Luca Mozzato verrast Dylan Groenewegen in chaotische Bredene Koksijde Classic
Foto: archief
vrijdag 15 maart 2024 om 17:14

Luca Mozzato verrast Dylan Groenewegen in chaotische Bredene Koksijde Classic

Luca Mozzato heeft de Bredene Koksijde Classic gewonnen. De Italiaan van Arkéa-B&B Hotels troefde Dylan Groenewegen verrassend af in een sprint van een vijftigtal renners.

Nervositeit bij de start in Bredene, want er stond heel wat wind aan de Belgische kust. In totaal moeten de renners 201 kilometer afwerken tussen Bredene en Koksijde, en met windkracht vijf vreesden veel ploegen voor een waaierpektakel. En dat is exact wat we kregen!

De Belg Mauro Verwilt (Tarteletto-Isorex) en de Nederlander Jasper Haest (VolkerWessels) waren de eerste aanvallers van de dag, die op die manier probeerden te anticiperen op een eventuele waaierkoers. En gelijk hadden ze, want nog geen half uur nadat ze er waren vanonder gemuisd, schudden de eerste ploegen aan de boom in een strook waar de zijwind vrij spel had. Het peloton brak verschillende malen in stukken en brokken, maar niemand was zinnens om daar al definitief door te zetten.

Jens Reynders (Bingoal WB), Matteo Milan (Lidl-Trek), Abram Stockman (TDT-Unibet) en Max Croonen – ploegmaat van Haest bij VolkerWessels – maakten vervolgens van een moment van windstilte gebruik om de sprong naar de twee leiders te maken. De zes mochten zo’n tweetal minuten wegrijden, maar de nervositeit ging nooit echt helemaal liggen in de grote groep.

Heuvelzone baart een muis
Te meer omdat er halverwege een heuvelzone lag te wachten die doet denken aan Gent-Wevelgem. Daar wachtten twee beklimmingen van de Kemmelberg (langs de twee verschillende kanten) en de Baneberg. Opvallend genoeg waren het op de eerste keer Kemmelberg de troepen van Intermarché-Wanty die de koers hard probeerden maken. Met vier zaten ze rond hun snelle man Gerben Thijssen, die nog goed mee naar boven ging ook. Al maakte Arnaud De Lie §Lotto Dstny) misschien nog het meeste indruk, net als Dries Van Gestel (TotalEnergies).

De Lie ging stevig te keer op de Kemmelberg – foto: Cor Vos

Boven was het tijd om de schade op te meten, en toen bleek dat er nog zo’n dertigtal renners de slag hadden overleefd. Echter was het ook nu lastig om de violen tussen de verschillende blokken gelijk te stemmen, waardoor er opnieuw een grote groep – met bijvoorbeeld Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla) – terug mocht komen. Maar dan kwam Kemmelberg nummer twee (langs de steilere kant) er nog aan. De Lie ontbond opnieuw zijn duivels, maar de Waal ging zo snel dat hij niemand mee kreeg. In de windzone vlak na de Kemmelberg zat het spel wél weer op de wagen.

Het was opvallend genoeg wachten op een valpartij van Baptiste Planckaert (Intermarché-Wanty) en Joshua Giddings (Lotto Dstny) op 75 kilometer van de streep, voor het peloton weer in verschillende stukken brak. Plots bleven er slechts een dertigtal renners over voorin, waarbij vooral Dries Van Gestel, Nils Politt (UAE Emirates) en de troepen van Lidl-Trek, Lotto Dstny en Intermarché-Wanty met de krachten woekerden. Van de snelle mannen waren ook Simone Consonni Arnaud De Lie, Gerben Thijssen, Paul Magnier (Soudal Quick-Step), John Degenkolb (Team dsm-firmenich PostNL) en Luka Mezgec (Jayco AlUla) in de eerste groep vertegenwoordigd.

Waaiers in De Moeren
Maar dan moest hét echte waaierspektakel nog beginnen, met een passage in de open vlakte van De Moeren als hoogtepunt. Politt voerde in eerste instantie het hoge woord, maar viel stevig terug. Het was wederom Intermarché-Wanty dat de forcing voerde. Aan het einde van de beruchte windstrook bleven er zo nog amper een vijftiental renners over in hetzelfde wiel.

Arnaud De Lie was daar in eerste instantie niet bij, maar de talentvolle Waal van Lotto Dstny deed dan maar het onmogelijke. De Lie dichtte eigenhandig een kloof van een honderdtal meter, in volle zijwind. Een stevige inspanning waar een coureur normaliter niet in kan slagen, maar De Lie deed het toch en nam zo zijn positie in de eerste waaier in, naast ploegmaat Brent Van Moer, het trio Gerben Thijssen, Madis Mikhels en Roel Van Sintmaartensdijk (Intermarché-Wanty), Gil Gelders (Soudal Quick-Step), John Degenkolb, Luka Mezgec, Robbe Ghys (Alpecin-Deceuninck), Luca Mozzato (Arkéa-B&B Hotels), Simone Consonni, Hugo Hofstetter (Israel-Premier Tech) en Rasmus Wallin (Uno-X).

De eerste waaier – foto: Cor Vos

Maar ook deze waaierpoging leidde tot helemaal niets. Achterin hadden onder andere Tudor en Jayco-AlUla zich immers verenigd om hun snelle mannen Arvid de Kleijn en Dylan Groenewegen weer voorin te krijgen. Onder hun impuls geraakten bij het ingaan van de lokale ronden in Koksijde alle sprinters weer in een kansrijke positie. We gingen met een vijftigtal renners de finale in.

Ongecontroleerd slot
Maar daarin had geen enkele ploeg voldoende sterke papieren om de situatie te controleren. Vooral De Lie kon zijn benen daar maar niet bedwingen. Intermarché-Wanty had lange tijd de touwtjes in handen voor Thijssen, maar toen Nils Pollit nog een keer trachtte om de troepen te ontregelen in de laatste tien kilometer, stuurde men slim Dries De Pooter mee. Die reed uiteraard niet mee, in tegenstelling tot Pollit, Yves Lampaert (Soudal Quick-Step), Daan Hoole (Lidl-Trek) en Patrick Eddy (dsm-firmenich) . Toen Lampaert op drie kilometer van de streep een extra versnelling in plaatste, kon alleen Eddy reageren.

De twee leken even een voorsprong te kunnen uitbouwen, maar onder andere Arkéa-B&B Hotels bracht alles weer samen. Het werd een chaotische sprint, die ook nog eens werd ontregeld door een valpartij van Amaury Capiot (Arkéa-B&B Hotels) en Lionel Taminiaux (Lotto Dstny). Dylan Groenewegen zette zijn sprint vervolgens van net iets te ver in. In de laatste meters werd de snelle Nederlander nog geremonteerd door Mozzato, die zo een verrassende winnaar werd. Thijssen zat dan weer ingesloten en kwam te laat.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.