Kai Reus (31) zet punt achter loopbaan
dinsdag 27 september 2016 om 07:46

Kai Reus (31) zet punt achter loopbaan

Kai Reus stopt na dit seizoen met wielrennen. Dat vertelt hij aan het Algemeen Dagblad. De 31-jarige wielrenner verdiende het voorbije jaar een contract bij Roompot-Oranje Peloton, nadat hij in het voorjaar een sterke Omloop Het Nieuwsblad reed in dienst van Veranda’s Willems. “Een jaar geleden wilde ik niet stoppen, nu wel. Het heeft ook meegespeeld dat ik me nog een keer heb laten zien, dat ik voor mezelf heb bewezen dat ik het nog kan”, aldus Reus.

Reus kwam in mei tijdens Vierdaagse van Duinkerke hard ten val. “Het was het begin van het einde. In de maanden erna begon ik me steeds meer af te vragen of ik het nog wel kon opbrengen om me in het gevaar van het peloton te storten”, geeft hij aan. “Ik merkte dat ik in mijn remmen kneep als het link werd. Dat ik dacht: jullie doen maar, jongens. Mijn gezin is belangrijker dan mijn sport.”

Reus werd in 2003 in het Canadese Hamilton wereldkampioen bij de junioren. Hij gold jarenlang als een groot talent en werd in juli 2006 toegevoegd aan de profploeg van Rabobank. Het jaar erop kwam hij tijdens een training in de afdaling van de Col de l’Iseran zwaar ten val. Een ernstige bloeding onder zijn schedel zorgde ervoor dat hij elf dagen in coma lag. Het zou het keerpunt in zijn carrière betekenen.

Na zijn vertrek bij Rabobank kwam hij nog uit voor De Rijke-Shanks, UnitedHealthcare, opnieuw De Rijke-Shanks en Parkhotel Valkenburg. In 2015 nam Veranda’s Willems Reus onder haar hoede, waarna hij terugkeerde als prof bij Roompot-Oranje Peloton. In dienst van de oranje formatie kon hij zijn vorm van ‘De Omloop’ niet doortrekken.

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
27 september 2016 08:01
Laat dit voor veel mensen het voorbeeld zijn om altijd een helm te dragen. Het niet dragen van een helm heeft hier mogelijk toch een heel mooie carrière kapot gemaakt.
27 september 2016 08:01
Voor de hoeveelste keer is hij nu gestopt?
27 september 2016 08:02
Jammer, ik had hem nog graag een jaar bij roompot zien rijden.
27 september 2016 08:07
verstandige keus. Nadat hij getekend heeft bij roompot reed hij geen deuk meer in een pakje boter
27 september 2016 08:11
Ik heb het gevoel dat dit het gevolg is van het feit dat Roompot zijn contract niet verlengd, wat ik volledig kan begrijpen want hij heeft geen deuk in een pakje boter gereden. Kan me namelijk niet voorstellen dat hij zou stoppen met een contractverlenging van Roompot op zak.
27 september 2016 08:47
edit redactie: geen complete passages van artikelen op andere sites overnemen aub. In bovenstaand bericht stond al een link

edit gebruiker: dan hadden jullie er maar direct een fatsoenlijk artikel van moeten maken. Het artikel is later aangepast om het volledig te maken. Maar prima opgelost zo.
27 september 2016 09:03
Ja, je moet er natuurlijk een positieve draai voor jezelf aan geven als je contract niet wordt verlengd. Met 31 jaar stoppen lijkt mij wat vroeg als je er zo hard voor hebt gewerkt om terug te komen. Geen contract meer krijgen, lijkt mij de enige reden dat hij moet stoppen.
27 september 2016 09:12
Lekker kort door de bocht robotour. Alsof bij andere beroepen de keuze iets anders te gaan doen altijd is ingegeven door het niet verlengd worden van je arbeidscontract...
27 september 2016 09:17
@Bertjan lindemanfan.

Ik weet niet beter dan dat in 2007 de helmplicht in races er al was en dat Rabobank al haar renners waaronder ook de beloften en de crossers verplichtte ook in training de helm te dragen.
Ik weet ook niet beter dan dat er nooit details zijn vrijgegeven over of Kai bij de bewuste valpartij/aanrijding wel of geen helm droeg.

Overigens droegen ook alle renners die verongelukt zijn dit jaar in de koers gewoon een helm en we zien allemaal dat dat nog altijd niet alle klappen kan opvangen.
27 september 2016 09:23
@wielerfan

Ik meen meermaals te hebben gelezen dat een helm het ergste had kunnen voorkomen in zijn geval. Helm lag nog in de auto ofzo. Kan interview even niet vinden.
27 september 2016 09:32
@Vlugge
Dank je wel! dit geeft veel meer inzicht in de reden dat hij stopt.
Hoewel ik nog steeds denk dat ook Roompot heeft aangegeven dat ze niet verder met hem willen wat indirect toch ook een rol zal spelen.
27 september 2016 09:38
Ik gunde hem zo een topklassering in 'Het Volk' Jammer dat het nadien niet meer is gelukt. Als je het artikel leest in AD kan je het begrijpen. Zelfde reden waarom ook Westra mede slecht reed.
27 september 2016 09:39
Wielrenner Kai Reus droeg geen helm

WINKEL Wielrenner Kai Reus droeg geen helm tijdens zijn zware val begin juli in Frankrijk.
Reus liep ernstig hoofdletsel op tijdens een training in de Franse alpen. Doktoren hielden de 22-jarige renner bijna twee weken in coma.
Op het moment revalideert Reus in zijn woonplaats Winkel. Zijn herstel verloopt langzaam maar gestaag. Volgens Rabobankdirecteur Jacob Bergsma is het nu nog te vroeg voor Reus om de media te woord te staan over zijn val.
Bron http://www.rtvnh.nl

(via wielertoerist.nl)

Edit: overigens pleegde zijn moeder tijdens zijn herstel ook nog suïcide. Je vraagt je af wat mensen soms bespaart blijft.
27 september 2016 09:45
"..begon ik me steeds meer af te vragen of ik het nog wel kon opbrengen om me in het gevaar van het peloton te storten"
dat is het moment om te stoppen.
maar goed, hij heeft zn contract nog uitgediend; begrijpelijk.

helaas.

Het gaat je goed, Kai.
27 september 2016 10:42
De moeite waard om te bekijken, documentaire van Hugo Borst.
http://www.npo.nl/over-vaders-en-zonen/10-07-2008/VPRO_1127692
27 september 2016 10:44
Goede keuze. Niet dat hij nog een ploeg had gevonden maar een volstrekt begrijpelijk besluit. Tijd voor iets anders en voor zijn gezin.
27 september 2016 11:03
Hij heeft tijdens de Omloop nog eens een geweldige dag op de fiets mogen beleven die ze hem nooit meer afpakken. Daarna misschien wat te snel een speelbal geworden van herrezen verwachtingen, opportunisme en 'steunpilaren' die hem gebruikte voor hun eigen agenda. De redenen om te stoppen zijn echter volkomen te begrijpen, zeker met zijn achtergrond, een stap omhoog die met wat meer beleid was genomen had daar ook niets aan veranderd. Ik gun Kai vooral het beste in de rest van zijn leven.
27 september 2016 12:09
@ koel: dank, die ga ik vanavond eens kijken!
27 september 2016 12:23
@robotour
Jij kiest wel echt altijd de negatieve invalshoek, geloof ik... Kai Reus lijkt me nu bij uitstek de renner die heeft aangetoond dat wel of geen profcontract voor hem niet uitmaakt.
27 september 2016 12:47
Het gaat op wielerflits altijd over talenten.Indien je het hebt over een supertalent, dan was het Kai Reus wel in zijn juniortijd. Wat een uitslagen!!!! Kai, ik wens je veel succes met je verdere leven!
27 september 2016 13:11
Er zijn renners die blij kijken en er die het proberen zoals Kai, zal best meer spelen maar daar kom je liefst niet mee naar buiten, voor jet weet ben je een watje.
27 september 2016 14:24
Zonde, maar zo loopt het soms.

Gaat 'ie nu weer marathons schaatsen?
27 september 2016 18:50
Het is goed zo! Zijn keuze, zijn motivering waarom!

Kai, bedankt voor jouw mooie sportmomenten!
28 september 2016 12:24
Tja los van contracten: de twijfel is er toch altijd gebleven bij hem. Wel, niet. Stoppn, doorgaan, stoppen, doorgaan, stoppen.

Daan Olivier lijkt mij ook op een dergelijke route beland. Twijfels, enthousiasme, twijfels, ik ga ervoor..... En kijken wat nu volgt. Twijfels: dodelijk voor een profwielrenner (een van de zwaarste beroepen).

Om te reageren moet je ingelogd zijn.