maandag 29 april 2024 om 13:32

Wout Poels wil trilogie voltooien in Giro: “Een jaar geleden nog geen sprake van”

Video Wout Poels heeft voor zichzelf een duidelijk doel gesteld in de komende Giro d’Italia. Nadat hij vorig jaar succesvol was met ritzeges in de Tour de France en Vuelta a España, wil hij de volgende drie weken de grote ronde-trilogie completeren. Dat vertelt Poels voor de camera van WielerFlits.

Het blijft een ongelooflijk verhaal: tot en met juni vorig jaar had Poels in zijn bijna vijftienjarige profcarrière nog geen enkele ritzege in een grote ronde op zijn palmares prijken. Waar het in de WorldTour-rondjes van een week en natuurlijk in Luik-Bastenaken-Luik wél lukte, viel het kwartje in de grote rondes vaak net niet juist. Tot die bewuste vijftiende etappe in de Tour, waar Poels richting de Mont Blanc zowaar Wout van Aert het nakijken gaf. In de voorlaatste Vueltarit sprintte hij dan weer sneller dan de herboren Remco Evenepoel.

“In mijn carrière heb ik vaak in een andere rol gereden”, reflecteert Poels over zijn loopbaan en het lange wachten op de ritzege. “Vier jaar geleden ben ik gewisseld van ploeg (Poels kwam over van Team Sky, waar hij onder andere Chris Froome en Geraint Thomas bijstond, red.). Mijn eerste doel na mijn transfer was om top-10 te rijden in een grote ronde. Dat lukte meteen in het eerste jaar bij Bahrain Victorious, toen ik zesde werd in de Vuelta. Het doel dat nog overbleef, was een rit winnen in de Tour. Ik heb er even op moeten wachten.”

Vorig jaar viel alles eindelijk op z’n plek, vertelt de Limburger. “In de Tour winnen was een droom die uitkwam. En de Vuelta was de kers op de taart van het seizoen. Ik ben er altijd een beetje van blijven dromen. Je weet hoe lastig het is. Ik heb tien keer aan de start van de Tour de France gestaan, maar nooit een rit gewonnen. Dan worden de kansen ieder jaar iets kleiner (lacht). Maar desalniettemin was het mooi als het dan lukt. Het was geweldig om allemaal mee te maken.”

Wat een ritzege voor Poels – foto: Cor Vos

Bovendien bracht het Poels op ideeën voor een nieuw plan. “Een jaar geleden was ik in deze periode van het jaar nog heel ver weg van het doel om in elke grote ronde een rit te winnen. Toen spookte dat nog niet door mijn hoofd. Maar nadat ik in de Vuelta nog een rit won, dacht ik: ja, nu moet ik wel de Giro d’Italia gaan proberen. Dat vind ik een heel mooi doel voor mezelf, waar ik de volgende weken aan wil werken. Of mijn carrière dan geslaagd zou zijn? Dat is lastig om te zeggen als je nog koerst, maar voor mij komt het dan wel dichtbij.”

Voorbereiding met één doel
Poels heeft er alleszins veel voor over, want in zijn voorbereiding gingen alle ballen al op de Italiaanse ronde. “Ik heb de Amstel Gold Race moeten overslaan, wat jammer is, maar het doel ligt elders. Het gaat eigenlijk wel goed.”

“De Ruta del Sol viel in het water. Vervolgens ben ik naar Tirreno-Adriatico en de Ronde van Catalonië gegaan, waar ik eigenlijk heel goed reed. In alle ritten met een aankomst bergop ging ik lang mee, overal belandde bijna in de top 10. En in het klassement werd ik twee keer elfde. Daarna kwam ik voor de Tour of the Alps net terug van Tenerife met de ploeg, waar ik goed heb getraind. Ik mag zeker niet klagen over mijn voorbereiding.”

Naar eigen zeggen heeft de ervaren man nog geen ritten aangestipt. “Ik ben er wel een beetje mee bezig geweest, we zijn aan het kijken. Ik heb het geluk dat ik geen klassementsambities meer heb. Het is nu echt voor die rit gaan. Behalve de sprintersetappes kan het overal gebeuren. Ik moet het gewoon dag per dag bekijken. Je moet een beetje het geluk hebben dat je in de juiste vlucht zit, de goede benen hebt en een goede dag. Ik hoop nog wel even door te gaan, maar hopelijk kunnen we het dit jaar al afstrepen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.