Alexy Faure-Prost traint pas een jaar: “Geen Frans team wilde me hebben, maar Intermarché-Wanty gelooft in mij”
foto: CyclingMedia Agency
Youri IJnsen
woensdag 3 april 2024 om 08:25

Alexy Faure-Prost traint pas een jaar: “Geen Frans team wilde me hebben, maar Intermarché-Wanty gelooft in mij”

Interview Een jaar eerder dan gepland is Alexy Faure-Prost prof bij Intermarché-Wanty. Geen stap uit weelde: de Waalse formatie had nog een extra renner nodig, maar had daarvoor amper budget. Als junior trainde de 19-jarige Fransman vrijwel niet, maar al na een paar maanden bij de Waalse ploeg ontbolsterde hij. Eén en één werd twee. “Dit jaar zal ik nog een aantal U23-koersen rijden, maar in april krijg ik ook kansen bij de profs”, vertelt de jongeling aan WielerFlits.

Begin 2023 kwam Faure-Prost als onervaren slungel binnen bij de Waalse ploeg. Had hem toen gezegd dat hij nu prof was geweest en de ontwapende tweedejaars belofte had je keihard in je gezicht uitgelachen. “Omdat ik simpelweg niet heel goed was bij de junioren. Ik was allang blij dat ik bij een Continental-team terecht kon, in dit geval Circus-ReUz-Technord. Dat ik er twaalf maanden later als prof zit van het WorldTeam, dat was voor mij toen onmogelijk om mezelf voor te stellen. Uiteraard was het een droom, maar daar had ik toen echt niet over durven nadenken.”

En toch werd de jongeling in 2023 vijfde in de Giro d’Italia U23 (waar hij tweede werd op de Stelvio), tweede in de altijd loodzware Giro della Valle d’Aosta én won hij de Franse U23-titel op de weg. “Dat kwam omdat de grootste verandering heeft plaatsgevonden in mijn trainingen. Ik heb veel meer uren gedraaid en heb veel meer op volume en intensiteit getraind. Mijn lichaam is daardoor veranderd, ook dankzij de vele uren fitness die ik heb gedaan. Wat dat voor de toekomst betekent? Dat weet ik niet. Ik weet niet waar mijn plafond ligt, omdat ik nog zo veel moet leren.”

Faure-Prost na het tekenen van zijn profcontract met Kevin Van Melsen (links) en Aike Visbeek – foto: Intermarché-Circus-Wanty

“Er zijn nog zoveel verbeterpunten ook”, lacht de Fransman. “Ik moet meer kracht kunnen leveren, rustig blijven in koers, dat soort zaken. Ik denk dat ik veel kan leren van Louis Meintjes en Rein Taaramäe dit jaar. Zij hebben veel ervaring, samen zitten ze op – wat is het – 29 profjaren? Rein spreekt bovendien Frans, dat is erg fijn. Hij is een beetje mijn mentor. Rein woont in Monaco en ik even verderop in Nice. We trainen ook vaak samen en spreken elkaar wekelijks. Zo niet, dan onderhouden we via social media contact. Hij en Louis behoeden me voor hun fouten.”

Here we go!’ voor de Guillaume Martin-route
Aanvankelijk zou Faure-Prost dus pas in 2025 instromen in het WorldTeam van Intermarché-Wanty. In september kreeg hij echter de vraag vanuit de ploegleiding of hij dat ook zag zitten om een jaar eerder te doen. “Daar kon ik geen ‘nee’ tegen zeggen. Ik zei meteen: ‘Alexy Faure-Prost to Intermarché-Wanty, here we go!’, zoals transferjournalist Fabrizio Romano dat in het voetbal altijd zegt. Die gedachte was echt crazy. Bij die stap had ik helemaal niet stilgestaan. De voornaamste reden waarom ik voor dit team gekozen heb, is omdat ze mij geen druk opleggen.”

Hij volgt daarmee het pad van Guillaume Martin. De kopman van Cofidis begon zijn carrière ook on-Frans buiten de landsgrenzen, eveneens bij wat nu Intermarché-Wanty is. “Ik kan hier rustig groeien als renner. Als ik nu dit seizoen ergens in de top-10 kan eindigen, is dat bizar. Maar als dat niet lukt, is dat geen enkel probleem. Ik moet eerst leren hoe ik als profrenner moet leven. In het verleden heb ik dat nooit gedaan. Binnen de ploeg hebben we het inderdaad weleens over Guillaume. Ook toen ik hier tekende. Ze trokken toen dezelfde parallel, al lijken we niet op elkaar.”

Faure-Prost tijdens het januarikamp met zijn ploeg – foto: CyclingMedia Agency

“Maar het is wel zo dat Guillaume toen niet bij een Franse ploeg terechtkon”, gaat Faure-Prost verder. “Voor mij gold in 2022 hetzelfde: geen enkel Frans team wilde me hebben. Het is dan ook de bedoeling dat ik een beetje hetzelfde plan krijg voorgeschoteld als Martin destijds. Aan het einde van dit jaar wil ik me in het algemeen hebben ontwikkeld. Ik wil ervoor zorgen dat als mensen mij zien en nu misschien denken: ‘voor hem is het onmogelijk om resultaat te rijden’, om hen het tegendeel te bewijzen. Als klimmer, voor de duidelijkheid. Dat is mijn hoofddoel in 2024.”

Scoren in U23-wedstrijden
Op papier is Faure-Prost nu dus prof. Maar dankzij de mixregel van de UCI, zal de Fransman ook nog veel wedstrijden rijden met de opleidingsploeg. “Ik moet veel gaan leren dit jaar. Om het winnen niet te verleren, zal ik tussendoor ook enkele wedstrijden met het Devo-team rijden. Dat zijn Luik-Bastenaken-Luik U23 en de BabyGiro. Daar ben ik blij mee. Daarnaast heb ik contact met de Franse bondscoach. Ik hoop ook de Tour de l’Avenir en het WK voor beloften te rijden. De Vredeskoers zal ik normaal ook doen, al kan dat ook veranderen in de Tour of Norway met de ploeg.”

Het is de bedoeling dat de jongeling zich gaat ontwikkelen tot ronderenner, vertelt hij in goed verstaanbaar Engels. “Maar ikzelf en het team denken ook dat ik het goed kan doen op de wat kortere klimmetjes, zoals die in de Ardennenklassiekers. Dat past goed, omdat in een rittenkoers van een week vaak ook een heuvelachtige etappe zit. Mijn tijdrit is wel slecht. Maar daar werken we sinds deze winter hard aan. Ik heb windtunneltesten gedaan en krijg van Cube een op maat gemaakte cockpit (tijdritstuur, red.). Dat geeft me vertrouwen dat het team in mij gelooft richting de toekomst.”

Staune-Mittet wist Faure-Prost net te kloppen op de Stelvio in de Giro Next Gen – foto: LaPresse

Faure-Prost verwacht daarom dit jaar vooral als tijdrijder te verbeteren. “Als je op nul begint zoals ik nu doe, kan het alleen maar beter zijn eind 2024”, lacht hij hardop. “Na Oman, de UAE Tour en wat kleine wedstrijden in maart – waar ik onder meer positionering heb geleerd in de GP de Denain – heb ik toegewerkt naar april. Daar krijg ik kansen in de Ronde van het Baskenland, de Waalse Pijl en de Ronde van Romandië. Een lastig programma op WorldTour-niveau. Ik wil dan goed zijn. Daarna werk ik toe naar de Giro Next Gen. Samen met de maand april zijn dat mijn twee hoogtepunten in 2024.”


Wedstrijdprogramma

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.