Giro 2016: Wellens klimt naar zege in eerste bergrit, Dumoulin blijft leider
foto: Sirotti
donderdag 12 mei 2016 om 17:28

Giro 2016: Wellens klimt naar zege in eerste bergrit, Dumoulin blijft leider

De eerste bergrit in de Giro d’Italia 2016 heeft een zege opgeleverd voor Tim Wellens. In deze zesde etappe soleerde de 25-jarige Belg van Lotto Soudal op de slotklim naar Rocarraso naar de ritzege, voor Jakub Fuglsang en Ilnur Zakarin. Tom Dumoulin viel zelf aan een vergrootte zo de leiding in het klassement; hij werd vierde, terwijl ook Steven Kruijswijk goed voor de dag kwam.

Slecht weer bij de start
Bij de start hoosde het. Het weerhield de renners niet, want het regende naast pijpenstelen ook aanvallen in de beginfase. Vooral bergtrui-drager Damiano Cunego toonde zich actief, maar het opgejaagde peloton liet vrijwel niemand begaan. Uiteindelijk kregen drie renners de ruimte. Aleksandr Kolobnev (Gazprom-RusVelo), Alessandro Bisolti (Nippo-Vini Fantini) en Eugert Zhupa (Wilier-Southeast) vormden op die manier de vlucht van de dag. Binnen no time reden ze een voorsprong van acht minuten bijeen op het peloton, waar Giant-Alpecin het tempo bepaalde.

Natte afdaling van Bocca della Selva
De regie was de koers niet veel later kwijt. Toen de beelden terug verschenen, was de voorsprong van de drie als sneeuw voor de zon verdwenen. Dat was ook niet zo raar, want de afdaling was enorm nat. Het leidende trio reed zwaar met de rem erop naar beneden, terwijl Movistar de gashendel in het peloton vol openzette. De Spaanse ploeg dunde het peloton in de afdaling rap uit, maar Tom Dumoulin en de andere favorieten gaven geen krimp. Na de afzink werden de drie bijna gegrepen, waarna Kolobnev zich gewonnen gaf. Zhupa en Bisolti reden door en verzamelden binnen de kortste keren weer een voorsprong van twee minuten.

Tegenaanval met Ligthart en Wellens
In de bevoorrading pleegde Lotto Soudal vervolgens een coup, op 72 kilometer voor het einde. Pim Ligthart trok stevig door met Tim Wellens in zijn wiel, waar Trek-Segafredo-renner Laurent Didier dankbaar gebruik van maakte en mee schoof. Het peloton maakte zich niet druk en liet de drie dan ook begaan. Zij vonden al vrij snel de aansluiting met de voorste twee vluchters. Ze bouwden al vlug een voorsprong van bijna negen (!) minuten op. De fut in het peloton was er door meerdere kleine valpartijtjes helemaal uit, waardoor de winnaar van voren leek te zitten. In de aanloop naar de voet van de slotklim, gooiden Movistar en Lampre-Merida wat kolen op het vuur en reden ze er plots zo maar twee minuten af.

Wedstrijd in een wedstrijd
Net voor de slotklim zat Ligtharts werk erop en loste de rol vooraan. Van onderaan de voet was het Didier die er meteen van tussen ging. Topfavoriet Wellens leek aanvankelijk te passen, maar dichtte samen met Zhupa en Bisolti toch het gat. Het bleek acteerwerk, want enkele meters later versnelde de Belg. Die acceleratie bleek voor de andere vluchters te machtig. De voorsprong was inmiddels geslonken tot een dikke vier en een halve minuut. Vanuit het peloton kwam er reactie in de persoon van Jakub Fuglsang, die al snel Ligthart opraapte. Niet veel later maakte Kanstantin Siutsou de oversteek, terwijl het tempo in de elitegroep weer zakte.

Wellens op weg naar dagzege, favorieten bestoken elkaar
Al snel werd duidelijk dat er vanuit de achtergrond niemand meer in aanmerking kwam voor de dagzege. Wellens reed een geruststellende voorsprong bijeen, terwijl Fuglsang en Siutsou in de achtergrond geen seconde dichterbij kwamen. Wel raapten zij om beurten Didier, Bisolti en Zhupa op. In de groep der favorieten gooide Vincenzo Nibali vervolgens de knuppel in het hoenderhoek, maar Sky reed de Italiaanse kampioen terug. Vervolgens was het Dumoulin zelf die de aanval koos, waarop enkel Domenico Pozzovivo en Ilnur Zakarin een antwoord hadden. Zij reden vervolgens naar het achterwiel van de tandem Fuglsang-Siutsou. Wellens bleef buiten schot, maar het groepje met Dumoulin pakte een aantal kostbare seconden.

RIDE Magazine
107 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
12 mei 2016 17:30
WoW Dumoulin
12 mei 2016 17:31
Goede Dumoulin gezien, gaat gewoon voor een klassement. Ook een goede Pozzo gezien, eindelijk weer. :)
12 mei 2016 17:31
Dumoulin gewoon weer knap gereden. Ook Kruijswijk vond ik verstandig en goed rijden. Verliest relatief weinig op zo'n explosief laatste stuk.
12 mei 2016 17:31
Mooi voor Wellens. Dumoulin verrast Nibali en pakt tijd. Goed in vorm. Zakarin doet ook goeie zaken vandaag
12 mei 2016 17:32
Nibali krijgt richten poffert van Tom op de wangetjes. Zakarin sterk, die rijdt voor podium. Nibali en Landa zwak. Maar het zwaarste moet nog komen. Maar Tom gaat wel voor klassement, lijkt het
12 mei 2016 17:33
Ontzettend dom gereden Tom! Wie gaat er nou in godsnaam aanvallen?
12 mei 2016 17:33
Zo Vincenzo met winst in alle drie de rondes op zak, dacht je even bij Dumoulin weg te rijden, mooi niet!
12 mei 2016 17:34
Goed geprofiteerd van de laksheid van het peleton door Wellens. Er zijn echter mooiere overwinningen. Dumoulin super, ik blijf erg benieuwd naar Zakarin over 3 weken. Steven een klein beetje ingeleverd, maar aangezien zijn sterkste week de 3e week is, kan er nog veel goedkomen.
12 mei 2016 17:34
Zakarin doet hier moreel de beste zaken.
12 mei 2016 17:34
Moeilijk in te schatten deze push van Dumoulin. Het kan nog zwoel zo lang mogelijk roze houden betekenen als daadwerkelijk veel toegift te willen pakken om tot Turijn mee te doen, in ieder geval zag het er goed uit.

Mocht het zo ver dragen en net zo'n titanenduel moeten worden als in de vuelta hoop ik ten zeerste dat Zakarin de uitdager van dienst zal zijn.
12 mei 2016 17:34
Dit wordt een knotsgekke Giro. Wie gaat hem in godsnaam winnen? Zakarin? Dumoulin? Uran? Chaves? Majka?

Of toch een van de grote drie? Landa verwacht ik nog wel. Maar Valverde en vooral Nibali stellen toch teleur. Voor beide mannen was dit een prima finish. Vooral Valverde koerst op een dergelijke manier als hij aan zijn limiet zit.

Nibali zou je al bijna afschrijven op basis van vandaag.

Het wordt een knotsgekke Giro.
12 mei 2016 17:35
Dumoulin en Kruissie zeer goed gereden, denk wel dat dit soort inspanningen van Dumoulin in de laatste week dubbel gaan tellen. Kruissie erg slim gereden.
12 mei 2016 17:35
Tja, zo zie je maar Astana, praatjes vullen geen gaatjes.

Lekker Tommie. Kruijswijk ook goed, pakt seconden op Nibali.
12 mei 2016 17:37
Landa komt gelijk binnen met Nibali.
12 mei 2016 17:38
Knap van Wellens en Dumoulin. Morgen 3 op 3 voor lotto met Greipel? Zomaar mogelijk..
12 mei 2016 17:38
Jammer dat kruijswijk niet bij Dumoulin aan kon haken, nu lopen directe concurrenten als Zakarin, Uran en Majka weer op hem in, de een iets meer dan dw ander...

Maar goed, dit was natuurlijk ook niet echt een kruijswijk beklimming
12 mei 2016 17:38
***
edit redactie: niet vloeken
wat een weelde om Dumoulin en Kruijswijk te hebben als landgenoten deze Giro!

Enorm sterke aanval van Tom, maar ik verbind er nog geen consequenties voor eindklassementen aan. Dit was tenslotte gewoon geen hooggebergte, maar het was wel genieten! Heerlijk dat ie Nibali een poepie laat ruiken, met zijn "Dumoulin onder druk zetten" haha!

En Kruijswijk was ook verdomd sterk, alleen mistte hij wat explosiviteit, zoals altijd eigenlijk. Die wordt normaal gesproken alleen nog meer beter ook.

En Zakarin doet natuurlijk briljante zaken, en Pozzovivo staat er ook opeens! Oh en Chaves ook, dat was een verdomd sterke eindspurt!
12 mei 2016 17:39
@nickdt

Misschien bedoelde Astana dat ze met Fuglsang gingen winnen en die heeft wel via de boni's een paar seconden gepakt. :p
12 mei 2016 17:39
Geweldige finale. Nibali zag de roze trui, letterlijk, voorbij vliegen. Tom en Steven geweldig!
12 mei 2016 17:40
Ach ja, als Tom deze eerste weken gewoon een buffer opbouwt dan kan hij rijden voor podium. Dat moet hij doen tot de tijdrit, overal tijd proberen te pakken als het kan. De laatste week zullen ze hem zeker pijn doen in de bergen, maar met een mooie buffer kan hij gewoon rijden voor top vijf en misschien wel podium. Zakarin lijkt iig een topkandidaat voor podium. Ik zou Nibali ook nog niet afschrijven, die komt nog wel opzetten. Landa en Valverde zijn vast ook nog niet klaar.
12 mei 2016 17:40
Wellens cadeautje van peloton. Had in de groep niet meegedaan om winst. De manier waarmee hij zijn etappes wint is altijd hetzelfde. Hij zet zich in een positie dat het peloton hem laat gaan. Mijn hart gaat er niet sneller van kloppen. Maar de prestatie van Tom is pas echte klasse. Een beetje zoals in de Vuelta. Hij gaat voor nu en geeft alles. In de derde week komen die anderen wel weer maar dit is nu genieten.
12 mei 2016 17:41
hahahahah. Ja dat is heel goed mogelijk. Misschien zeggen ze wel dat Nibali de kopman is om iedereen zand in de ogen te strooien omdat hun werkelijke kopman Fuglsang is.
12 mei 2016 17:41
Dumoulin prachtig zijn belofte waargemaakt. De astana's gaan het me moeilijk maken? Ik rij ze er gewoon af. Dit soort renners hebben we nodig! En Kruijswijk ook heel goed in de 6e (!) etappe. De Kruijsweek moet nog komen!
12 mei 2016 17:42
Grappig hoor dat ik door al die zogenaamde 'kenners' hier werd aangevallen toen ik telkens zei dat het een rookgordijn was van Dumoulin om telkens te vertellen dat hij slechts voor 3 tijdritjes hier kwam. Petje af voor deze goedgelovige mensen die alles geloven wat er uit de monden van de renners komt.
12 mei 2016 17:42
Landa, Nibali en Valverde geen van allen goed genoeg om de Giro te winnen, zo lijkt het. Alle drie gewoon echt niet goed. En Fuglsang rijdt intussen met Pozzovivo, Dumoulin en Zakarin in het wiel flink door, weg bij zijn kopman. Hele vreemde situatie.
1 2 3 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.