Karl Patrick Lauk wint zesde etappe Tropicale Amissa Bongo, Soupe neemt leiding over
Karl Patrick Lauk (eerste van rechts) - foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 28 januari 2023 om 13:58

Karl Patrick Lauk wint zesde etappe Tropicale Amissa Bongo, Soupe neemt leiding over

Karl Patrick Lauk van Bingoal WB heeft de zesde etappe van de Tropicale Amissa Bongo op zijn naam geschreven. De Est bleek de beste van een kopgroep van veertien en liet Geoffrey Soupe van TotalEnergies en Clement Alleno van Burgos-BH achter zich. Soupe neemt wel de leiding in het klassement over van zijn ploeg- en landgenoot Jason Tesson.

De zesde etappe bestond uit twaalf lokale ronden in de stad Port-Gentil waarmee het peloton totaal 128 kilometer moest afleggen. De ronden waren biljartvlak, waardoor een sprint bijna een zekerheid leek. Vanuit de start ontstond een grote kopgroep van veertien met onder andere winnaar van de eerste etappe Soupe en de sprinter Lauk.

De voorsprong van de kopgroep liep op naar twee minuten en bleef lange tijd stabiel. In het peloton was het vooral Burgos-BH en de nationale selectie van Eritrea die veel kopwerk deden. De kop van de koers bleef echter goed samenwerken, waardoor de voorsprong bij het ingaan van de laatste ronde nog altijd ruim een minuut bedroeg.

Het zou dus kantje boord gaan worden voor het peloton. Toen de voorsprong weer steeg richting de anderhalve minuut leek de vogel echter gevlogen en was zeker dat de winnaar uit de kopgroep zou komen. In de laatste drie kilometer werden nog meerdere pogingen gedaan om te ontsnappen uit de kopgroep maar deze bleken tevergeefs.

Toen de kopgroep af ging sprinten bleek Lauk de snelste van het stel en pakte daarmee zijn eerste overwinning voor de Belgische ploeg. De Fransen Soupe en Alleno moesten genoegen nemen met het podium. De meerdaagse duurt nog tot morgen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.