Jonas Rickaert, ploegmaat Mathieu van der Poel, in de vroege vlucht: “Ik wist snel hoe laat het was”
foto: Cor Vos
Nico Dick
zondag 14 maart 2021 om 19:10

Jonas Rickaert, ploegmaat Mathieu van der Poel, in de vroege vlucht: “Ik wist snel hoe laat het was”

Interview Voor de tweede keer feest bij Alpecin-Fenix deze week. Niet toevallig opnieuw dankzij Mathieu van der Poel. Voor ploegmakker Jonas Rickaert, die vandaag deel uitmaakte van de vroege vlucht, geen verrassing. “Hij probeerde zelfs al mee te springen in de beginfase. Dan weet je dat hij in orde is.”

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Jonas Rickaert slaapt bij Tim Merlier op de kamer. Kopman Van der Poel krijgt een kamer voor hem alleen. “Bij de ploeg vinden we dat logisch”, vertelt de West-Vlaming. “Dan heeft Mathieu de wifi op de kamer voor hem alleen en kan hij ’s avonds naar hartelust Fortnite spelen. Terwijl de concurrentie wellicht al slaapt, amuseert hij zich. Dat is net zijn grote sterkte, dat speelse. Hij moet iets hebben naast de koers.”

“En die jongen heeft ook nooit stress”, lacht Rickaert. “Tijdens het avondeten is het vooral grappen en grollen. Zoals over dat zegegebaar van vrijdag. Die imitatie van de Franse motoGP-rijder Fabio Quartararo, daar was hij al twee dagen over bezig. Daar moet je dan natuurlijk ook nog aan denken op het moment dat je de sprint wint. Zoveel tijd had hij eergisteren niet.”

Controle
Het scenario van vandaag was absoluut niet vooraf uitgedokterd, als we Rickaert mogen geloven.”Nee. Zeker niet. Aan tafel verzint Mathieu af en toe wel de meest onmogelijke dingen wanneer we hem vragen naar zijn plannen. Maar deze keer was het vooral de bedoeling om een groepje te laten rijden en de koers mee te controleren tot bij het ingaan van de plaatselijke rondes.”

Rickaert, links op de foto, in de vroege vlucht – foto: Cor Vos © 2021

“Alleen… Deceuninck-Quick-Step stuurde telkens een renner mee, dus konden wij niet anders dan ook iemand mee hebben. Zo niet, moesten wij het werk in de achtergrond mee opknappen, terwijl de ploeg van Alaphilippe in een zetel zat. Nu hoefden onze jongens zich ook geen zorgen  te maken.”

Stilzitten
Toen, net voor het ingaan van de laatste 60 kilometer, Rickaert hoorde dat de voorsprong geslonken was tot een minuut, liet hij zich uitzakken. “Ik had achterom gekeken en zag Mathieu op kop van het peloton zitten. Dan weet je hoe laat het is”, lacht Rickaert. “Ik liet me uitzakken om hem eventueel nog wat bij te staan. Maar hij had mij duidelijk niet nodig.”

Dat Van der Poel koerst op intuïtie, bevestigt zijn ploegmakker nog eens. “Hij maakt zó graag mee de koers, hij kan amper stilzitten. En vooral, hij koerst op gevoel, hé. Vandaag was hij trouwens al aan het meespringen bij het ontstaan van de vroege vlucht. We wisten toen al dat hij goede benen had en dat hij geen schrik zou hebben om de wedstrijd vroeg open te laten breken.”

Zelf haalde Rickaert na zijn aanval overigens de finish niet in Castelfidardo. Hij gaf op en gaat maandag niet meer van start in Tirreno-Adriatico.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.