Yves Lampaert volgt zichzelf op in Dwars door Vlaanderen, Mike Teunissen tweede
foto: Sirotti
woensdag 28 maart 2018 om 16:42

Yves Lampaert volgt zichzelf op in Dwars door Vlaanderen, Mike Teunissen tweede

Yves Lampaert heeft zichzelf opgevolgd als winnaar van Dwars door Vlaanderen. Hij is de eerste renner in de geschiedenis die zijn titel in deze koers weet te prolongeren. De renner van Quick-Step Floors was in de Belgische semi-klassieker de sterkste van een kopgroep van vijf, met daarbij de Nederlander Mike Teunissen. De Subweb-man eindigde knap als tweede.

Rond 12:15 werd het startsein gegeven voor de 73e editie van Dwars door Vlaanderen. Vluchters kregen hun voorsprong niet cadeau. Onder anderen Sylvain Chavanel, Peter Koning en Kristijan Koren probeerden een ontsnapping op touw te zetten, maar ze kregen geen van allen de ruimte. Van stilzitten was evenmin sprake, want het eerste uur werd afgewerkt met een gemiddeld tempo van 46,3 kilometer per uur.

Pech voor Naesen
Oliver Naesen werd vooraf bij de favorieten gerekend, maar de kampioen van België viel na het eerste uur. De renner van AG2R La Mondiale kwam op zijn knie terecht en verliet enige tijd later de wedstrijd omdat hij geen risico’s wilde nemen met het oog op de komende koersen.

Casper Pedersen was de volgende aanvaller, maar ook zijn vluchtpoging was tevergeefs. Bij het ingaan van de laatste honderd kilometer trok Astana het tempo flink omhoog, waardoor enkele renners in de problemen kwamen. Het peloton brak even, maar alles kwam weer samen. Ook Luke Rowe probeerde het. Hoewel hij driekwart minuut voorsprong pakte, werd ook de Sky-renner weer ingerekend.

Ook geen geluk voor Van Aert
Naesen was niet de enige die tegen de vlakte ging op de natte, modderige wegen. Onder anderen Sebastian Langeveld was betrokken bij een valpartij en Wout van Aert buitelde de berm in na een aanrijding met een vrijwilliger. De wereldkampioen veldrijden van Vérandas Willems-Crelan kon weer op de fiets klimmen, maar kende korte tijd later opnieuw pech: hij reed lek. Zijn wedstrijd was daarmee zo goed als voorbij.

Het parcours lag er loodzwaar bij en de sprinters moesten passen – hoewel vooraf de kans op een sprint in Waregem als best groot werd geacht. Elia Viviani, één van de favorieten bij Quick-Step Floors, stapte af en ook Dylan Groenewegen kwam in moeilijkheden.

Valverde competitief
Tony Martin stak na 120 koerskilometers zijn neus aan het venster en nam voorsprong. De Duitser gleed echter uit in een scherpe bocht, ging tegen de vlakte en werd weer ingerekend. Op de beklimming van de Taaienberg schudde Zdenek Stybar flink aan de boom, waardoor de kopgroep nog verder werd uitgedund. Alejandro Valverde was één van de opvallende namen op de deelnemerslijst, maar toonde zich competitief op de Vlaamse wegen.

Op de Kruisberg nam John Degenkolb enkele tellen voorsprong op de eerste groep, maar hij zag Valverde en Yves Lampaert snel aansluiten. Ook Van Avermaet versnelde, waardoor de eerste groep slonk tot elf renners. LottoNL-Jumbo was niet van de partij en was aangewezen op achtervolgen. De ploeg dichtte het gat, maar zag Van Avermaet samen met Tiesj Benoot opnieuw demarreren.

Beslissende vlucht
Ook deze situatie werd echter weer rechtgezet. Vervolgens was het de beurt aan Sep Vanmarcke en Lampaert. Mike Teunissen, Edvald Boasson Hagen en Mads Pedersen sloten aan. Het vijftal pakte een voorsprong van een halve minuut op achtervolgers Benoot, Van Avermaet, Valverde, Jasper Stuyven, Niki Terpstra, Stybar, Gianni Moscon en Timo Roosen. Naarmate de aankomst naderde, werd duidelijk dat de winnaar vooraan moest worden gezocht.

Vanmarcke probeerde te versnellen op de laatste kasseien van de koers op vijf kilometer van de finish, maar de Belg van EF Education First-Drapac kreeg van – met name – Lampaert niets cadeau. Daarna was het kijken geblazen. In de laatste twee kilometer schoot Lampaert zijn beslissende pijl af. Zijn vier medevluchters keken net iets te lang naar elkaar, waardoor de Belg – een tijdritspecialist – opnieuw naar de overwinning reed. Mike Teunissen sprintte naar de tweede plaats, Sep Vanmarcke was derde.

RIDE Magazine
127 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 6
28 maart 2018 16:43
Zonde zonde zond!

Maar tis Lampaert gegund
28 maart 2018 16:44
Teunissen goede koers op zich maar hij helpt Lampaert wel vriendelijk in de finale door af te geven en tegelijk de deur dicht te gooien. Wel de sterkste die wint lijkt me. Vond de koers verder zo-zo
28 maart 2018 16:44
Vanmarcke laat liever een andere Belg winnen dan dat hij zelf wint. De twee oud Jumbo renners de domste in koers. Weer een mooie overwinning voor Quick Step!
28 maart 2018 16:44
Zonde van Teunissen zeg, die was sterk, maar laat zich ringeloren door Lampaert.
Roosen goede koers, kon zo te zien niet meer dan zitten waar hij zit: mooie stap.
En die Benoot opschrijven voor komend weekend, die rijdt sterk
28 maart 2018 16:44
Wat een prachtige wedstrijd was dit zeg. Heb echt genoten. Mooie winnaar. Op naar zondag.
28 maart 2018 16:44
lekker hoor van lampaert
teunissen knap tweede mooi zo
28 maart 2018 16:45
Wat een cadeautje. Ongelooflijk.
28 maart 2018 16:45
Mooie koers, jammer van de laatste km ..
28 maart 2018 16:45
Teunissen gooide (per ongeluk?) het gat dicht voor Vanmarcke. Dat is jammer: hij had beter in het wiel van Vanmarcke kunnen springen, want die had nog kans Lampaert terug te halen. Gemiste kans.
28 maart 2018 16:45
Het is Lampaert zeker gegund, maar wat een blunder van Teunissen. Laat Lampaert gewoon rijden met nog 800 meter te gaan. Laten we het houden op onervarenheid.
28 maart 2018 16:46
Teunissen blokkeerde de reactie van Vanmarcke eigenlijk. Wel een cadeautje, die laatste km.
28 maart 2018 16:46
Apart hoe makkelijk ze Lampaert weg laten rijden. Keek eerst nog twee keer om voordat hij aanzette. Een beetje alerte renner zit dan toch op zijn wiel.
28 maart 2018 16:46
Teunissen te veel gesleept volgens Lampaert. Verdiende zege voor hem, enige andere verdiende winnaar zou Van Marcke geweest zijn. Knap dat Sep zich inhield en Teunissen aanmaande tot werken.
28 maart 2018 16:47
Heerlijke koers, ook door de tactische mogelijkheden die zo'n parcours biedt dat zwaar is, maar niet loodzwaar. Mooie overwinning, prachtig podium voor Teunissen en een mooie koers van Roosen. Ik hoop dat die laatste twee de komende jaren dezelfde stap kunnen zetten in de koersen van 250km.
28 maart 2018 16:47
@PL

Knap hoe je van een kopgroep zonder TLJ, toch een sneer kan uitdelen aan die ploeg
28 maart 2018 16:47
Teunissen geeft het hier helemaal zelf weg. Kijkt niet naar voren waar je de aanval kunt verwachten en rijdt dan ook nog de tegenreactie van vanmarcke in de soep. En dan ben je eigenlijk de grootste verliezer als je dan de sprint wint. Een leermomentje....
28 maart 2018 16:48
Heb tussen het werken door alleen kleine brokjes gezien, maar wel de finale. Gezien de grimassen bij velen een fijn heftige koers. Netjes gedaan van Lampaert, Vanmarcke zit te ver van achteren en kiest een domme lijn (door Theunissen heen, die ook zit te slapen). Je kunt van alles vinden van Lefevre, maar z'n mannen staan er altijd als het moet.
28 maart 2018 16:49
WERELDPLOEG!
28 maart 2018 16:50
Wat gun ik het VanMarcke toch om zondag of de week daarop te winnen. Niemand die het meer verdient dan hij
28 maart 2018 16:50
Teunissens moment van twijfel is genoeg, ook omdat Lampaert explosief wegpoeft. Vanmarcke kan het weer niet waarmaken.
28 maart 2018 16:51
Ai, helemaal als je kijkt met hoeveel gemak Teunissen die sprint wint.
28 maart 2018 16:51
Het wordt wel een beetje saai. Quick Step en Sagan winnen alles.
28 maart 2018 16:52
Teunissen in de slag geweest met Lampaert volgens mij.
28 maart 2018 16:52
Mooie koers, vMarcke en Teunissen lossen het toch wel erg dom op. Teunissen wint het sprintje op z'n sloffen maar verknalt het zelf. Wel mooie 2e plaats!!!

Het interviem met Sep is ook veelzeggend wat een loser. die gaat nooit iets winnen als hij blij kan zijn met een overwinning van een belg.

Schrijf Terpstra maar op voor zondag. Scherp en geen trap te veel gedaan.
28 maart 2018 16:52
Mooi koersje hoor! En dit vind dan dus wel écht schitterend aan Valverde.

Waar is het peloton? Of is er na Roosen niemand meer gefinisht? :)
1 2 3 6

Om te reageren moet je ingelogd zijn.