Yves Lampaert volgt zichzelf op in Dwars door Vlaanderen, Mike Teunissen tweede
foto: Sirotti
woensdag 28 maart 2018 om 16:42

Yves Lampaert volgt zichzelf op in Dwars door Vlaanderen, Mike Teunissen tweede

Yves Lampaert heeft zichzelf opgevolgd als winnaar van Dwars door Vlaanderen. Hij is de eerste renner in de geschiedenis die zijn titel in deze koers weet te prolongeren. De renner van Quick-Step Floors was in de Belgische semi-klassieker de sterkste van een kopgroep van vijf, met daarbij de Nederlander Mike Teunissen. De Subweb-man eindigde knap als tweede.

Rond 12:15 werd het startsein gegeven voor de 73e editie van Dwars door Vlaanderen. Vluchters kregen hun voorsprong niet cadeau. Onder anderen Sylvain Chavanel, Peter Koning en Kristijan Koren probeerden een ontsnapping op touw te zetten, maar ze kregen geen van allen de ruimte. Van stilzitten was evenmin sprake, want het eerste uur werd afgewerkt met een gemiddeld tempo van 46,3 kilometer per uur.

Pech voor Naesen
Oliver Naesen werd vooraf bij de favorieten gerekend, maar de kampioen van België viel na het eerste uur. De renner van AG2R La Mondiale kwam op zijn knie terecht en verliet enige tijd later de wedstrijd omdat hij geen risico’s wilde nemen met het oog op de komende koersen.

Casper Pedersen was de volgende aanvaller, maar ook zijn vluchtpoging was tevergeefs. Bij het ingaan van de laatste honderd kilometer trok Astana het tempo flink omhoog, waardoor enkele renners in de problemen kwamen. Het peloton brak even, maar alles kwam weer samen. Ook Luke Rowe probeerde het. Hoewel hij driekwart minuut voorsprong pakte, werd ook de Sky-renner weer ingerekend.

Ook geen geluk voor Van Aert
Naesen was niet de enige die tegen de vlakte ging op de natte, modderige wegen. Onder anderen Sebastian Langeveld was betrokken bij een valpartij en Wout van Aert buitelde de berm in na een aanrijding met een vrijwilliger. De wereldkampioen veldrijden van Vérandas Willems-Crelan kon weer op de fiets klimmen, maar kende korte tijd later opnieuw pech: hij reed lek. Zijn wedstrijd was daarmee zo goed als voorbij.

Het parcours lag er loodzwaar bij en de sprinters moesten passen – hoewel vooraf de kans op een sprint in Waregem als best groot werd geacht. Elia Viviani, één van de favorieten bij Quick-Step Floors, stapte af en ook Dylan Groenewegen kwam in moeilijkheden.

Valverde competitief
Tony Martin stak na 120 koerskilometers zijn neus aan het venster en nam voorsprong. De Duitser gleed echter uit in een scherpe bocht, ging tegen de vlakte en werd weer ingerekend. Op de beklimming van de Taaienberg schudde Zdenek Stybar flink aan de boom, waardoor de kopgroep nog verder werd uitgedund. Alejandro Valverde was één van de opvallende namen op de deelnemerslijst, maar toonde zich competitief op de Vlaamse wegen.

Op de Kruisberg nam John Degenkolb enkele tellen voorsprong op de eerste groep, maar hij zag Valverde en Yves Lampaert snel aansluiten. Ook Van Avermaet versnelde, waardoor de eerste groep slonk tot elf renners. LottoNL-Jumbo was niet van de partij en was aangewezen op achtervolgen. De ploeg dichtte het gat, maar zag Van Avermaet samen met Tiesj Benoot opnieuw demarreren.

Beslissende vlucht
Ook deze situatie werd echter weer rechtgezet. Vervolgens was het de beurt aan Sep Vanmarcke en Lampaert. Mike Teunissen, Edvald Boasson Hagen en Mads Pedersen sloten aan. Het vijftal pakte een voorsprong van een halve minuut op achtervolgers Benoot, Van Avermaet, Valverde, Jasper Stuyven, Niki Terpstra, Stybar, Gianni Moscon en Timo Roosen. Naarmate de aankomst naderde, werd duidelijk dat de winnaar vooraan moest worden gezocht.

Vanmarcke probeerde te versnellen op de laatste kasseien van de koers op vijf kilometer van de finish, maar de Belg van EF Education First-Drapac kreeg van – met name – Lampaert niets cadeau. Daarna was het kijken geblazen. In de laatste twee kilometer schoot Lampaert zijn beslissende pijl af. Zijn vier medevluchters keken net iets te lang naar elkaar, waardoor de Belg – een tijdritspecialist – opnieuw naar de overwinning reed. Mike Teunissen sprintte naar de tweede plaats, Sep Vanmarcke was derde.

RIDE Magazine
127 Reacties
Sorteer op:
1 4 5 6
29 maart 2018 10:27
Ik heb ook zitten genieten, was een finale zoals je ze alleen maar kan wensen. Verdiende winnaar, mooie kerel die 'Lampie'. Maar kan me wel wat voorstellen bij wat RV hier zegt, de ontknoping viel m.i. ook een beetje tegen.
Het is zo subjectief als wat, zeker geen kwestie van wel of geen gelijk hebben.
29 maart 2018 12:15
Wonderschoon die net niet verrassende finales die niemand had kunnen bedenken en waar kleine mikie een waarschijnlijke rating van rond de 100 zal hebben gehad, nu nog leren klimmen want dat leek nergens op en nog leren om achter iedereen aan te springen die het hazepad kiest, als Ben-ja-min hoor je nou eenmaal het werk op te knappen voor de ervaren mannen.
1 4 5 6

Om te reageren moet je ingelogd zijn.