Youri IJnsen
zaterdag 4 mei 2024 om 13:00

Pooltips nodig? Deze parels moet je hebben voor het Giro d’Italia-spel

Video Ook voorafgaand aan de Giro d’Italia 2024 helpen wij je met een aantal tips voor het WielerFlits Ploegleider-spel. Vijf in tekst, vijf in video. Veel plezier met het bouwen van je team, waarmee je een extra dimensie aan het volgen van de Ronde van Italië toevoegt. En je weet wat we dan altijd zeggen: doe er je voordeel mee!

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

flag-fr Ewen Costiou – 1 europunt

foto: Cor Vos

Veel spelers kiezen ervoor om hun bank te vullen met renners die één europunt waard zijn in WielerFlits Ploegleider. Een van de beste keuzes die je daarin kunt maken, is door te kiezen voor Ewen Costiou. Wie?! Precies, Costiou. De 21-jarige Franse klimmer van Arkéa-B&B Hotels heeft een vrije rol en maakt in de Giro zijn grote ronde-debuut.

Hij grossiert dit seizoen in ereplaatsen, weliswaar in kleinere wedstrijden (behoudens Parijs-Nice, zeventiende in het eindklassement). Toch is hij in grote vorm. Slechts elf renners op de voorlopige startlijst van de Giro d’Italia scoorden de laatste 28 dagen meer UCI-punten dan Costiou. Voor één europunt een mogelijke rittenkaper in je ploeg hebben als Tadej Pogačar het besluit rustiger aan te doen? Neem Costiou!


flag-si Luka Mezgec – 1 europunt

foto: Cor Vos

Wanneer je op zoek bent naar heel goedkope sprinters van één europunt, kom je in deze editie van het Giro-spel bedrogen uit in WielerFlits Ploegleider. Er zijn namelijk amper spurters te vinden die je als vuller voor je team kan gebruiken. Een daarvan is wel Luka Mezgec. De 35-jarige Sloveen gaat als lead out van start – zoals veel vaker in het verleden – en dit keer doet hij dat voor Caleb Ewan.

Hij moet The PocketRocket naar ritzeges helpen. Het probleem voor Ewan is dat hij in zijn carrière aan elf grote rondes begon, maar er slechts drie uitreed. Bij Mezgec hoef je daarover niet te twijfelen. Hij begon er aan dertien en reed er slechts twee niet uit. Maar het belangrijkste is dat hij in twaalf van zijn grote rondes punten pakte in WielerFlits Ploegleider.


flag-it Filippo Fiorelli – 2 europunten

foto: Cor Vos

Veel spelers zullen bij de één europunters snel kiezen voor Giulio Pellizzari, het 20-jarige toptalent van VF Group-Bardiani-CSF Faizanè. Hij reed een sterke Tour of the Alps en maakt zijn debuut in de Giro. Maar het zou niet voor het eerst zijn dat wat je in die voorbereidingskoers ziet, zich herhaalt in de Giro. Wanneer je een andere keuze wilt maken dan het gros van de spelers, dan kun je ook Pellizzari’s ploeggenoot Filippo Fiorelli overwegen.

Hij is 29 jaar en begint aan zijn vijfde Giro. In de voorbije jaren was hij een prima renner om in je ploeg te hebben tijdens de Italiaanse grote ronde. Hij is altijd goed geweest voor vier of vijf etappes in de punten. Weliswaar niet veel, maar van de twee europunters is hij wel eentje waarvan je op voorhand weet dat hij levert.


flag-ee Madis Mihkels – 2 europunten

Mihkels won vorig jaar voor het eerst als prof in de Deutschland Tour – foto: Cor Vos

Bij Intermarché-Wanty richten ze zich in de sprints op Biniam Girmay. Ze hebben echter nog een snelle troef in handen. De piepjonge Est Madis Mihkels (20 jaar) maakt zijn grote ronde-debuut, maar heeft wel een sterke sprint in zijn benen. Daarnaast heeft hij inhoud, anders eindig je niet als tiende in de snelste Parijs-Roubaix ooit, een aantal weken geleden.

Ook in andere wedstrijden dit voorjaar én vorig seizoen, behaalde Mihkels diverse ereplaatsen. Mocht Girmay om wat voor reden dan ook niet thuis geven – na zijn zware crash in Dwars Door Vlaanderen reed hij enkel nog de Ronde van Vlaanderen – dan lijkt de jonge Est klaar te staan om zijn kans te grijpen. En wie weet trekken ze sowieso eens zijn kaart, in de vele sprintkansen die er in deze Giro liggen.


flag-us William Barta – 2 europunten

Barta won dit voorjaar zijn eerste pronkers – foto: Cor Vos

Met twee lange individuele tijdritten voor de boeg deze Giro, is het ook geen overbodige luxe om één specialist voor weinig punten op je bank te zetten. Iemand die het wat dat betreft altijd goed doet, is Wiliam Barta. De 28-jarige Amerikaan van Movistar is een prima tijdrijder en komt vooral in grote rondes vaak bovendrijven. Eerder dit jaar pakte hij in de de Ronde van Valencia overigens zijn eerste profzege, door in zijn eentje het sprintende peloton voor te blijven.

Zijn meest beklijvende resultaat was in de Vuelta a España van 2020. Toen kwam hij in een klimtijdrit naar de Mirador de Ézaro slechts één tel tekort ten opzichte van Primož Roglič. De eerste tijdrit in de komende Giro is enigszins te vergelijken met diezelfde tijdrit. Kan Barta nóg een keer uithalen?
Wie neem jij op in je team? Schrijf je hier in voor WielerFlits Ploegleider.


WielerFlits Podcast

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.