Haas zegeviert in tweede rit Tour of Oman, Terpstra zesde
foto: ASO
woensdag 14 februari 2018 om 12:34

Haas zegeviert in tweede rit Tour of Oman, Terpstra zesde

Nathan Haas is de nieuwe leider in de Tour of Oman. De 28-jarige renner van Katusha-Alpecin klopte Greg Van Avermaet en Alexey Lutsenko in een groepssprint en schreef de tweede etappe van de rittenkoers op zijn naam. Niki Terpstra eindigde op de zesde plaats en was daarmee de beste Nederlander.

Vanaf de start op het complex van de Sultan Qaboos-universiteit regende het demarrages. Meerdere renners wilden koste wat het kost mee zijn in de ontsnapping in deze tweede rit van de Tour of Oman. Uiteindelijk slaagden vier renners erin zich los te wrikken. Loïc Chetout, Fabricio Ferrari, Markel Irizar en Danny Pate hadden na de eerste twaalf koerskilometers een voorsprong van 2’05” op het peloton.

De vluchters werkten goed samen en breidden hun voorsprong al gauw uit naar vier minuten. In het peloton werd vroeg in de etappe gevallen door Europees kampioen Alexander Kristoff en Søren Kragh Andersen, maar beide renners konden verder. Chetout kwam vervolgens als eerste boven op de eerste beklimming van de dag. De voorsprong van het viertal schommelde rond de drie à vier minuten.

Ook de eerste tussensprint en de tweede beklimming waren een prooi voor de 25-jarige Fransman van Cofidis, die overigens nog altijd op zijn eerste profzege jaagt. In de laatste veertig kilometer nam een groep van negen renners een kleine voorsprong op het peloton, maar deze achtervolging werd snel ongedaan gemaakt. Daarna was het opnieuw klimmen geblazen.

Steile beklimming
De steile beklimming van Al Hamriyah kostte Pate zijn plekje in de kopgroep, waardoor de ontsnapping nog uit slechts drie renners bestond. Hun voorsprong slonk naar zo’n twee minuten. Opnieuw was Chetout als eerste boven, maar BMC drukte intussen het gaspedaal diep in. Daardoor liep de marge die het drietal had op de grote groep snel terug. Op tien kilometer voor de finish hadden zij nog slechts 45 seconden over.

Ook de laatste tussensprint was voor Chetout, die vervolgens ingerekend werd door het peloton. Irizar probeerde het daarna nog even solo, maar ook hij werd gegrepen door de grote groep die nog uit ongeveer vijftig renners bestond. Astana nam het voortouw in de slotfase en Omar Fraile kwam op de laatste beklimming van de dag als eerste over de streep.

Niki Terpstra viel aan in de vier slotkilometers en zag een groep van vijftien renners aansluiten, met daarbij onder anderen Alexey Lutsenko en Greg Van Avermaet. In de groepssprint was Nathan Haas de beste. Het is de eerste zege van het seizoen voor de Australiër, die deze winter Dimension Data voor Katusha-Alpecin verruilde. Hij was vorig jaar tiende in het eindklassement van de Tour of Oman en wil later dit voorjaar schitteren in de Ardennenklassiekers.

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
14 februari 2018 12:40
opvallend dat Terpstra hier tussen staat
14 februari 2018 12:42
Devenyns is ook al goed in vorm zeg.
14 februari 2018 12:43
Duidelijk. Pasen en het voorjaar komt er aan!
14 februari 2018 12:50
Fijn voor Haas dat hij hier wint. Ben heel benieuwd hoe hij het gaat doen in de Ardennenklassiekers.
14 februari 2018 12:50
Devenyns reed Down Under ook al sterk ;) Haas zei daar dat ie last van de hitte had en kennelijk was dat dus geen smoes. Staat er nu wel.
14 februari 2018 12:51
Zo, de gegadigden voor het voorjaar dienen zich al aan.
14 februari 2018 12:52
Ook Nibali goed mee, zin in het duel met MAL
14 februari 2018 13:01
Je zou Felline toch iets hoger verwachten.
14 februari 2018 13:11
@flashke na het slechte vorige jaar, valt het mij mee dat hij hier weer in een top-10 opduikt.
14 februari 2018 13:20
Let ook op die Fabien Doubey. Opereerde vorig jaar vooral in de schaduw van de andere Wanty renners, maar wellicht dit jaar nog een stap kunnen zetten.
14 februari 2018 13:21
Wanty ook sterk met 2 man in de kopgroep!

Opvallende gelosten (of toch renners die je in normale doen hoger zou verwachten):
+38": Visconti, Costa, Roche
+1'08": Theuns
+3'06": Cort Nielsen
+5'14": Van Hooydonck, Blythe, Nizzolo
+10'23": Jakobsen
+12'20": SK Andersen
14 februari 2018 13:22
@skylimit Maar als hij toch vooraan te vinden is in een groepssprint met 15 niet-sprinters dan is een 9e plek wel teleurstellend
14 februari 2018 13:25
Kragh andersen bijna laatste, dus veel laat van de val.

Was de aangewezen man voor sunweb.
14 februari 2018 13:42
Sunweb komt in de gehele breedte dit jaar vooralsnog wat te kort. Hopelijk geen voorteken.
14 februari 2018 13:48
mooi van terpstra! goed teken
14 februari 2018 13:49
Nikki ook scherp, mooi. Felline zal weer een jaartje mogen laten zien wat er in kan zitten. Heeft met oa Degenkolb en Stuyven natuurlijk wel wat kanonnen voor zich voor kopmanschap in t voorjaar. Lijkt dat fraaie punchschot ook een beetje kwijt al een tijdje, niet alleen vorig jaar. Mooie renner wel, moet misschien toch eens nadenken om een specialisatie te pakken, kan nu van heel veel net te weinig.
14 februari 2018 13:56
Wippert op zijn eentje allerlaatste, wat is er met hem toch aan de hand?
14 februari 2018 13:57
Tweede fitte koersdag van Felline sinds hij vorig jaar met toxoplasmose te maken kreeg. Eindigt gewoon in de voorste groep, en ik denk persoonlijk dat hij hier misschien wel met klassementsambities rond aan het rijden is. Misschien heeft hij wel besloten zich niet in de sprint te mengen of zat hij ingesloten.

Eerste helft van zijn seizoen vorig jaar was overigens ook gewoon niet slecht. Opvallendste afwezige in de kopgroep toch wel de nummer 2 van vorig jaar, Costa. Die is zijn seizoen nog niet heel goed begonnen.
14 februari 2018 14:08
Haas.. dus toch?! Ik lees dat hij voor de Ardennenklassiekers gaat maar ik zie hem toch meer voor de Vlaamse klassiekers en de Amstel. Andermaal een 2de plaats voor Greg in Oman. Hij bevestigt in ieder geval zijn vorm. Kristoff kan nog geen potten breken voor het oog van zijn nieuwe werkgever. Ook al niet in Dubai.
14 februari 2018 14:23
Haas qua klassiekers .. Amstel Gold Race nieuwe stijl, 'Brabantse Pijl' en misschien top 10 in de twee Canadese world tour koersen. Voor Luik en de WP zie ik teveel concurrentie. Het kassei karwei ligt hem volgens mij voor geen meter.
14 februari 2018 14:25
@ronddraaien
Roompot in zijn geheel viel vandaag tegen. Niemand in de eerste groep, en enkel opa Weening in groep 2. Van Goethem 2 minuten voor Wippert als voorlaatste binnengekomen. Matig.
14 februari 2018 14:57
Samlambeej, naast je verschrikkelijke spelling (tog, echt waar?) klopt er inhoudelijk ook weinig van je reactie.
Ik weet niet of je beseft wat voor rit dit is, maar het is erg knap dat Kristoff hier nog zo dichtbij zit, in tegenstelling tot de andere sprinters (neem bijvoorbeeld ook een sterke sprinter als Nizzolo).
Verder zegt dit nog weinig over het Vlaamse werk waar Haas nog nooit heeft gepresteerd, hij is een heuvelrenner maar geen kasseienrenner.
Ik zou het niet erg vinden als deze reacties gewoon eruit werden gefilterd door wielerflits, of een systeem met plus/min reacties.
14 februari 2018 14:58
@Samlanbeej, Kristoff was gevallen
14 februari 2018 15:21
@hiv
Leuk, gehele breedte terwijl we goed en wel twee weken bezig zijn en Oomen niet onderdeed voor den Gees en anders Walscheid en Seuren wellicht top tien hadden gereden zonder val. Hele ploeg lijkt al scherp te staan, hoe doen ze het toch?
14 februari 2018 15:21
Eén tip: reken geen mensen af op spellingfouten, dyslexie komt vaker voor dan je denkt. Het zegt ook niets over iemands intelligentie.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.