Mathieu van der Poel eert opa Poulidor met overwinning in Tabor
Foto: Cor Vos
zaterdag 16 november 2019 om 15:35

Mathieu van der Poel eert opa Poulidor met overwinning in Tabor

Mathieu van der Poel heeft de wereldbekermanche in Tabor naar zijn hand gezet. De Nederlandse wereldkampioen was de beste na een spannende driestrijd met Eli Iserbyt en Lars van der Haar.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Van der Poel pas op derde startrij door nieuwe regel
Opvallend beeld: geen wereldkampioen Mathieu van der Poel op de eerste startrij. Door de nieuw ingevoerde regel van de UCI, waarbij de top 24 in het klassement van de wereldbeker (of toch diegenen die aanwezig zijn) de beste startplaatsen inneemt, mocht Van der Poel in Tabor pas starten op de derde startrij. De wereldkampioen liet de manches in Iowa, Waterloo en Bern links liggen en doet dus ook niet mee in het klassement. Niet ideaal voor Van der Poel, die er sowieso een bewogen week had opzitten, met het overlijden van opa Raymond Poulidor als jammerlijke dieptepunt.

Voorin bepaalden de Telenet-Baloise-jongens van Sven Nys het tempo in de openingsronde. Pas toen Michael Vanthourenhout zich aan de leiding zette, kwam er een eerste kloof van een tiental seconden. Daarachter volgde een groepje met Telenet-Baloise-renners Corné van Kessel, Quinten Hermans en Lars van der Haar, maar ook Vanthourenhouts ploegmaat Eli Iserbyt.

Eerste terugkeer na 15 minuten, maar pas definitief na 40
Toch kwam de verwachte terugkeer van Van der Poel er na vijftien minuten. Maar even snel als Van der Poel kwam aansluiten, moest hij ook weer een kloofje laten. Vijf seconden werden er plots weer twintig, en dat maakte Vanthourenhout vooraan misschien een beetje overmoedig. De West-Vlaming kwam zichzelf tegen en kreeg halfweg de cross het gezelschap van een indrukwekkende Lars van der Haar en wereldbekerleider Eli Iserbyt. Van der Haar besloot vervolgens zelf door te trekken, maar echt ver weg was Van der Poel nooit.

Een bandenwissel – van rhino- naar het zwaardere grifoprofiel – gaf Van der Poel zowaar een tweede adem én meer grip op de gladde wei na de start. Van de mindere indruk die Van der Poel voordien gaf, was plots weinig of niets meer te merken. Ronde na ronde sloop hij iets dichterbij op ons leidend trio, waar Iserbyt en Vanthourenhout meer dan eens het ploegenspel speelden om Van der Haar uit zijn kot te lokken. Zij beseften ook dat de terugkeer van Van der Poel allicht een kwestie van tijd zou zijn en zo geschiedde: na 38 minuten maakte hij van ons trio een kwartet.

Spannende finale
Meteen afmatten, moet Lars van der Haar gedacht hebben, want de Nederlander maakte van de voorlaatste ronde een slijtageslag. Het enige slachtoffer: Michael Vanthourenhout. Maar Van der Haar schakelde met die snelle ronde allicht ook zichzelf uit. Na de balkenpassage, die hij als enige lopend nam, kwam ook de vinnige Nederlander niet meer in het stuk voor. De snedige tussensprintjes van Iserbyt zaten daar natuurlijk voor iets tussen. De leider in de wereldbeker wilde maar wat graag alleen naar de finish rijden, maar dat was buiten één man gerekend.

Van der Poel sloop Iserbyt vlak voor een zone met enkele kort op elkaar volgende bochtjes voorbij en zette de West-Vlaming daar op een paar meter. Iserbyt streed voor wat hij waard was, maar het was Van der Poel die aan het langste eind trok. De wereldkampioen eerde zo op prachtige wijzen zijn overleden opa Poulidor.

foto: Cor Vos © 2019

Wereldbeker veldrijden 2019-2020
Uitslag manche 4: Tabor

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
2. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) in z.t.
3. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Baloise) op 12s
4. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 42s
5. flag-be Toon Aerts (Telenet-Baloise) op 1m00s
6. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Baloise) op 1m10s
7. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Baloise) op 1m14s
8. flag-be Tim Merlier (Creafin-Fristads) op 1m17s
9. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m22s
10. flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m32s

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
16 november 2019 15:55
Van der Poel wint; maar wel op hangen en wurgen.


Tot nu toe heeft Mathieu aan Eli Iserbyt een vette kluif. Hem op flinke achterstand rijden is nog niet gelukt..en de vraag is óf dat nog gaat lukken. Het zal in zijn kopje gaan kruipen dat hij niet op voorhand gewonnen spel heeft;zoals in het verleden. Ik zou er niet verbaasd van staan op te kijken als Eli Iserbyt straks de wereldtitel grijpt.

Lars van der Haar verraste met een méér dan verdiende derde plaats.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.