Lenny Martinez laat Groupama-FDJ juichen in eigen land
Foto: Cor Vos
vrijdag 12 april 2024 om 15:55

Lenny Martinez laat Groupama-FDJ juichen in eigen land

Lenny Martinez heeft de Classic Grand Besançon Doubs op zijn naam geschreven. De frêle klimmer had alle moeite van de wereld om Monegask Victor Langellotti af te houden, maar weerstond. Ploegmaat David Gaudu mag mee op het podium.


De Classic Grand Besançon Doubs (1.1) was pas aan haar vierde editie toe, maar kende wel een mooi deelnemersveld, met de deelname van de vier Franse WorldTeams en tal van sterke ProTeams. De organisatie had tussen Besançon en Montfaucon (171,3 km) een uitdagend parcours uitgetekend, met als ultieme scherprechter de Antenne Montfaucon (4,2 kilometer aan 7,2 %) richting aankomst.

Enekoitz Azparren (Euskaltel-Euskadi), Alan Jousseaume (TotalEnergies), Adne Holter (Uno-X Mobility), Maël Guégan (CIC U Nantes Atlantique), Théo Delacroix (St Michel – Mavic – Auber93) en Jérémy Leveau (Van Rysel – Roubaix) waren de jongens die zich mochten amuseren voorin. Zij zetten immers een sterke vroege vlucht op en hadden onderweg ook een bergprijs om voor te strijden op de verschillende nijdige klimmetjes.

Ondanks de controle van onder andere Groupama-FDJ en Decathlon-AG2R mochten de zes leiders tot bijna acht minuten wegrijden. Het betrof dan wel geen WorldTour-renners voorin, maar met namen als Holter was dat toch hoog spel spelen van de Franse ploegen. Uiteindelijk kwam na een zestigtal kilometer de achtervolging alsnog goed en wel op gang, maar ook voorin zaten ze niet stil.

Op een vijftigtal kilometer van de streep moesten Azparren, Guégan en Levau – niet toevallig de minste klimmers van de zes – overboord. Jousseaume, Holter en Delacroix trokken immers aardig door, en hadden zo op een twintigtal kilometer van de streep nog altijd twee minuten. Ook Lotto Dstny en Burgos-BH voelden wat nattigheid en kwamen in het peloton een handje toesteken.

Beslissing op de slotklim
Bij het aanvatten van slotbeklimming Antenne Montfaucon ging Holter, zoals verwacht, solo. Met een dikke minuut voorsprong, begon hij niet eens aan een onmogelijke opdracht. Maar toen Lenny Martinez (Groupama-FDJ) op drie kilometer van de streep stevig doortrok, ging de kleine klimmer in één ruk op en over Holter. Niemand van de andere favorieten bleek in staat om de explosieve Martinez te volgen.

Daarachter hield die andere kopman van Groupama-FDJ, David Gaudu, zich gedeisd. Hij probeerde de tegenreacties van de andere favorieten te counteren, om Martinez – die een halve minuut bij elkaar had gereden – te beschermen. Alleen, toen Monegask Victor Langellotti (Burgos-BH) zijn versnelling inzette, slaagde Gaudu er niet in om te volgen. Langellotti knokte zich in geen tijd tot bij een compleet stilgevallen Martinez, maar kon hem niet losgooien. In de laatste driehonderd meter ging Martinez er opnieuw over, waardoor hij alsnog mocht juichen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.