Kittel en Degenkolb: “Hadden meer inspraak gewenst”
dinsdag 1 juli 2014 om 15:02

Kittel en Degenkolb: “Hadden meer inspraak gewenst”

foto: Sirotti

Marcel Kittel en John Degenkolb vinden dat hun mening had moeten meewegen bij het samenstellen van de Giant-Shimano formatie voor de Tour de France. Tijdens een persconferentie rond het Duitse Kampioenschap dit weekend gaven de twee kopmannen van de ploeg te kennen niet geheel tevreden te zijn met de selectieprocedure. “Blijkbaar spelen er ook andere prioriteiten.”

“Mij is bij het samenstellen van het team voor de Tour de France niets gevraagd”, tekende Radsport-news op uit de mond van Marcel Kittel. “Het team weet wie wij in de sprints nodig hebben, maar in de professionele wereld zijn er vaak ook andere prioriteiten.” De Duitser lijkt daarmee te doelen op het commerciële belangen die de Aziatische sponsors van de formatie hebben bij het selecteren van Ji Cheng, die op zijn 26e de eerste Chinees ooit in de Tour wordt.

De sprinters zouden naar verluidt liever hun ervaren landgenoot Johannes Fröhlinger aan hun zijde hebben gehad. “Ik had meer inspraak willen hebben”, beaamt John Degenkolb. “Het zou niet slecht zijn geweest om vooraf samen te komen en te bespreken wie erbij zou zijn. Nu worden we voor een voldongen feit gesteld. Dat is niet optimaal, maar in mijn opzicht is de keuze niet slecht en er zijn geen fouten gemaakt.”

“Groot talent” Ji
Ondertussen blijft Giant-ploegleider Rudi Kemna de schijn ophouden dat Ji, binnengehaald als “groot talent”, van veel waarde is in de koers. Feit is dat de Chinees dit jaar zijn zwaarste koersen niet uitreed en nooit verder kwam dan een 95e plaats als hij dat wel deed. Vorig jaar kwam hij tot zes etappes in de Giro, in 2012 reed hij wel de Vuelta uit. Als nummer laatst.

Marcel Kittel valt desgevraagd zijn exotische ploegmaat echter niet af. “Hij is een goede coureur en kwijt zich van zijn taak, zoals gaten dichtrijden. Dat doet hij goed.” Degenkolb onthield zich van commentaar, anders dan na zijn tweede plaats in Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt op 1 mei. Toen klaagde hij dat hij zich bij die thuiswedstrijd betere helpers gewenst had. Eén van de aanwezigen was Ji Cheng.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.