Mathieu van der Poel maakt favorietenrol waar in Tábor
Foto: Orange Pictures - Sportfoto.nl
zondag 5 november 2017 om 15:27

Mathieu van der Poel maakt favorietenrol waar in Tábor

Mathieu van der Poel heeft het Europees kampioenschap in Tábor op zijn naam geschreven. De Nederlander reed in de tweede ronde weg bij zijn landgenoot Lars van der Haar, die wel het zilver mee naar huis mag nemen. Toon Aerts kaapte op ruime afstand het brons weg.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Snelle start Van der Poel
Mathieu van der Poel had zich, naar goede gewoonte, voorgenomen om snel uit de startblokken te schieten. De Nederlands kampioen had op de omloop in Tábor nog nooit in zijn carrière een cross verloren, en daar wilde hij op dit Europees kampioenschap graag een vervolg aan breien.

Zijn op papier grootste uitdager, Lars van der Haar, gaf in de eerste ronden geen meter toe op de snel gestarte Van der Poel. De vinnige Nederlander plakte aan het wiel van zijn jonge landgenoot, en ook uittredend Europees kampioen Toon Aerts slaagde erin om zijn wagonnetje een tijdje aan te haken.

Balken maken verschil
Maar na twee en een halve ronde zorgden de balkjes voor de beslissing. Die liggen in Tábor traditioneel op een helling. Van der Poel versnelde vlak voor de balkjes, sprong erover op zijn fiets en zette daarna wederom door. Van der Haar en Aerts moesten afstappen en Van der Poel had zijn gaatje te pakken.

Aerts viel vervolgens volledig stil, Van der Haar bleef zich wél geven. Op veel stroken was hij misschien wel de evenknie van Van der Poel, maar hij moest aan de balkjes iedere ronde drie à vier seconden extra toegeven. Dat maakte dat hij aan de finish ruim 20 seconden op winnaar Van der Poel moest toegeven.

Strijd voor het brons
Achter deze twee Nederlander troepte een groep samen van een tiental renners, met heel wat Belgen, maar ook Nederlanders David van der Poel en Corné van Kessel, Italiaan Gioele Bertolini en thuisrijder Michael Boros. Het tempo in deze groep lag duidelijk lager dan dat van de talentvolle Nederlanders.

In de slotronde plaatste Michael Vanthourenhout een versnelling aan de balken, in de hoop de bronzen plak mee naar huis te kunnen nemen. Uittredend kampioen Aerts dichtte de kloof echter nog en ging met het brons aan de haal, weliswaar op ruim anderhalve minuut van een ongenaakbare Van der Poel.

Europees kampioenschap veldrijden voor profs 2017
1. flag-nl Mathieu van der Poel in 57m37s
2. flag-nl Lars van der Haar op 22s
3. flag-be Toon Aerts op 1m27s
4. flag-be Michael Vanthourenhout in z.t.
5. flag-nl David van der Poel op 1m30s
6. flag-be Jens Adams op 1m32s
7. flag-cz Michael Boros op 1m33s
8. flag-be Laurens Sweeck op 1m34s
9. flag-nl Corne van Kassel op 1m36s
10. flag-be Kevin Pauwels in z.t.

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
5 november 2017 17:23
hoofditem sportweekend (VRT) vorige zondag : " dringend verzoek ! Spanning , concurrentie in de cyclocross.....".
5 november 2017 17:27
Ik snap niet goed waarom deze klasseprestatie zoveel kritiek (weliswaar vanuit verschillende emoties - verkeerd chauvinisme, verveling met gebrek aan spanning) oplevert. Geniet ervan (als van een goed muziekstuk) of kijk niet. Zo simpel is het.
5 november 2017 17:33
@delgado
De nl sportiviteit beperkt zich niet alleen tot binnen onze landsgrenzen, geniet net zo van een bergrit waarin Barguil domineert en de heerlijke techniek van een Federer maar ook een Nys die manakiaal leefde voor zijn sport ipv een biografie te schrijven.
Teveel bijzaken doen een sportman vaak niet goed.
En waarom jammer vinden geassocieerd wordt met terechtwijzen is me ook niet duidelijk en waarom uberpatriot, laat de Duitsers erbuiten.
I
5 november 2017 17:40
Mooie overwinning en Lars v.d. Haar ook prima natuurlijk.
Niet echt verrassend, met v. Aert erbij was het wellicht een beetje spannend geworden.
5 november 2017 17:48
Het probleem is niet zozeer dat Matje elke week wint, integendeel, maar dat een wedstrijd van één uur na een paar minuten al beslist is. Vorig jaar was hij, pech/offday uitgezonderd, ook heel vaak de beste, maar dan had je tenminste een uur lang een boeiende strijd. Hoe onwaarschijnlijk mooi zijn techniek ook is, ik kan me er moeilijk 50 minuten mee verwarmen.
5 november 2017 17:48
Ik hoop dat Vd Poel zich steeds meer zal richten op het mountainbiken of wegwielrennen. In het cyclo-crossen is de concurrentie gewoonweg niet goed genoeg om hem uit te dagen.
5 november 2017 17:49
Slim geweest van Van Aert om deze koers over te slaan. Had hier toch geen goud kunnen halen en kan mooi in alle rust werken richting WK.
5 november 2017 17:59
Haha, de dominantie van van der Poel in het veld vergelijken met dominantie van Barguil in bergritten. Hoe kom je erop?
5 november 2017 17:59
@schipperaar
Nee, je noemt iemand een slechte verliezer en weinig sportief. En nu zeg je opeens dat je het 'alleen jammer vindt'. Daar zit een duidelijk verschil.
5 november 2017 18:05
Hahahahhaha max eindelijks eens een vermakelijke post van je. Ik stel me je nu voor ergens in een hoekje aan het huilen, wachtend op de biografie van van aert geschreven door schipperaar ;)

Komaan wat bent gij voor een supporter als je de koers links gaat laten liggen???
5 november 2017 18:11
Even on wat een ongelofelijk verschil, dít is wat Wuyts woensdag bedoelde met afdrogen... nou hij kan een hoop denken en vinden maar dit gaan we 100% dit seizoen niet meemaken als van aert wint. En hoe hilarisch ook dat 5 Belgen (en vooropgesteld ik heb niets maar dan ook niets tegen Belgen) elkaar in de wielen fietsen en de commentator Boros de schuld geeft
5 november 2017 18:12
Aerts mag trouwens ook wel een Toontje ;) lager zingen met zijn ' we zijn dichter bij vdpoel gekomen' afgelopen woensdag
5 november 2017 18:32
Ik vraag me of hoeveel MvdP in die maanden crossen op zijn bankrekening mag bijschrijven. Dat moeten toch wel tonnen zijn?
5 november 2017 18:48
@delgado
Er is een verschil tussen slechte en goede verliezers, slechte zoeken altijd een excuus, goede niet maar prijzen de winnaar. Om dus niet meer te kijken omdat er geen Belg meer wint getuigt van weinig sportiviteit.
@mathias
Barguil domineerde/soleerde in twee bergritten, hopelijk volgend jaar in meer als ie voor het ak gaat, Froome domineerde niet maar re(a)geerde, groot verschil..
5 november 2017 18:50
@schipperaar
Klopt, vind ik ook. Bedoel maar dat dat de mentaliteit van velen hier is.
5 november 2017 19:43
Lijkt mij maar logisch dat men als neutrale fan spanning wil zien. Wie er dan op het einde wint, maakt niet al te veel uit.
5 november 2017 20:16
@Assen, ik denk dat we het gaan meemaken dat er zo betaald gaat worden om níet aan de start te verschijnen..
5 november 2017 21:02
Ach ja, Merckx domineerde in zijn jaren het wegwielrennen.
Je kunt Mathieu niet verwijten.
5 november 2017 21:15
@SvB Ha ha, ja, maar dan moeten ze m meer betalen om niet te starten dan wanneer ie wint, zo graag crosst ie.
5 november 2017 22:23
Ik heb geen teleurstelling gehoord op Sporza hoor... Die staan daar bol van bewondering voor Poelke.
5 november 2017 22:55
Kan iemand mij vertellen wat die Tjech doet op het BeNe Kampioenschap?
5 november 2017 23:53
Die Tsjech mag meedoen omdat het een open BeNe kampioenschap is, er deed zelfs een Italiaan mee heb ik me laten vertellen.
Was het spannend? Nee eigenlijk niet, toch heb ik genoten van de overmacht van VDP, buiten categorie, een fenomeen.
Aerts probeerde even mee te gaan maar zag tijdig in dat ie zich dan zou opblazen, vd Haar heel knap tweedes. De rest kon toekijken of beter konden ze dat maar want halfweg koers lag de rest al op een minuut.
Van Aert zat lekker aan de espresso in Italië, zou die gekeken hebben :)? Denk het niet, niet goed voor zijn zelfvertrouwen.
6 november 2017 00:13
Ik schaar me achter RV, ik zou het niet snappen als Mathieu de cross verkiest boven het wegwielrennen. Wie droomt er nou niet van het prevaleren in de grote Tours en de monumenten. Wat is er nou mooier dan wegwielrennen. Maar nee, Mathieu blijft liever letterlijk aanmodderen in het veld. Het is als een veelbelovende inline skater die nooit gaat schaatsen. Als een darter die zijn hele leven bij de BDO-amateurs blijft steken want daar is het sfeertje zo lekker amicaal en winnen is makkelijker. Het is als een voetballer die makkelijk bij Real Madrid mee kan, maar toch in de Belgische zaalvoetbalcompetitie blijft spelen.

En dan kan je zeggen dat smaken verschillen. Weinig mensen die spruitjes lekkerder vinden dan pizza, maar ze bestaan, oké. Nog minder die beschimmeld fruitafval lekkerder vinden dan een drie sterren diner. En nog een overtreffende trap verder is het verschil tussen het veldrijden en het wegwielrennen voor een supertalent als Mathieu, objectief beschouwd vanuit sportieve en algeheel geluksmaximaliserende overwegingen.

En daarom geloof ik echt wel dat hij de stap al lang wil maken, maar hij wil (begrijpelijk) afsluiten met een zeer dominant jaar + wk-titel. Dan zullen mensen de komende tien jaar bij iedere overwinning van een ander in afwezigheid van Mathieu toch in hun achterhoofd hebben dat Mathieu makkelijk had gewonnen als hij nog zou crossen, en dat is natuurlijk heerlijk. Dit domineren lukte hem vorig jaar al redelijk, tot dat desastreuze wk, dus doet hij dit seizoen nog eventjes dubbel zo dominant erbij. Even Van Aert weer op zijn plek zetten nadat hij hem vorig jaar zo pijnlijk versloeg.

Mark my words, Mathieu gaat gewoon definitief de weg op in 2018. Misschien nog een halfzacht veldseizoentje in de winter ter voorbereiding op het voorjaar van 2019 en that's it.
6 november 2017 06:07
Wat een lap tekst, bij een europees kampioenschap stuk t731..
Veel mensen die dit niet saai vinden lullen uit hun nek.
Neemt niks weg van de prestatie van MvdP hoor, eerder van de cross zelf en zijn mede(tegen)standers. Ze komen er gewoon niet aan te pas. Hierdoor kijk je 55 minuten lang naar hopeloos gestuntel... niks voor mij rn daarom zet ik hem ook uit na die 5 minuten.. terecht naar mijn idee.
6 november 2017 09:03
tja. het was zo saai dat ik moet bekennen dat ik maar de eerste 35 minuten heb gezien, toen was het al lang duidelijk wie er 1 en 2 zou worden en ben ik wat anders gaan doen. en wie er dan uiteindelijk derde wordt boeit me niet.

en ja, dat was puur omdat er geen spanning in zat, want de dames heb ik wel tot aan de finish gezien.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.