Mathieu van der Poel voltooit unieke reeks in amper veertien maanden tijd

dinsdag 5 oktober 2021 om 07:15
Mathieu van der Poel voltooit unieke reeks in amper veertien maanden tijd

foto: Cor Vos

Special

Rolf Sørensen en Philippe Gilbert waren tot voor Parijs-Roubaix de enige twee renners die sinds 1990 een top 10-resultaat in alle vijf wielermonumenten konden bewerkstelligen. Sinds zondag is Mathieu van der Poel daar bijgekomen. De 26-jarige Nederlander van Alpecin-Fenix dankte dat aan zijn derde plaats in Parijs-Roubaix. Alleen Eddy Merckx deed ooit sneller.

Sørensen en Gilbert sinds 1990
Sørensen deed er in totaal meer dan tien jaar over om minstens één keer top-10 te rijden in alle vijf de wielermonumenten. Bij zijn debuut in Milaan-San Remo 1986 werd de Deense toprenner meteen negende en daarna volgden een achtste plek in Luik-Bastenaken-Luik 1988, een vierde plek in de Ronde van Vlaanderen 1989, een vijfde plek in de Ronde van Lombardije 1991 en uiteindelijk een zesde plek in Parijs-Roubaix 1997. De Deen deed er in totaal dus elf jaar over om dat voor elkaar te krijgen. Hij eindigde overigens in totaal 23 keer bij de eerste tien in een monument. Hij won er twee: La Doyenne in 1993 en de Vlaamse Hoogmis in 1997.

Gilbert deed over dezelfde reeks liefst veertien seizoenen. Dat begon met een zesde plek in Milaan-San Remo 2005 en in 2009 voegde hij daar de Ronde van Vlaanderen (derde), Luik-Bastenaken-Luik (vierde) en de Ronde van Lombardije (winst) aan toe. De 39-jarige Belg – nog altijd actief bij Lotto Soudal – eindigde twintig keer bij de eerste tien in een monument. Elf keer daarvan stond hij op het podium: zes keer derde, nooit een keer tweede. En hij wist er dus vijf te winnen, waarvan Il Lombardia twee keer. Hij jaagt in zijn Strive for Five nog altijd op Milaan-San Remo.

Reeks flag-dk Rolf Sørensen
flag-it Milaan-San Remo 1986 (negende)
flag-be Ronde van Vlaanderen 1989 (vierde)
flag-fr Parijs-Roubaix 1997 (zesde)
flag-be Luik-Bastenaken-Luik 1988 (achtste)
flag-it Ronde van Lombardije 1991 (vijfde)

Reeks flag-be Philippe Gilbert
flag-it Milaan-San Remo 2005 (zesde)
flag-be Ronde van Vlaanderen 2009 (derde)
flag-fr Parijs-Roubaix 2019 (eerste)
flag-be Luik-Bastenaken-Luik 2009 (vierde)
flag-it Ronde van Lombardije 2009 (eerste)

Van der Poel op monumentenjacht
MVDP
haspelde dezelfde rij af in amper twee en een half seizoen. Dat begon in het voorjaar van 2019 met een vierde plek in de Ronde van Vlaanderen, de koers die hem het meest op zijn lijf geschreven is. In het gemankeerde coronaseizoen 2020 kwamen daar een tiende plaats in de Ronde van Lombardije en een zesde stek in Luik-Bastenaken-Luik bij. Hij vervolledigde de unieke reeks dit seizoen met een vijfde plek in Milaan-San Remo en zondag dus zijn derde plaats bij zijn debuut in Parijs-Roubaix. Van der Poel won in de tussentijd ook zijn eerste monument: de Ronde van Vlaanderen 2o20.

Reeks flag-nl Mathieu van der Poel
flag-it Milaan-San Remo 2021 (vijfde)
flag-be Ronde van Vlaanderen 2019 (vierde)
flag-fr Parijs-Roubaix 2021 (derde)
flag-be Luik-Bastenaken-Luik 2020 (zesde)
flag-it Ronde van Lombardije 2020 (tiende)

Vanaf 8 augustus 2020 (Milaan-San Remo) tot 3 oktober 2021 (Parijs-Roubaix) reed hij overigens binnen een tijdsbestek van veertien maanden óók top-10 in alle monumenten. Van der Poel reed er tot op heden acht, waarbij hij alleen in Milaan-San Remo 2020 (dertiende) buiten de eerste tien viel. Normaal gesproken zal hij in La Primavera 2022 zijn volgende opwachting in een monument maken.

Van der Poel won in het najaar van 2020 zijn tot nu toe enige monument, Vlaanderen – foto: Cor Vos

Merckx, De Vlaeminck & Van Looy
Van der Poel wist zijn reeks dus behoorlijk snel voor elkaar te krijgen, maar Merckx – de grootste renner allertijden – deed dat zelfs in dertien maanden. In 1966 won hij meteen Milaan-San Remo, werd hij achtste in Luik en tweede in Lombardije. In het voorjaar van 1967 werd hij dan derde in Vlaanderen en achtste in Roubaix.

De Belgische legende won niet minder dan negentien (!) monumenten: zeven keer Milaan-San Remo, vijf keer Luik-Bastenaken-Luik, drie keer Parijs-Roubaix en twee keer zowel de Ronde van Vlaanderen als de Ronde van Lombardije. In het huidige wielrennen komt daar normaal gesproken niemand meer aan. Roger De Vlaeminck (elf monumenten) en Rik Van Looy (acht monumenten) zijn naast Merckx de enige renners ooit die minstens één keer alle monumenten wisten te winnen.

Reeks flag-be Eddy Merckx
flag-it Milaan-San Remo 1966 (eerste)
flag-be Ronde van Vlaanderen 1967 (derde)
flag-fr Parijs-Roubaix 1967 (zesde)
flag-be Luik-Bastenaken-Luik 1966 (achtste)
flag-it Ronde van Lombardije 1966 (tweede)

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.