Julian Alaphilippe beste vluchter in zesde etappe Dauphiné
foto: Cor Vos
vrijdag 14 juni 2019 om 16:28

Julian Alaphilippe beste vluchter in zesde etappe Dauphiné

Video Julian Alaphilippe heeft de zesde rit van het Critérium du Dauphiné gewonnen. In Saint-Michel-de Maurienne klopte hij nipt Gregor Mühlberger, met wie hij de hele dag vooruit reed. Derde vluchter Alessandro De Marchi werd derde. Alaphilippe nam tevens de bergtrui over van Casper Pedersen.

Vandaag trokken de renners eindelijk de bergen in, maar pas na tachtig kilometer begon het serieuze klimwerk. Na de Col de la Chambotte volgden de beklimmingen elkaar in hoog tempo op met de Côte de Lachat en de Col du Frêne. Hierna wachtten de Côte de Châteauneuf, de Côte d’Aiton en de Côte de Saint-Georges-d’Hurtières. Het waren slechts opwarmertjes voor de Côte du Bocher en de Col de Beaune, die het sluitstuk vormden van de etappe.

Kopgroep krijgt de zegen van het peloton
De koers vertrok vanmorgen zonder Shane Archbold en Harm Vanhoucke, die niet meer van start gingen. Drie renners gingen al vroeg in de aanval en daarbij was ook Julian Alaphilippe. Gregor Mühlberger en Alessandro De Marchi sloegen de handen ineen met de Fransman, terwijl ook Toms Skujiņš de aansluiting probeerde te maken. De Let werd echter al gauw weer opgeslokt. Intussen liep de kopgroep steeds verder uit en kreeg de zegen van het peloton.

Op de eerste klim na 82 kilometer waren de tijdsverschillen al opgelopen tot ruim tien minuten! Alaphilippe kwam er als eerste boven, net als op de tweede klim. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Casper Pedersen in de strijd om de bergtrui. Vervolgens ging hij de Deen virtueel voorbij op de volgende beklimmingen. In de strijd om de gele trui van Adam Yates mengde het drietal zich niet ondanks hun riante voorsprong: Alaphilippe was de best geklasseerde op 16:04.

In de afdaling van de Côte de Saint-Georges-d’Hurtières werd het peloton plots opgeschrikt door een val van Jakob Fuglsang, vierde in het klassement. Een valpartij waarbij ook Nick Schultz was betrokken. Gelukkig voor de Deen en de Australiër konden zij de koers vervolgen. Intussen bleef de kopgroep stug doorrijden. Op de voorlaatste helling van de dag was hun voorgift nog royaal, waardoor de vluchters alvast mochten dromen van de ritzege.

De Marchi kraakt op de slotklim
Op de Col de Beaune, de laatste klim, begon het dan te borrelen in de kopgroep. Alaphilippe schudde tweemaal aan de boom, maar Mühlberger en De Marchi konden opnieuw aansluiten. Ook De Marchi probeerde weg te komen, maar de Italiaan moest zijn inspanningen dan duur betalen. Alaphilippe en Mühlberger doken samen de afdaling in naar aankomstplaats Saint-Michel-de-Maurienne.

De Fransman en de Oostenrijker gingen gelijk op in de eindsprint, waarna de finishfoto dan Alaphilippe aanwees als winnaar. Voor Mühlberger restte de tweede plek, De Marchi werd op tweeëntwinig seconden derde. In het peloton hielden de klassementsrenners zichtbaar hun kruit droog voor het slotweekend. De finale werd gegroepeerd uitgereden en 6:10 na de binnenkomst van de kopgroep bolde het uitgedunde pak over de streep.

Adam Yates bleef aan de leiding van het klassement, voor Dylan Teuns en Tejay van Garderen. Wel viel Wout van Aert weg van de vijfde plek. De Belg kwam op achterstand over de streep.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.