Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 4 naar Andora – Sprinterskans langs de kust
foto: Cor Vos
maandag 29 april 2024 om 06:00

Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 4 naar Andora – Sprinterskans langs de kust

Dag vier van de Giro d’Italia 2024 lijkt er op papier een te zijn voor de sprinters. In een 190 kilometer lange etappe rijden de renners van Acqui Terme langs de kust van de Ligurische zee naar Andora. Slaat een snelle man toe, of verrast een aanvaller?

De vierde etappe van de Ronde van Italië is geen vlakke, maar biedt wel kansen voor de sprinters. Gedurende 190 kilometer worden er 2.079 hoogtemeters overlegd, maar verreweg de meeste van deze stijgende meters zijn in het eerste gedeelte van de rit te vinden.

Startplaats Acqui Terme was viermaal eerder onderdeel van het parcours van de Giro d’Italia. Twee keer diende de stad als finishplaats, waarna de koers de dag erna vertrok vanuit de stad. Dat is al wel even geleden, het gaat namelijk om de jaren 1937 en 1955. Toen wonnen respectievelijk de Italianen Giovanni Valetti en Alessandro Fantini.

Vanaf Acqui Terme trekt het peloton naar het zuiden, richting Calizanno, voor de eerste tussensprint en de enige gecategoriseerde klim van de dag. Hoewel de route topografisch gezien naar beneden loopt, is het eerste gedeelte van de etappe constant vals plat stijgend. Na de Colle del Melogno (8,9 km aan 4,3%) is het merendeel van de stijgende kilometers achter de rug. De rit vervolgt zich na deze klim met 40 kilometer in dalende lijn richting de kust.

Aangekomen bij de kust, in het stadje Savona, ligt de tweede tussensprint van de dag. Het kustplaatsje is voor sommigen wellicht bekend van de route van Milaan-San Remo. Elk jaar passeert het langste monument op de kalender langs de Italiaanse badplaats. Daarnaast diende de gemeente al elf keer als start of finishplaats tijdens de Giro. In 2014 eindigde een rit van de drieweekse wedstrijd voor het laatst in Savona. Toen bleef Michael Rogers in zijn eentje het peloton voor.

Vanaf Savona trekt het peloton nog zestig kilometer zuidwaarts langs de Middellandse zee. De finishstreep van de vierde etappe van de Ronde van Italië ligt in het stadje Andora. De Italiaanse badplaats is voor de meeste wielerliefhebbers waarschijnlijk een onbekende naam. De gemeente was immers nog nooit gastheer tijdens de Giro.

Net voor de finishlijn ligt nog wel de Capo Mele. De klim is jaarlijks onderdeel van het parcours van Milaan-San Remo, maar mag met een lengte van slechts 1,6 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 4,3 procent, nauwelijks een naam hebben.

Michael Rogers kwam solo aan in Savona in 2014 – foto: Cor Vos

Wel wordt de Trofeo Laigueglia jaarlijks rond Andora verreden. De openingskoers van het Italiaanse voorjaar start en finisht in buurstad Laigueglia. De twee plaatsen worden gescheiden door een heuvelrug, die in de eendagskoers meerdere malen beklommen wordt via de Cola Micheri (2 km aan 8,2%). De editie van dit jaar werd gewonnen door het Franse klimtalent Lenny Martinez van Groupama-FDJ. Hij maakte het verschil op de laatste beklimming en vergrootte het gat in de afdaling.

Tijdens de vierde etappe van deze Giro d’Italia gaan we vermoedelijk een ander scenario te zien krijgen. De finale is immers volledig vlak. Op papier lijkt het een uitgelezen kans voor de sprintersploegen om een ritzege bij te schrijven. Wie is het snelst in Andora?

Dinsdag 7 mei, Etappe 4: Acqui Terme – Andora (190 km)
Start: 12.30 uur
Finish: tussen 17.00 en 17.30 uur

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.