Giro 2024: Soudal Quick-Step lijkt zich niet te kunnen vinden in straf Tim Merlier
Merlier (links) kwam als tweede over de streep, maar werd gedeclasseerd - foto: Cor Vos
donderdag 16 mei 2024 om 08:31

Giro 2024: Soudal Quick-Step lijkt zich niet te kunnen vinden in straf Tim Merlier

Tim Merlier kwam woensdag in de elfde etappe van de Giro d’Italia als tweede over de finish, maar werd uiteindelijk gedeclasseerd. Zijn manoeuvre in de massasprint, waarbij hij van het midden van de rijbaan naar de rechterkant ging, is door de jury beoordeeld als strafbaar. Soudal Quick-Step, de ploeg van Merlier, lijkt het niet eens met de straf.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De Belgische ploeg reageerde bij aankomst aan het teamhotel kort op de sanctie. “De rit naar het hotel was een nachtmerrie. We kunnen niet echt reageren”, citeert Het Laatste Nieuws. “Het is een beslissing van de UCI en we vinden het hun taak om de mensen te helpen begrijpen waarom ze tot deze beslissing zijn gekomen”, lijkt de formatie zich niet echt te kunnen vinden in de straf.

Merlier ging de sprint in Francavilla al Mare vroeg aan en koos ervoor om op dat moment langs de hekken te sprinten. Daarmee hinderde hij de opkomende Juan Sebastián Molano, die zijn benen stil moest houden en een goede uitslag kon vergeten. Merlier werd nog ingehaald door de uiteindelijke ritwinnaar Jonathan Milan en werd zelf tweede, maar die plaats is hij dus kwijt.

Merlier werd door de jury namelijk gedeclasseerd en teruggezet naar de laatste plaats in het peloton. En daar bleef het niet bij, want de Belgische sprinter kreeg daarbovenop nog eens twaalf punten in mindering voor het puntenklassement. Hierdoor kijkt Merlier plots een achterstand aan van maar liefst 137 punten (229 om 92) punten op Jonathan Milan. Merlier kreeg ook nog een geldboete van 500 Zwitserse frank, omgerekend zo’n 509 euro.

“Met tegenwind ging ik van net te ver aan”, analyseerde Merlier na afloop bij Eurosport, nog voor zijn declassering. “Ik voelde dat Milan erover kwam, hij was een beetje sneller vandaag. De ploeg heeft het de hele dag perfect gedaan, ze hebben me goed in positie gebracht. Het is jammer dat ik niet voor hen kan winnen, maar de Giro is nog niet klaar.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.