Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 10
dinsdag 19 mei 2015 om 07:00

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 10

De klassementsrenners in de Giro d’Italia krijgen daags na de rustdag de gelegenheid om rustig in hun ritme te komen. De tiende etappe van Civitanova Marche naar Forlì is met 200 kilometer weliswaar behoorlijk lang, maar kent amper noemenswaardige hindernissen. Een uitgelezen kans dus voor de sprinters om hun slag te slaan. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Na de start in havenplaats Civitanova Marche trekt het peloton langs de Adriatische zee in noordelijke richting naar de regio Emilia Romagna. Onderweg wordt onder meer de populaire badplaats Rimini gepasseerd. De enige klim van de dag doemt op na 107 kilometer, al zal niemand daar zenuwachtig van worden. De Monte di Bartolo (vierde categorie) is namelijk amper vijf kilometer lang en niet al te steil.

De snelle mannen kunnen hun benen alvast testen bij de tussensprints die zijn getrokken na 158 en 178 kilometer. In de straten van Forlì zal het tempo vervolgens verder worden opgevoerd. Daar ligt ook meteen het gevaar voor de klassementsrenners. Met nogal wat rotondes en bochten in de slotkilometers zijn valpartijen niet ondenkbaar. De tuimeling van Alberto Contador in de zesde etappe liet al zien dat een ongeluk in een klein hoekje zit.
Giro d'Italia 2015: Stage 10 profile
Het meest logische scenario is dat een kopgroepje de ruimte krijgt van het peloton, om met de finale in zicht weer ingerekend te worden. De Australische sprinter Robbie McEwen was in 2006 de laatste winnaar in Forlì.

Favorieten
De voornaamste kandidaat om in de voetsporen van McEwen te treden is André Greipel. De Duitser van Lotto Soudal toonde donderdag in Castiglione della Pescaia al aan van de aanwezige renners de snelste te zijn in een vlakke sprint. Omdat Greipel ook ambities heeft in de Tour de France, is het niet waarschijnlijk dat hij door zal rijden tot Milaan. Maar zolang De Duitser in koers is, zal hij natuurlijk nog best een zege mee willen pakken.

André Greipel

André Greipel

De twee die er deze Giro in slaagden in een sprint voor Greipel te eindigen, zijn Elia Viviani en Moreno Hofland. Zij profiteerden in de tweede rit van het feit dat de Duitser in de licht bergop lopende slotkilometer te vroeg op kop kwam. Viviani kaapte de ritzege weg voor de neus van Hofland, maar kwam in de sprint van donderdag niet verder dan de zevende plaats. De Italiaan van Sky moet bovendien oppassen dat hij niet teveel energie steekt in de tussensprints bij het verdedigen van zijn rode puntentrui.

Moreno Hofland

Moreno Hofland

Hofland werd donderdag bij de tweede massasprint slechts elfde, maar kon als excuus aanvoeren dat hij werd gehinderd door een valpartij in het peloton en daarom even in de remmen moest knijpen. De Nederlander van LottoNL-Jumbo zal daarom in Forlì extra gebrand zijn op een goed resultaat.

De concurrentie zal vooral komen uit Italiaanse hoek. Sascha Modolo (Lampre-Merida) kwam er in de eerste sprint door pech niet aan te pas, maar eindigde in Castiglione della Pescaia keurig als derde, vlak achter zijn landgenoot Matteo Pelucchi (IAM Cycling). Ook Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing) en Southeast-sprinters Alessandro Pettachi en Manuel Belletti zullen een gooi willen doen naar de ritzege.

Luka Mezgec

Luka Mezgec

Luka Mezgec (Giant-Alpecin) wist in de eerste sprints nog geen podiumplaats te bemachtigen, maar de Sloveen liet vorig jaar in de slotrit zien op een goede dag van iedereen te kunnen winnen. Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) en Juan José Lobato (Movistar) is de biljartvlakke aankomst niet echt op het lijf geschreven.

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Elia Viviani, Matteo Pelucchi
** Moreno Hofland, Sacha Modolo, Giacomo Nizzolo
* Luka Mezgec, Alessandro Petacchi, Manuel Belletti, Michael Matthews

RIDE Magazine
53 Reacties
Sorteer op:
19 mei 2015 11:54
Hofland!! Ik hoop het
19 mei 2015 11:54
Heeft iemand trouwens een weersvoorspelling?? Ik hoor her en der wat over waaiers??
19 mei 2015 13:42
Tommeke B met 2 vingers in de neus

Om te reageren moet je ingelogd zijn.