Jan Bakelants in dienende rol bij Sunweb: “Hoop af en toe een vrije rol te krijgen”
foto: Cor Vos
vrijdag 4 januari 2019 om 13:03

Jan Bakelants in dienende rol bij Sunweb: “Hoop af en toe een vrije rol te krijgen”

Na een lange zoektocht vond Jan Bakelants toch nog een nieuwe WorldTour-ploeg voor 2019. Na vier jaar in dienst van AG2R La Mondiale draagt hij dit seizoen het rode tenue van Team Sunweb. Niet alleen zijn shirt verandert, ook zijn rol. Bij Team Sunweb zal hij voornamelijk gaan knechten. “Ik zal minder mijn eigen kans mogen gaan, dat klopt”, zegt hij in gesprek met Het Nieuwsblad.

“Het wordt vooral rijden ‘in dienst van’. Maar ik hoop toch af en toe nog een vrije rol te krijgen. Bovendien is het ook de bedoeling dat ik af en toe als mentor van de ploeg fungeer. Ik ben misschien nog niet zo heel oud, maar de gemiddelde leeftijd in de ploeg is 25 jaar. Met mijn ervaring moet ik de jongeren sturing geven.”

Op de vraag of hij geen schrik heeft voor de strenge protocollen van Team Sunweb zegt Bakelants: “Ik zie vooral dat ze heel professioneel zijn. Goede trainers, diëtisten, specialisten op elk vlak, speciale rennersbroeken die schaafwonden moeten voorkomen… Alles wordt onderzocht. Met resultaat. Neem de ploegentijdrit. Van kneusje zijn ze daar in enkele jaren tijd opgeklommen tot wereldkam­pioen in 2017. Dan zie je dat hun aanpak werkt. Dat is elders weleens anders. Bij sommige ploegen zie je heel weinig consistentie. Bij AG2R veranderen ze bij wijze van spreken elk jaar van kledijsponsor en fietsenmerk. Dat zegt iets.”

“Ik zie het vooral als een mooie herstart van mijn carrière na al dat blessure­leed. En soms is een totaal andere aanpak niet slecht. Ik wil ook niet per se altijd mijn eigen weg gaan. Als iemand goede argumenten heeft om mij een andere kant op te sturen, kan ik mij daar best in vinden. Bovendien staan ze bij Sunweb open voor discussie. Heb je zelf een goed idee, zijn ze niet te beroerd om hun plan aan te passen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.