Ronde van Vlaanderen 2024

Overzicht De 108e editie van de Ronde van Vlaanderen is begonnen! Met wereldkampioen Mathieu van der Poel aan de start, is spektakel gegarandeerd. Wie staat vanmiddag op de hoogste trede van het podium en kan de Vlaamse Hoogmis van 2024 op zijn palmares bijschrijven? Lees hier wat je tot nu toe hebt gemist en wanneer je klaar moet zitten voor de belangrijke passages.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Wat heb je gemist?

Hier lees je wat je tot nu toe gemist hebt. Wil je vanaf het begin niets van de koers missen? Volg de gehele wedstrijd via het WielerFlits Liveblog!

Mathieu van der Poel is de absolute topfavoriet voor de Ronde van Vlaanderen. Juist daarom zal zijn ploeg, Alpecin-Deceuninck, wel het gewicht van de koers moeten dragen en komt er veel druk op het team te liggen. MVDP maakte zich bij de start echter geen zorgen. “Ik denk dat we daar wel klaar voor zijn”

– Om 10.00 uur klonk het startschot in Antwerpen. De renners vertrokken voor een lange neutralisatie door de stad. Renaat Schotte had er een mooie primeur.

– Vanuit de start vertrokken direct vijf renners. Een van hen was Frank van den Broek, die gisteren nog meestreed in de Volta NXT Classic. Het was maar van korte duur want ze werden al vrij snel weer ingelopen.

– Na een twintigtal kilometers wist een achttal de vroege vlucht te vorm: Bert Van Lerberghe, Luke Durbridge, Damien Touzé, Lionel Taminiaux, Elmar Reijnders, Stanislaw Aniolkowski, David Dekker en Jelle Vermoote.

– Zoals aangekondigd namen Alpecin-Deceuninck (Silvan Dillier) en Lidl-Trek het heft in handen door op kop van het peloton te rijden.

– Op zowel de Lippenhovestraat als de Paddestraat, de eerste kasseistroken van de dag, gebeurde weinig. Het verschil met koplopers schommelde tussen de 3.30 en 4 minuten. Opvallend: de ploegen zónder kopman (o.a. Q36.5, dsm-firmenich PostNL en INEOS Grenadiers) namen in het peloton het commando over.

– De eerste beklimming van de Oude Kwaremont leverde zoals verwachting geen spektakel op. MVDP en Pedersen reden goed gepositioneerd van voren. Het verschil met de koplopers liep met bijna een minuut terug naar iets meer dan 3.30.

– Op de Wolvenberg zagen we voor het eerst de favorieten aan het werk. Matteo Jorgenson prikte er voor het eerst en even later sprong ook Pedersen weg. Het waren echter twee korte pogingen, het peloton dichtte al snel de gaatjes. Even later sloeg wel het noodlot toe voor Søren Kragh Andersen. De ploeggenoot van Van der Poel red lek op een ongelukkig moment en moest achtervolgen.

– Het is niet meer stilgevallen. Op 96 kilometer van de streep reed er een grote groep met favorieten weg, die ook de oversteek maakten naar de vroege vluchters. Dylan van Baarle was de aansteker, onder meer Pedersen, Tiesj Benoot, Oliver Naesen, Laurenz Rex, Gianni Vermeersch, Ben Turner en Nils Politt zaten mee. Het verschil was echter niet te groot, dus besloot Van der Poel om het gat eigenhandig te dichten op de Valkenberg.

– Pedersen was duidelijk niet van plan om te wachten op de finale. De nummer drie van vorig jaar trok nog maar eens door en kreeg deze keer Vermeersch met zich mee.

– Op de tweede beklimming van de Oude Kwaremont dropte Van der Poel voor het eerst een bommetje. -tje, want de wereldkampioen liet zich op het einde van de klim weer inrekenen. Pedersen en Vermeersch waren daardoor wel weer gegrepen. De eerste beklimming van de Paterberg baarde een muis.

– De Koppenberg daarentegen zorgde wel voor vuurwerk. Van der Poel knalde er naar boven, niemand kon volgen. Jorgenson kwam boven op een kleine tien seconden, Pedersen op een twintigtal seconden. En de rest? Die stonden allemaal te voet. De natte kasseien zorgden er namelijk voor dat het zeer glibberig was.

– Na de Koppenberg besloot Van der Poel niet om te wachten op Jorgenson. Even leek Jorgenson dichterbij te komen, maar de Amerikaan kon zijn tempo niet volhouden. Van der Poel breidde daardoor zijn voorsprong uit, de wereldkampioen leek zo definitief weg te zijn.

Wat komt er nog aan?

Met zeventien hellingen en zeven kasseistroken zit de Ronde van Vlaanderen ook dit jaar weer vol met lastige passages. In onderstaand overzicht hebben we de belangrijkste passages uit de finale voor je op een rijtje gezet.

Taaienberg
Hoe laat? tussen 15.35 en 16.15 uur
Hoe ver nog? 36,8 kilometer tot de finish

Oude Kruisberg/Hotond
Hoe laat? tussen 15.50 en 16.30 uur
Hoe ver nog? 26,5 kilometer tot de finish

Oude Kwaremont, derde passage
Hoe laat? tussen 16.05 en 16.45 uur
Hoe ver nog? 16,7 kilometer tot de finish

Paterberg, tweede passage
Hoe laat? tussen 16.10 en 16.50 uur
Hoe ver nog? 13,2 kilometer tot de finish

Finish Oudenaarde
Hoe laat? Tussen 16.25 en 17.10 uur

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.