100% Women Challenge in Zwitserland: Avontuur dat steeds meer vrouwen in het zadel helpt
foto's: 100% Women Challenge
Nick Doup

100% Women Challenge in Zwitserland: Avontuur dat steeds meer vrouwen in het zadel helpt

Fietstoerisme Vrouwenwielrennen is populairder dan ooit, maar toch zijn nog veel vragen over vrouwen op de fiets nog onbeantwoord. Elke Bleyaert reisde voor de 100% Women Challenge naar Zwitserland, waar ze met een internationale groep vrouwen het schitterende Alpenlandschap ontdekte op de mountainbike, de gravelbike en de wegfiets. Als oprichter van The Women Peloton deed ze veel inspiratie op.

Meerdere bezoeken aan Sankt Moritz en deelname aan de Swiss Epic-mountainbikewedstrijd hadden Bleyaert al een goed beeld gegeven van fietsen in Zwitserland, maar er ging een wereld voor haar open op haar fietsreis met de 100% Women Challenge door het Alpenland. “De regio van Sankt Moritz was mij al meer dan bekend. In mijn hoofd was Zwitserland Sankt Moritz en dat vond ik echt prachtig, maar ik wilde ook graag zien en ontdekken hoe prachtig het land nog meer is.”

“De dag met de mountainbike over de bekende trails in de omgeving van Sankt Moritz moest ik helaas missen, maar die routes kende ik al van buiten”, lacht ze. Die avond geniet de groep van een buitengewoon mooie zonsondergang op Muottas Muragl, een bergtop op bijna 2.500 meter hoogte net buiten Sankt Moritz.

Italiaanse sfeer en gezelligheid
Na een ochtend gravelen rond St. Moritz ging de reis verder naar Locarno, een stad aan het Lago Maggiore en dicht bij de grens met Italië. Daar stond een tocht over de Zwitserse wegen op het programma. “Er hing daar echt een Italiaanse sfeer. Het was megaleuk om ook dat andere deel van Zwitserland te zien, want ik ken het vooral als land van de bergen, maar daar hangt het zuidelijke, gezellige sfeertje rond. Het was er ook een stuk warmer.”

“In die eerste dagen gingen we dus ook op de gravelbike van BMC de regio ontdekken. Dat was hartstikke tof, want ik had nog niet zoveel op een gravelbike gefietst. De mensen om mij heen hadden mij toch overtuigd om iets meer te gaan gravelen. En wat bleek? Zwitserland is niet alleen een walhalla voor de mountainbike, maar ook echt een gravelwalhalla.”

Maar ook de diversiteit en vele mogelijkheden van fietsen in Zwitserland kwamen naar boven. Na een treinreis vanuit Locarno werd het hooggebergte opgezocht. “De laatste dagen gingen we op de wegfiets over de Gotthardpass en daarna door naar Gstaad. Die stad is een echte mountainbike-plaats. Het ligt meer in de bergen en daar kan je de lift pakken om via trails naar beneden te rijden”, aldus Bleyaert.

“Voor mij komt Gstaad meer bij Sankt Moritz in de buurt dan bij Locaro. Sankt Moritz staat bekend om zijn rijkdom en luxueuze restaurants, terwijl Gstaad voor mij iets meer gezelligheid uitstraalt. Dat is meer het toegankelijke skioord. Je ziet er wat meer berghutten en je hebt het idee dat je elke avond een Oktoberfest kan organiseren daar”, lacht ze.

Divers en toegankelijk voor iedereen
Bleyaert is naast de partner van profwielrenner Jasper Stuyven ook een voorvechter van vrouwen op de fiets. Ze richtte The Women Peloton op om fietsende vrouwen te helpen en voorlichting te geven. Vanuit die rol zag ze bij de reis met de 100% Women Challenge in Zwitserland met eigen ogen hoe groot de verschillen internationaal zijn.

“De groep was zó divers. Iedereen kwam van overal. Van Egypte, Australië, Japan en China… Ik vond het erg leuk om andere fietsverhalen te horen. Bijvoorbeeld hoe dat in Egypte gaat, want daar is fietsen als vrouw niet zo evident. Die vrouw had in haar land een initiatief opgezet om vrouwen op de fiets te krijgen. Sportief fietsen kennen ze daar niet echt, maar puur het fietsen is al een hele stap. En de dame uit Australië had Iraanse roots. Voor haar voelde het al als vrijheid om in Australië gewoon te ‘mogen’ fietsen. Dat waren wel inspirerende verhalen.”

Een week lang trokken de vrouwen met elkaar op in Zwitserland. Naast dat intrigerende ervaringen gedeeld werden, werden ook grenzen verlegd op de mythische Gotthardpas. “We hebben als groep samen die klim ontdekt. Het was voor mij echt een van de mooiste passen die ik ooit beklommen heb. Het was er heel erg rustig en door de vijf kilometer over kasseien vond ik het erg speciaal”, herinnert Bleyaert.

“De hele klim had je een schitterend uitzicht en de klim heeft ook de perfecte lengte. Het is niet te lang en niet te kort, de steilte was perfect te doen. Zeker omdat het voor velen de eerste keer was dat ze echt een grote berg beklommen”, vertelt ze. Daarom werd ook de steeds populairder wordende e-bike gebruikt. “Niet iedereen had evenveel ervaring met fietsen, dus om het zo toegankelijk mogelijk te maken was er de e-bike van BMC. Zo konden zij ook mee en waren er geen achterblijvers.”

Vakantiegevoel
“Ik kan de Gotthardpass niet echt vergelijken met een andere klim, dus in die zin is de klim wel uniek. Maar hij heeft wel de typische haarspeldbochten, als je bovenaan staat dan kijk je naar beneden en zie je die bochten echt liggen. Dat was prachtig. In mijn ogen was de tijd van het jaar, zo halverwege juni, echt top. Het was iets minder toeristisch, wat het beklimmen aangenaam maakt. Het is ook geen col waar je duizenden fietsers tegenkomt en daarnaast was het verkeer erg rustig op deze ochtend.”

De reis met de 100% Women Challenge heeft de blik van Bleyaert op de mogelijkheden om te fietsen in Zwitserland wel verbreed. “Eerder had ik het land ook wel aangeraden, maar dan vooral als je graag zou willen mountainbiken. Maar nu zeg ik dat óók omdat je er goed kan bikepacken of gravelen. Daarvoor is Zwitserland ook supercool.”

“Het land is fietsvriendelijk, alles is heel goed verzorgd en er zijn overal heel vriendelijke mensen. Wat het grootste verschil met België en Nederland is? De berglandschappen toch wel, en de vele mogelijkheden om te fietsen. Bij ons kan je wel een beetje klimmen, maar hier ga je echt over cols en kan je veel verschillende dingen doen. De combinatie van mountainbiken, gravelen en op de weg fietsen kan hier in een klein gebied. En je geniet hier optimaal van een heel andere natuur en het vakantiegevoel in de zomermaanden, sowieso.”

“Ook om de reis met de trein te doen is het heel handig. In België zou ik bikepacken met de trein nooit zien zitten, maar in Zwitserland is het echt heel luxe. Ik vroeg mij later nog af hoe het kan dat dat in Zwitserland wel lukt… Het zit in de stiptheid, netheid en ook veiligheid. Op sommige Belgische stations let je toch wat meer op, terwijl daar alles zo goed en netjes is. Dat is echt typisch Zwitserland.”

Fotogalerij: de 100% Women Challenge ontdekt alle ondergronden in Zwitserland

‘Mensen zijn plekken als Mallorca misschien wat beu’
Bleyaert maakt, schrijft en ontdekt vanuit haar rol binnen The Women Peloton graag fietsreizen. Die verhalen deelt ze onder meer in blogs en podcasts. En als vrienden en familie haar vragen naar haar reis naar Zwitserland met de 100% Women Challenge? “Ik stuur meestal mijn blog ook gewoon door”, lacht ze.

“Een vriendin is met haar familie door Zwitserland getrokken om naar Frankrijk te gaan. Niet naar de plaatsen die ik heb gezegd, maar door mijn verhalen is ze er wel naar gaan kijken”, vertelt Bleyaert, die goed begrijpt waarom de populariteit van fietsen in Zwitserland de laatste jaren steeds meer toeneemt. “Veel mensen zijn plekken als Mallorca misschien wat beu, de typische warme zomerplaatsen.”

“Het wordt daar in de zomers ook steeds warmer en warmer. Mensen zijn vaker op zoek naar alternatieven en het voordeel van Zwitserland en plekken als Sankt Moritz, Locarno en Gstaad is dat je niet elke dag de fiets op hoeft. Je kan ook gaan hiken, de meren bekijken, met de kabelbaan naar boven. Er zijn ook nog zoveel andere dingen om te gaan doen. Ook als je met je gezin wil gaan, waar niet iedereen fietsminded is, dan is dit wel een ideale combinatie.”

Meer info over fietsen in Zwitserland vind je op de site van Zwitserland Toerisme

Fietsen in Zwitserland

Zwitserland is een waar paradijs voor een fietsvakantie met prachtige routes en fascinerende landschappen. Hier kun je op een mountainbike indrukwekkende bergen beklimmen, op een racefiets door weelderige wijngaarden fietsen of op een gravelbike de ongerepte natuur ontdekken. Het maakt niet uit op wat voor een zadel je het liefst zit: Zwitserland Toerisme zoekt graag de mooiste route en de beste fietsaccommodatie voor je uit.

In de zomer van 2023 gingen oud-profwielrenners Léon van Bon en Belle de Gast op avontuur in Zwitserland. Zij stapten op de fiets in Laax en kwamen erachter dat Laax een echt walhalla voor mountainbikers is. In bergdorp en uitvalsbasis Andermatt verbleven ze om vanaf daar alle omliggende Alpenpassen te beklimmen. De bergachtige regio Vaud was erg toegankelijk en duurzaam, dus in Zwitserland is er voor iedere fietser wat wils.


Over The Women Peloton

Begin 2021 zette Elke Bleyaert – voormalig kleuterjuf en uitzendconsulente en tevens partner van Jasper Stuyven – haar schouders onder het onlineplatform The Women Peloton. “Ik fiets al meer dan zeven jaar en had een fietsclub opgericht in Leuven, maar merkte dat er bij vrouwen vragen waren rond bepaalde onderwerpen. Ik ben zelf meer gaan uitzoeken, maar mij viel op dat er niets specifieks voor fietsende vrouwen, waarbij het ook goed onderbouwd is met de juiste kennis. Daarom wilde ik dit platform oprichten.”

Bleyaert zocht een team bij elkaar met onder meer een bikefitter, voedingsspecialist, een bekkenbodemspecialist, een coach en een sportpsycholoog. “Zelf had ik al heel veel vragen, bijvoorbeeld over menstruatie en voeding. Een vriendin die zwanger was geweest wilde weten hoe ze terug kon opbouwen, wat oudere dames kwamen in de menopauze te zitten en er kwamen veel zadelklachten naar boven.”

Ze merkt dat door haar platform meerdere onderwerpen voor fietsende vrouwen uit de taboesfeer worden gehaald. “Nu is er vooral nog veel onwetendheid en als je weet dat andere vrouwen dezelfde problemen hebben, dan is het al minder raar om erover te praten. Maar het mooiste om te zien vind ik dat vrouwen meer initiatief durven nemen.”

“Ik vind het fijn dat die trend verandert. Onze fietsvakantie naar Mallorca was in minder dan 48 uur uitverkocht, veertig vrouwen gingen meteen mee. Ik kan mij niet voorstellen dat dat twee jaar geleden zou gebeuren”, zegt Bleyaert, die daarnaast ook vrouwen opzoekt op evenementen. Zo zijn er bij de toertochten van Proximus Cycling Challenge ook speciale Women Rides. “Op die manier stimuleren vrouwen elkaar steeds meer, het begint echt te groeien en ik heb nog veel meer ideeën en projecten die ik wil uitwerken.”

“De rol van Jasper is klein”, lacht ze. “Hiervoor stelde ik veel vragen aan hem over fietsen, maar daar kwamen we erachter dat het bij vrouwen toch heel anders is dan bij mannen. Hij heeft een keer in de podcast gesproken over het mentale deel binnen zijn wereld als profrenner. Maar hij is er vooral op de achtergrond bij en dat vind ik leuk.”

Om te reageren moet je ingelogd zijn.