Yves Lampaert volgt zichzelf op in Dwars door Vlaanderen, Mike Teunissen tweede
foto: Sirotti
woensdag 28 maart 2018 om 16:42

Yves Lampaert volgt zichzelf op in Dwars door Vlaanderen, Mike Teunissen tweede

Yves Lampaert heeft zichzelf opgevolgd als winnaar van Dwars door Vlaanderen. Hij is de eerste renner in de geschiedenis die zijn titel in deze koers weet te prolongeren. De renner van Quick-Step Floors was in de Belgische semi-klassieker de sterkste van een kopgroep van vijf, met daarbij de Nederlander Mike Teunissen. De Subweb-man eindigde knap als tweede.

Rond 12:15 werd het startsein gegeven voor de 73e editie van Dwars door Vlaanderen. Vluchters kregen hun voorsprong niet cadeau. Onder anderen Sylvain Chavanel, Peter Koning en Kristijan Koren probeerden een ontsnapping op touw te zetten, maar ze kregen geen van allen de ruimte. Van stilzitten was evenmin sprake, want het eerste uur werd afgewerkt met een gemiddeld tempo van 46,3 kilometer per uur.

Pech voor Naesen
Oliver Naesen werd vooraf bij de favorieten gerekend, maar de kampioen van België viel na het eerste uur. De renner van AG2R La Mondiale kwam op zijn knie terecht en verliet enige tijd later de wedstrijd omdat hij geen risico’s wilde nemen met het oog op de komende koersen.

Casper Pedersen was de volgende aanvaller, maar ook zijn vluchtpoging was tevergeefs. Bij het ingaan van de laatste honderd kilometer trok Astana het tempo flink omhoog, waardoor enkele renners in de problemen kwamen. Het peloton brak even, maar alles kwam weer samen. Ook Luke Rowe probeerde het. Hoewel hij driekwart minuut voorsprong pakte, werd ook de Sky-renner weer ingerekend.

Ook geen geluk voor Van Aert
Naesen was niet de enige die tegen de vlakte ging op de natte, modderige wegen. Onder anderen Sebastian Langeveld was betrokken bij een valpartij en Wout van Aert buitelde de berm in na een aanrijding met een vrijwilliger. De wereldkampioen veldrijden van Vérandas Willems-Crelan kon weer op de fiets klimmen, maar kende korte tijd later opnieuw pech: hij reed lek. Zijn wedstrijd was daarmee zo goed als voorbij.

Het parcours lag er loodzwaar bij en de sprinters moesten passen – hoewel vooraf de kans op een sprint in Waregem als best groot werd geacht. Elia Viviani, één van de favorieten bij Quick-Step Floors, stapte af en ook Dylan Groenewegen kwam in moeilijkheden.

Valverde competitief
Tony Martin stak na 120 koerskilometers zijn neus aan het venster en nam voorsprong. De Duitser gleed echter uit in een scherpe bocht, ging tegen de vlakte en werd weer ingerekend. Op de beklimming van de Taaienberg schudde Zdenek Stybar flink aan de boom, waardoor de kopgroep nog verder werd uitgedund. Alejandro Valverde was één van de opvallende namen op de deelnemerslijst, maar toonde zich competitief op de Vlaamse wegen.

Op de Kruisberg nam John Degenkolb enkele tellen voorsprong op de eerste groep, maar hij zag Valverde en Yves Lampaert snel aansluiten. Ook Van Avermaet versnelde, waardoor de eerste groep slonk tot elf renners. LottoNL-Jumbo was niet van de partij en was aangewezen op achtervolgen. De ploeg dichtte het gat, maar zag Van Avermaet samen met Tiesj Benoot opnieuw demarreren.

Beslissende vlucht
Ook deze situatie werd echter weer rechtgezet. Vervolgens was het de beurt aan Sep Vanmarcke en Lampaert. Mike Teunissen, Edvald Boasson Hagen en Mads Pedersen sloten aan. Het vijftal pakte een voorsprong van een halve minuut op achtervolgers Benoot, Van Avermaet, Valverde, Jasper Stuyven, Niki Terpstra, Stybar, Gianni Moscon en Timo Roosen. Naarmate de aankomst naderde, werd duidelijk dat de winnaar vooraan moest worden gezocht.

Vanmarcke probeerde te versnellen op de laatste kasseien van de koers op vijf kilometer van de finish, maar de Belg van EF Education First-Drapac kreeg van – met name – Lampaert niets cadeau. Daarna was het kijken geblazen. In de laatste twee kilometer schoot Lampaert zijn beslissende pijl af. Zijn vier medevluchters keken net iets te lang naar elkaar, waardoor de Belg – een tijdritspecialist – opnieuw naar de overwinning reed. Mike Teunissen sprintte naar de tweede plaats, Sep Vanmarcke was derde.

RIDE Magazine
127 Reacties
Sorteer op:
28 maart 2018 18:10
@zjoske
Zoals altijd meesterlijk hoe de dingen hier omgedraaid worden en SUNWEB nog wordt afgezeken/planning bepaald na zo'n fantastische dag, idd heeel erg vervelend. Bashen ligt me niet, wel aangeven wat er mis gaat en dat is niet mis, ook als mijn ploeggie flatert.
@rv
Altijd leuk een tussenkoers om de week te doorbreken en een ollander die de koers draagt, verlang je ook naar zijn interview?
28 maart 2018 18:10
Voor de zoveelste keer > LTJ is mijn 'ploegske' helemaal niet, maar door de tranenregen des uwes oliedom jumbogejank wordt het vast te troebel om dat in te kunnen zien.

De koers was maar zo-zo mijns inziens omdat hij de hele tijd op het puntje van ontploffen stond maar dat net niet helemaal deed naar mijn gevoel. Ik miste een soort van echt belang, het voelde echt als een tussenkoers.
28 maart 2018 18:14
Chapeau voor Lampie! Hij kon het niet beter doen.
28 maart 2018 18:15
@Zjoske
Laat mij nu een heel andere mening hebben over Schipperaar. Ik ken de man verder niet, maar we behoren wel tot een forse minderheid op deze site, die TLJ echt kritisch volgt en ook niet te beroerd zijn om mee te juichen als ze wel een keer goed presteren. Dat dat helaas weinig voorkomt tot nu toe en dat de beste Nederlandse resultaten in de koersen van betekenis door niet-TLJ-ers worden behaald, is niet onze fout. Maar als je hier niet alles door een geel-zwarte bril bekijkt, word je voortdurend bekritiseerd en worden je bijdragen als "gezever" beschouwd. Niks vervelend, niks bashen, gewoon kritisch volgen en tot de conclusie komen dat de TLJ-voorbeschouwingen, ook hier en ook vanuit de ploegleiding, wel wat bescheidener kunnen. Immers de prestaties zijn tot nu toe in de koersen, die er echt toe doen, niet echt indrukwekkend, behalve de goede indruk die Timo Roosen achterliet...tot 10 km voor het einde . Een supporter moet ook durven toegeven als het (weer) eens niks is. Soms krijg je hier het gevoel dat de site wel erg geel-zwart gekleurd is en ook de redactie levert soms een behoorlijke bijdrage aan die indruk. Kom op jongens, verbreed je blik ! Geniet van een Valverde, van het ploegenspel van QS, van de succesvolle achtervolging van TLJ, van een mooie winnaar en een prima nummer twee en drie. Wielrennen is zoveel meer dan "gezever"!
28 maart 2018 18:15
Volgens mij hebben sommigen die hier reageren posters van wielerploegen boven hun bedje hangen en dragen petjes met supporter van XYX :).
Een zekere affiniteit met een renner of juist niet daar kan ik me nog wat bij voorstellen, maar mbt een wielerploeg???

Fan of beter liefhebber van bepaalde shirts als Molteni, Mars-Flandria, Peugeot, OK daar kan ik me wel wat bij voorstellen, dat dan weer wel!
28 maart 2018 18:16
Het is toch niet zo raar dat Teunissen het gat laat....Met Vanmarcke en EBH zaten er twee sprinters bij van formaat..zeker na zo'n zware koers....Al dat negatieve gedoe...TLJ niet super...Sunweb goed en QS mooi gedaan. Mooie race gezien....
28 maart 2018 18:17
Jammer dat van marcke niet gewonnen heeft.
28 maart 2018 18:22
Prachtige koers ,prachtig parkoers , prachtig deelnemersveld , hele goede winnaar
maar ... Waardeloos Ceremonie protocollair .
Geen missen en geen bloementuil , hoe kun je het verzinnen !!!
28 maart 2018 18:24
@sooike
Ben ook zeker geen TLJ fan, maar vind het wel mooi als ze winnen.
Dat genieten doe ik ook zeker, van QS, van de zware koers, van Teunissen in de kopgroep.
De enige steeds terugkerende dooddoener is dat in plaats van dat het daar over gaat in de comments we steeds weer dezelfde teksten moeten lezen over TLJ. Over focus op 1 ploeg gesproken...
28 maart 2018 18:27
@Simon1
Mee eens. Een prachtige renner, misschien iets te netjes en te fatsoenlijk in het peloton. Waar hij start laat hij wat zien en valt hij aan. Net als Lampaert, Van Avermaet, Valverde of Terpstra wil hij altijd koersen en daar zijn er misschien wel te weinig van in het huidige peloton. Ik gun Sepp een grote overwinning, maar het is helaas zo vaak "net-niet". Jammer hoor !
28 maart 2018 18:27
Het afzeiken wat jarenlang tegen Sky is gedaan kan nu op Q Step beginnen. Alleen Sky reed altijd op kop, iedereen mocht gewoon passeren, maar Q Step laat er een weg rijden en de rest stopt af en legt de course lam. Oh oh wat is dat boeiend zeg.
28 maart 2018 18:28
Een supporter "moet" helemaal niet toegeven als het "(weer)" niks is. Dat staat nergens, bepaalt iedereen lekker zelf. Is een verzinsel van jawel... een "slechts kritische" volger. Een mening. Eentje die zo hopeloos vaak herhaald wordt dat iemand er zelf in is gaan geloven. Een supporter kan ook naar een lichtpuntje in deze koersen kijken met de 13e plek van Roosen.

En voordat ik weer in die TLJ hoek geplaatst wordt, zoek m'n eerste post ff op.

Edit: poeh, die Vanmarcke inderdaad. Steeds erbij, en toch steeds net niet. Wie was dat toen die hem ging halen in Roubaix? Daar was ie echt sterkste man in koers.
28 maart 2018 18:28
@Zjoske
Nooit dezelfde teksten van mijn kant, want iedere koers waarin ze het laten afweten is anders. Dus van "steeds terugkerende dooddoeners en dezelfde teksten" kan toch geen sprake zijn?
28 maart 2018 18:30
Voordat Schippie er niet meer is zijn laatste wapenfeit was met trimmers/amateurs van Wateringen naar Den Helder en terug ondanks een lichte hernineehè. Om vijf uur vertrokken en met een pijn vertrokken gezicht aankomen in Den Helder vier uur later, gaat het vroeg de bezemwagen, ja terugrijden is ook geen optie en na de koffie/appeltaart pijnstiller vloeide de pijn langzaam weg en nam Schippie het voortouw 100km lang door de duine waarna het feesten was op I'm sailing vd steward in het Zeepaardje in Noordwijk tot we half lam de laatste km's volbrachten nog altijd onder een gezwind tempo. Sporten, de kar dragen en feesten is juist wat ik hier meer en meer mis met een almaar toenemend haantjes gedrag, niet bevorderlijk voor ons nageslacht.
Dus hierbij een vriendelijk verzoek de sfeer terug iets gemoedelijker te maken, fijne avond.
28 maart 2018 18:32
@sooike
Je zegt nu wel dat rv met een scheef oog kijkt naar andere teams
Maar als je eerlijk bent kijk jij natuurlijk ook met een scheef oog naar TLJ
Even voor de duidelijkheid ik ben het wel voor een deel eens met je maar zelf ben je natuurlijk oog altijd negatief over TLJ
28 maart 2018 18:34
@tdlc
Lees al mijn "lichtpunten" nog maar eens rustig door. Je vindt ze om 18.15 uur. Verder is je reactie zonder inhoud ! Vanavond , als ik terug ben van een restaurant in Vlaanderen, zal ik wel weer lezen hoe slecht mensen kunnen omgaan met kritische teksten en vluchten in dooddoeners als "gezever, afzeiken , hopeloos herhalen " etc. Daar kan ik toch niks mee ? Smakelijk !
28 maart 2018 18:36
Sooike heeft helemaal gelijk.

Zelf ben ik "fan" van The Rolling Stones maar als die slecht spelen dan zeg ik dat gewoon. Ook ben ik "fan" van Kramer en Wust , maar als die vierkant schaatsen zeg ik dat ook , ik kom uit Tilburg met Willem II, nou die zijn al jaren slecht. Kortom als iets slecht of niet goed is mag dat gezegd worden, toevallig is de Nederlandse Nationale trots op de fiets in de klassiekers zowat nergens te zien of te vinden en dat mag ook gezegd worden. Wie daar niet tegen kan moet maar is volwassen worden en leren incasseren als supporter. Ik wens Lotto-Jumbo alle goeds en overwinningen toe maar het komt er buiten Groenewegen om maar met mate uit.
28 maart 2018 18:37
@schipperaar

Nee, nie stoppen ! doorgaan, heerlijk man blijf tikken, ik laaf me aan jouw herinneringen en toekomstdromen. Bundelen die hap. Krijg er geen genoeg van. Er moet een tegenspreker voor TLJ zijn, en dan liever in de persoon als schipperaar.
28 maart 2018 18:37
De minderheid die Sooike heet en waar Schippie zich sinds dit jaar bronstig tegenaangeschurkt heeft mag wat mij betreft Jumbo als een verloren zaak beschouwen. Welke mafketel volgt ze nou 'kritisch en nauwgezet', over de hele linie + beleid, financien, alles, terwijl je ze haat ? Is dat een soort van masochisme of zo ? En dan ook nog van 'juichen wanneer ze het verdienen' gekkenhuis.

Allerleukste > 'Kijk om je heen ! Geniet ! Leef !' en ondertussen 90% van de posts volrammen met zuur gezeik over een middenmotig team. Ook al heb je gelijk over dat team an sich dan nog ben je koekkoek.
28 maart 2018 18:38
@Sooike
Ik hoor ook bij de minderheid,vanmorgen een groot stuk gelezen in een Belgische krant van onze Nederlandse sprinter.Dit is mijn weer dit is mijn koers.Was binnen op plaats 81.
28 maart 2018 18:40
@ LyndaLid

Klopt, Stybar 1 van de sterkste renners wat mij betreft, heeft alleen de "pech" dat hij in de finale zit gevangen in het quick step spel. Maar als je zag hoe hij van avermaet makkelijk los reed, die wilde echt wel mee aanklampen
28 maart 2018 18:44
Ze hebben gewoon een erg matige ploeg ingekocht voor de Vlaamse klassiekers bij TLJ. Vanmarcke vorig jaar weg, met Boom niet echt een kopman terug, Timo Roosen goed maar geen afmaker, Poppel redelijk in vorm maar geen klassiekerkopman, en een beetje dubbelop met Groenewegen. Het is allemaal in de breedte bij TLJ.
28 maart 2018 18:46
Ze hebben totaal geen team voor geen enkele eendaagse op soft-varainten als KBK, misschien Paris Tours oid na. Dat weet iedereen hier. Het is wijzer om voor Sooike en Schippie gewoon een kwijlhoutje en dwangbuis bijeen te collecteren want er komen nog wat koersjes aan heb ik het idee en de tour gaan ze ook al niet winnen.
28 maart 2018 18:49
Volgens mij reed TLJ een puike koers, tot ze het gaatje wilden dichten voor van Poppel. Daar zaten Kragh en Teunissen af te wachten tot ze terug gereden werden, die durfden te pokeren. Toch, als TLJ het daar niet dicht gereden had dan zouden ze waarschijnlijk helemaal niet meer terug gekeerd zijn.
28 maart 2018 18:50
Bronstige schurkachtige minderheidse mafketels die de boekhouding doen voor tlj, nou, nou en is koekoek niet met één k? Benieuwd naar je bloeddruk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.