EK Wielrennen 2019: Amy Pieters is vluchtgenoten de baas bij de vrouwen
foto: Cor Vos
zaterdag 10 augustus 2019 om 16:28

EK Wielrennen 2019: Amy Pieters is vluchtgenoten de baas bij de vrouwen

Amy Pieters is de nieuwe Europees kampioene op de weg. De Nederlandse was in Alkmaar sneller dan Elisa Cecchini en Lisa Klein, met wie ze ruim zeventig kilometer in de aanval reed.

Zaterdag waren de vrouwen aan de beurt om in Alkmaar hun EK op de weg af te werken. Alhoewel het parcours biljartvlak was, was een massasprint zeker geen sinecure. Waarom? Omdat het parcours door de vele bochten en door de harde wind loodzwaar was.

Nederlandse vrouwen zorgen direct voor schifting
In de eerste kilometers werd direct duidelijk dat het een loodzware wedstrijd ging worden. Keek men naar een veldritwedstrijd of naar een wegwedstrijd? Nadat het startschot was gelost, sprintten de vrouwen – net zoals in het veldrijden – zo snel mogelijk naar de eerste bocht: direct lieten de Nederlandse vrouwen zich gelden.

Zij zorgden voor een vroege schifting: onder aanvoering van de Nederlanders reden ongeveer dertig rensters weg. Daarbij zaten zeven Nederlanders, maar ook een aantal Belgen, Duitsers, Italianen, Denen en Fransen. Europees kampioen tijdrijden Ellen van Dijk zat verrassend genoeg niet mee.

Nieuwe schifting brengt vijftien rensters bij elkaar
Deze vroege schifting bleek voor de Nederlanders niet voldoende te zijn. De vrouwen hielden het tempo hoog, hetgeen resulteerde in een nieuwe breuk. Ditmaal zaten vijftien rensters mee. De namen? Lisa Brennauer, Christine Majerus, Tatiana Guderzo, Susanne Andersen, Romy Kasper, Amy Pieters, Lucinda Brand, Demi Vollering, Lisa Klein, Lorena Wiebes, Elena Cecchini, Chantal Blaak, Elisa Longo Borghini, Anna Henderson en Aude Biannic.

De kopgroep met o.a. Kirsten Wild – foto: Cor Vos © 2019

Zij leken gevlogen te zijn. De achtervolgende groep, waar de Belgen en de Italianen op kop reden voor Lotte Kopecky en Marta Bastianelli, werd snel op een halve minuut gemeld. Echter, met nog zeventig kilometer te gaan volgde een hergroepering.

Hergroepering volgt zonder Kopecky
Kopecky maakte deze hergroepering niet meer mee: zij was vlak daarvoor ten val gekomen op de Munnikenweg en kwam op anderhalve minuut van het peloton te rijden. Toch wist de Belgische kopvrouw wederom de aansluiting te maken, nadat drie rensters uit het peloton waren weggereden.

Klein, Pieters en Cecchini rijden weg
Lisa Klein, Amy Pieters en Elena Cecchini reden snel een voorsprong van twee minuten bij elkaar op het tot rust gemende peloton. Verder dan twee minuten liet het peloton de achterstand niet oplopen. In korte tijd volgde de ene na de andere aanval om de sprong te maken naar de kopgroep, maar geen van allen had het gewenste resultaat.

Met nog vijftig kilometer te gaan was hun achterstand nog altijd twee minuten. De Britten zetten vervolgens een achtervolging op touwen. De achterstand liep iets terug, maar de winnares leek langzaam maar zeker vooraan gezocht te moeten worden.

Nederlanders rijden op kop, maar laten begaan
Totdat de Nederlanders zichzelf wederom op kop van het peloton posteerden. Brand ging op kop rijden en pardoes werd er een minuut van de achterstand gehaald. Echter, in de slotronde ging opnieuw de handrem erop, waardoor de drie vooraan mochten strijden om de sterrentrui.

Pieters spurt naar de overwinning
Op de kasseien van de Munnikenweg probeerden Cecchini en Klein nog om Pieters uit haar hok te lokken, maar de Nederlandse hield haar hoofd koel. In de sprint bleek Pieters vervolgens de snelste te zijn, waardoor zij aankomend jaar de sterrentrui mag dragen.

Vreugde bij de vrouwen! – foto: Cor Vos © 2019

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.