Dylan Groenewegen wint weer eens een sprint: “Voelde altijd vertrouwen van de ploeg”
foto: Cor Vos
maandag 20 mei 2024 om 17:42

Dylan Groenewegen wint weer eens een sprint: “Voelde altijd vertrouwen van de ploeg”

Vier maanden: zolang heeft Dylan Groenewegen moeten wachten op een nieuwe overwinning. Na een resem ereplaatsen maar ook mindere sprints was het in de Ronde van Limburg eindelijk weer eens raak. “Dit is goed voor mijn zelfvertrouwen”, vertelde de renner van Jayco AlUla na afloop in het flashinterview.

Groenewegen begon zijn seizoen meteen met een overwinning, maar na zijn zege in de Spaanse eendagskoers Clàssica Comunitat Valenciana 1969 moest hij voor een sprinter zeer lang wachten op een nieuwe overwinning. “Het is al een tijdje terug, dus is het zeker lekker om weer met mijn handen in de lucht over de streep te komen. Ik was er vaak dicht bij, maar het was steeds net niet.”

“Ik moet de ploeg bedanken dat ze nooit het vertrouwen in mij zijn verloren. Ik voelde de afgelopen periode altijd het vertrouwen van de ploeg. We gingen er ook altijd voor, maar we werden helaas vaker niet dan wel beloond. Maar dat hoort ook een beetje bij het wielrennen. De ploeg weet wat ik kan als ik de vrijheid krijg om te sprinten. In Veenendaal-Veenendaal zat ik een beetje ingesloten, maar was ik ook niet goed genoeg.”

Vandaag deed Groenewegen alles goed in de sprint en kreeg hij dus vrije baan om zijn snelle benen te etaleren. “Het was een heel moeilijke finale. Het ging eerst in dalende lijn en vervolgens weer steil omhoog”, blikt de man van Jayco AlUla terug op een razendsnelle en bij momenten hectische sprintvoorbereiding. “De ploeg wilde steeds versnellen, maar ik zei de hele tijd dat we nog moesten wachten.”

Opsteker richting de Tour
“We hebben uiteindelijk gewacht tot 1,2 km van de streep. Luke (Durbridge, red.) reed jammer genoeg zijn ketting eraf, maar Elmar (Reinders, red.) deed gelukkig een heel goede lead-out.” Groenewegen profiteerde vervolgens van het zog van Biniam Girmay. “Girmay doet eigenlijk een goede lead-out voor mij. Ik moet hem dan ook bedanken”, vertelt hij met een glimlach. “Ik heb de beelden van de laatste jaren teruggekeken en wilde echt als eerste door de laatste bocht. Dat is gelukt.”

Voor Groenewegen is deze zege in Limburg een meer dan welkome opsteker richting de Tour de France (29 juni-21 juli), die over ruim een maand van start gaat in Firenze. “We weten wat het grote doel is”, doelt hij op de Tour. “Het is nu een kwestie van nog verder opbouwen. De laatste weken was ik wat ziekjes en aan het kwakkelen, maar ik voel me beter en beter worden. Dit is goed voor het zelfvertrouwen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.