Ion Izagirre wint slotrit Parijs-Nice, eindzege Bernal
foto: Cor Vos
zondag 17 maart 2019 om 16:48

Ion Izagirre wint slotrit Parijs-Nice, eindzege Bernal

Ion Izagirre heeft de slotetappe van Parijs-Nice gewonnen. De renner van Astana kwam na een rit van 110 kilometer met start en aankomst in Nice als eerste over de finish. Egan Bernal legt beslag op het eindklassement. Wilco Kelderman was op een derde plek de beste Nederlander.

Vroege vlucht
In de openingsfase gingen Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Nils Politt (Katusha), Amael Moinard (Arkea-Samsic) en Niccolo Bonifazio (Direct Energie) op avontuur. Tijdens de eerste beklimming van de dag wisten Bob Jungels (Deceuninck-Quick Step), Dylan Teuns (Bahrain-Merida) en Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) de aansluiting te maken. Jungels probeerde het even alleen en kreeg tijdens de klim gezelschap van Thomas De Gendt (Lotto Soudal). De leider in het bergklassement passeerde als eerste de top.

Er ontstond een nieuwe kopgroep van 37 renners, met onder meer Simon Yates (Mitchelton-Scott), Wilco Kelderman (Sunweb), Oliver Naesen (Sunweb) en Marc Soler (Movistar). Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) was de best geplaatste klassementsrenner. Op de Cote de Chateuneuf ging Trentin er alleen vandoor. Nadat hij gezelschap kreeg van Julien El Fares (Delko Marseille Provence) en Tejay van Garderen (EF Education First), ontstond er een kopgroep van drie man.

Nairo Quintana trekt ten aanval
Op de Cote de Peille ging Van Garderen er alleen vandoor. Nairo Quintana (Movistar) ging vanuit de achtergrond in de tegenaanval en passeerde als eerste de top. Er ontstond een nieuwe kopgroep van 12 renners, met daarin ook Kelderman. Ook de top van La Turbie werd door Quintana als eerste gerond. Voor het bergklassement maakte dat niet meer uit. De Gendt had eerder in de rit zich al verzekerd van de overwinning.

Quintana reed ondertussen virtueel in het geel. Sky ging met vier renners in de achtervolging, terwijl aan kop van de wedstrijd na het afhaken van Soler, Quintana zonder ploeggenoten kwam te zitten.

Op de slotklim Col des Quatres Chemins ontsnapte Ion Izagirre uit de kopgroep. De Bask van Astana pakte een serieuze voorsprong. Quintana zag zijn voorsprong op landgenoot Bernal inmiddels verdampen en kon de eindoverwinning uit zijn hoofd zetten.

Izagirre en Bernal in de prijzen
Leider Izagirre wist zijn voorsprong te behouden en reed op de Promenade de Anglais in Nice als eerste over de streep. Hij bezorgde zijn ploeg Astana daarmee de achttiende overwinning van het seizoen.

Het eindpodium. vlnr: Quintana, Bernal en Kwaitkowski – foto: Cor Vos

Egan Bernal stelde zijn eindoverwinning veilig. De Colombiaan is daarmee na Carlos Betancur (2014) en Sergio Henao (2017) de derde Colombiaanse winnaar op de erelijst. Bovendien is het voor Sky de zesde zege in de laatste acht jaar.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.