Doek valt voor Sluitingsprijs Putte-Kapellen
foto: Marcel Koch
dinsdag 17 januari 2017 om 11:15

Doek valt voor Sluitingsprijs Putte-Kapellen

De Sluitingsprijs Putte-Kapellen vindt in 2017 naar alle waarschijnlijkheid geen doorgang. De huidige organisatie houdt er namelijk mee op. “Door een gebrek aan jong bloed en gezondheidsproblemen bij sommige leden”, legt secretaris Eddy Carpentier uit in Het Laatste Nieuws.

Datum wel vastgelegd
De Sluitingsprijs Putte-Kapellen is al jaar en dag de laatste koers van het Belgische wegseizoen. De eerste editie van de wedstrijd op de Belgisch-Nederlandse landsgrens vond al plaats in 1929. Ondanks dat de organisatie ermee ophoudt, staat de Sluitingsprijs op 17 oktober 2017 nog wel op de UCI-kalender. “Ik heb de datum vast laten leggen, want je weet nooit of iemand zich geroepen voelt om de organisatie over te nemen”, hoopt Carpentier.

Van der Poel recordhouder
De laatste editie werd gewonnen door de Belg Roy Jans (Wanty-Groupe Gobert). In totaal was er zestien keer een Nederlandse zege te noteren. In 2012 viel de laatste keer ten beurt aan Wim Stroetinga. Adrie van der Poel, inwoner van Kapellen, won drie keer. Hij is daarmee gedeeld recordhouder met Frans Van Looy. Van de 82 voorgaande edities waren Denis Flahaut, Adam Blythe, Yauheni Hutarovich en Nacer Bouhanni overigens de enige winnaars die niet uit België of Nederland kwamen.

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
17 januari 2017 11:19
Het gaat wel hard zo met de europese koersen die niet meer gereden kunnen worden
17 januari 2017 11:31
De toorn van Niels Albert : alle koersen opheffen die door Adri van der Poel zijn gewonnen ...
17 januari 2017 11:38
RikkyG, zonder de Ronde en LBL blijft er dan weinig over van de Belgische klassiekers.
17 januari 2017 11:48
Goed teken, betekent dat de globalisatie van de wielersport doorzet. Meer spreiding van wielerkoersen en wees eerlijk, wie zal deze koers nu echt gaan missen?
17 januari 2017 12:02
Jammer.

Wel een verschijnsel dat m.i. zorgwekkend is.

Door de individualisering, maar ook door tijdgebrek (of andere prioriteiten) zie je dat dit soort "vrijwilligerswerk" onder druk komt te staan. Niet dat mensen niet meer naar elkaar omkijken of "harder" zijn geworden, maar veel mensen maken maandelijks een bedrag over en vinden het wel best. Maar daar koop je geen vrijwilligers voor.
17 januari 2017 12:07
@Piet Lut ja lekker in lege zandbakken koers kijken ipv een koers waar het publiek wel warm voor loopt en eentje met historie. De globalisatie (die geforceerd is) is meer een geldprobleem doordat rijke landen maar wat kopen en daar worden traditionele koersen de dupe van. Sterker nog hoe meer koersen met historie en traditie wegvallen hoe verder de sport in verval raakt en het grote geld ook achterwege blijft.
17 januari 2017 12:24
@Piet Lut: "Goed teken"? Volstrekte onzin. En ik mis deze koers echt. Europese koersen zijn broodnodig. Dit heeft niks met "mondialisering" te maken, maar met het Spaanse, Italiaanse, Franse en Belgische wielrennen in de problemen. Ben je er zo eentje die denkt dat er alleen in de Tour De France en in de Ronde Van Vlaanderen moet gekoerst worden? Er worden steeds minder koersen georganiseerd voor beloften, junioren, nieuwelingen en aspiranten, gewoon omdat er 1) geen geld is en 2) geen vrijwilligers zijn. Absoluut geen "goed teken", maar zeer zorgwekkend want als de jeugd en de lagere niveaus niet kunnen koersen, stopt de toevoer naar de absolute top ook een keer.
17 januari 2017 12:37
Ik zal deze koers missen. Ooit in Putte-Kapellen geweest? Unieke sfeer
17 januari 2017 12:57
Ik treur niet specifiek om deze koers, meer om het feit dat alhoewel ons leven steeds meer vrije tijd heeft en toch minder tijd voor vrijwilligers werk.(we werken gemiddeld minder, hebben gemiddeld minder slaap nodig, huishouden kost minder tijd etc) Zo zund dat soort dingen erdoor wegvallen.
17 januari 2017 13:37
Deze koers stopt toch duidelijk uit gebrek aan interesse van de volgers. Mondialisering als argument gebruik gaat dan ook behoorlijk spaak.
Bovendien zijn er volgens mij ook te veel koersen met een te grote ambitie. Het kan evenredig en vaak interessanter zijn om naar amateurs wedstrijden te kijken. Genoeg organisatoren die zich prima op die markt kunnen richten. Daarnaast kan er nuttiger en ludieker met sponsoring worden omgegaan en is een cursus parcours bouwen vaak noodzaak.
17 januari 2017 15:57
@GreenDay: +1

@wiebipedia: Deze koers stopt omdat ie draait op vrijwilligers! Het gros van de koersen draait hierop en is dus kwetsbaar. Het zijn niet allemaal organisaties als Golazo, ASO of Flanders Classics.....
17 januari 2017 19:27
Vroegah stopte men nog met koersen op hun vijftigste en gingen mensen voor hun kinderen zorgen en daarmee dus vrijwilligerswerk doen tijdens wedstrijden. Als je ziet hoeveel 50-plussers er tegenwoordig nog koersen snap ik best dat er te weinig vrijwilligers zijn. Misschien moet de knwu (kbwb in dit geval) gewoon veel minder 50+ wedstrijden toestaan. Komt heel veel heibel, maar misschien toch ook wat vrijwilligers.
17 januari 2017 22:18
Ik heb 6 jaar meegeholpen met de organisatie van een criterium. Een plaatselijk rondje van amper een paar kilometer. Daar komt best al heel veel bij kijken qua voorbereidingen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.