Kasia Niewiadoma troeft Demi Vollering en Elisa Longo Borghini af in Waalse Pijl
foto: Cor Vos
woensdag 17 april 2024 om 18:03

Kasia Niewiadoma troeft Demi Vollering en Elisa Longo Borghini af in Waalse Pijl

Katarzyna Niewiadoma is de winnares van de Waalse Pijl 2024. Zij was na een koers van bijna 150 kilometer als eerste boven op de Muur van Hoei, waar volgens traditie de beslissing viel. Met een stevige sprint wist de Poolse kopvrouw van Canyon-SRAM af te rekenen met topfavorietes Demi Vollering (tweede) en Elisa Longo Borghini (derde).

De grootste wijziging in de wedstrijd voor vrouwen was het aanvangstijdstip. Dat was niet meer vroeg in de ochtend, maar om klokslag 14.00 uur. Op die manier zou de koers voor het eerst in jaren finishen na de aankomst van de mannen. Het 146 kilometer lange parcours werd gekleurd door twee finalerondes met de Côte d’Ereffe (2,2 km aan 5,4%) en de Muur van Hoei (1,3 km aan 9,6%).

In de stromende regen, en zelfs in de natte sneeuw, gingen de vrouwen van start in de straten van Hoei. Lange tijd was het wachten op een vluchtersgroep, maar die ontstond na ongeveer 50 kilometer. Het waren Julie Van de Velde (AG Insurance-Soudal), Sara Martín (Movistar) en Elena Hartmann (Roland) die meer dan vier minuten voorsprong kregen.

De kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Tegenaanval Brown en Rooijakkers
Op de eerste keer Côte d’Ereffe kozen Grace Brown en Pauliena Rooijakkers vanuit het peloton voor de tegenaanval, omdat het gat nog altijd meer dan drie minuten was. Na de eerste beklimming van de Muur van Hoei was daar een minuut van afgereden. In het peloton gebeurde niets daar, al testte Lotte Kopecky haar benen even in de uitloper. Dat was niet ver achter Brown en Rooijakkers, die 15 kilometer voor de meet in de kraag gevat werden.

Koploopsters Van de Velde en Martín, die Hartmann op de eerste Muur van Hoei overboord hadden gegooid, reden op dat moment nog altijd een minuut voor het peloton uit. Maar op de Côte d’Ereffe verdween die voorsprong als sneeuw voor de zon, mede door een versnelling van Riejanne Markus en Elisa Longo Borghini. Hun aanval leverde niets op, waarna Rooijakkers nog een keer aanviel. Zij haalde hoogstpersoonlijk de vroege vluchters terug.

Demi Vollering in de barre omstandigheden – foto: Cor Vos

Elise Chabbey, Longo Borghini en Kopecky konden vervolgens de sprong maken naar Rooijakkers in de afdaling richting de Muur van Hoei, maar de verschillen waren te klein. Markus koos daarna opnieuw voor de aanval en reed dit keer 15 seconden weg, waardoor ze solo aan de slotklim begon. Heel lang duurde haar aanval niet meer, want Demi Vollering schudde al vanaf de voet aan de boom.

Vollering botst op ijzersterke Niewiadoma
Het tempo van de Nederlandse kampioene was zo hoog dat de concurrentie stuk voor stuk afhaakte. Alleen Kasia Niewiadoma, Longo Borghini, Ashleigh Moolman, Juliette Labous en Evita Muzic konden het tempo van Vollering volgen. Een echte versnelling had Vollering niet meer in huis, iets wat Niewiadoma wel had. Zij knalde weg in de laatste 200 meter en viel niet meer stil, waardoor ze Vollering en Longo Borghini naar de andere podiumplaatsen verwees. Het was voor de Poolse haar eerste overwinning sinds de Amstel Gold Race in 2019(!).

Muzic en Moolman maakten de top-5 compleet, terwijl een sterke Rooijakkers nog knap zesde werd. Ook Fem van Empel eindigde in de top-10, zij werd achtste. Wereldkampioene Lotte Kopecky streed niet mee om de zege en kwam uiteindelijk als vijftiende over de meet.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.