ZLM Tour baalt van afzegging TDT-Unibet
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
Zeger Schaeken
dinsdag 28 mei 2024 om 08:03

ZLM Tour baalt van afzegging TDT-Unibet

Interview Volgende week vindt de ZLM Tour 2024 plaats en dat is zonder TDT-Unibet. Het Nederlandse ProTeam van Bas Tietema, Josse Wester en Devin van der Wiel had zichzelf in eerste instantie aangemeld, maar gaf de inschrijving terug omdat ze naar eigen zeggen geen (vol)waardig team op de been kunnen krijgen. “We waren graag met hen op het succes van vorig jaar doorgegaan”, zegt koersorganisator Rens Kamphuis van Libéma Profcycling. 

TDT-Unibet meldde eerder in een persbericht dat zij ‘een verkeerde inschatting’ hebben gemaakt bij het samenstellen van hun wedstrijdprogramma. Desgevraagd gaat teammanager Julia Soek daar dieper op in bij WielerFlits. “De eerlijke waarheid is dat je het seizoen begint met 21 fitte renners. En dan bouw je een kalender op. En die kalender maak je dus al aan het begin van het jaar. Natuurlijk houd je dan wel rekening met iets van blessures, maar op dit moment hebben we gewoon een aantal renners die of geblesseerd zijn of niet 100% fit. Denk aan mannen zoals Davide Bomboi (sprinter, red.) en Cedrik Bakke Christophersen (ronderenner, red.).”

Volgens Soek kun je dan twee dingen doen. “Of je gaat met een volledige ploeg naar een koers in functie van het publiek, of je kiest voor het welzijn van de renners. Voor mij is het gewoon heel belangrijk dat de jongens een stap terug kunnen zetten zodat ze weer op niveau kunnen komen. Of we hiermee gezichtsverlies lijden? Nee, helemaal niet. Iedereen zit in hetzelfde schuitje. Ik hoor meer ploegen erover dat ze een te druk programma hebben gekozen. En wat is het doel? Genoeg renners aan de start krijgen? Voor ons is dat niet zo. Wij gaan naar een koers om het beste uit het team te halen, op dat moment. Of dat nu met vijf renners is, of met zeven.”

Julia Soek – foto: Joren Benjamins/Tour de Tietema

‘Wij weigeren mee te gaan in het oude systeem’
Ploegleider Rob Harmeling hoort het gesprek en mengt zich er vervolgens ook in. “Weet je wat bij ons het allerbelangrijkste is? Wij inspireren mensen met fietsen. Dat is hartstikke mooi. Daar zijn we ook supertrots op, dat we motiveren en inspireren. Dat willen we ook graag. En dan moet je er ook mee kunnen leven als er iets niet lukt, zoals de ZLM Tour bijvoorbeeld. Als er dan mensen zijn die zeggen dat die wedstrijd daardoor in gevaar komt, dat is onzin. Dat gaat over het systeem. Het kan nooit zijn dat één speler daar verantwoordelijk voor is.”

“Wij hebben bij ons team één heel belangrijke spelregel”, gaat Harmeling verder. “En die ben jij. Het gaat om jou. Als je moe bent of het is allemaal even te veel, dan heb je rust nodig. Dat is het belangrijkste. En niet wat de mensen daarvan denken. Dat is het oude systeem. Doorgaan, doorgaan en omvallen. Dat doen wij niet. Wij weigeren daarin mee te gaan. Wij geven om elkaar. Het is voor ons allemaal nieuw. En soms is het zonde en soms is het zwaar. Maar daar wil ik aan blijven meewerken. Omdat we naar de mens kijken. En niet naar de maatschappij die er druk op legt.”

Niet in Nederland, wel in België – foto: Cor Vos

Organisatie wilde verder op dezelfde voet
Geen TDT-Unibet in de ZLM Tour (2.1) dus van 5 tot en met 9 juni. Wél rijdt het Nederlandse ProTeam op zaterdag 8 juni Dwars door het Hageland (1.Pro) en een week later de Baloise Belgium Tour (2.Pro) en de Oberösterreich Rundfahrt (2.2). “Dat gaat lukken”, verzekert Soek. “De Baloise Belgium Tour is ook een zeer belangrijke wedstrijd voor ons, ter voorbereiding op de Renewi Tour (hun eerste WorldTour-rittenkoers, red.). En naar Oostenrijk gaat een ander soort ploeg.” Afgelopen week waren ze ook actief in de Tour of Norway (2.Pro).

De organisatie van de ZLM Tour baalt van het ontbreken van TDT-Unibet in hun koers. Vorig jaar kreeg TDT-Unibet als Continental-ploeg de kans in de wedstrijd van Libéma Profcycling, waar ze hun grote doorbraak kenden met een ritzege voor Yentl Vandevelde. In dat kader was de organisatie graag verder gegaan op dezelfde voet, om samen met het Nederlandse ProTeam op het succes van vorig jaar door te gaan. De organisatie zet zich graag in om het Nederlandse wielrennen op de kaart te zetten. Dit jaar zijn alle ritten live te zien op RTL en Videoland.

Vandevelde won vorig jaar vanuit de vroege vlucht in ‘s-Heerenhoek – foto: Cor Vos

Vervanger
Uiteindelijk meldde TDT-Unibet zich af omwille van sportieve redenen. Desondanks zal het startveld nog steeds uit negentien teams blijven bestaan. Libéma Profcycling was al in onderhandeling met Arkéa-B&B Hotels. De Fransen komen met hun opleidingsploeg, aangevuld met enkele WorldTour-renners. De organisatie geeft aan blij te zijn met de deelnemende ploegen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.