Matthias Brändle rijdt Jens Voigts Werelduurrecord uit de boeken
donderdag 30 oktober 2014 om 20:02

Matthias Brändle rijdt Jens Voigts Werelduurrecord uit de boeken

Matthias Brändle is de nieuwe houder van het Werelduurrecord. De 24-jarige Oostenrijker van IAM Cycling reed op de tweehonderd meter baan van het Zwitserse Aigle de tijd van Jens Voigt uit de boeken. De Duitser had anderhalve maand geleden in Grenchen (eveneens Zwitserland) 51,115 kilometer neergezet, maar Brändle haspelde het uur af met een gemiddelde van 51,850 kilometer. Hij is de 24ste renner in de historie van het wielrennen die het officiële Werelduurrecord in handen heeft.

Verrassende naam
Nadat Voigt vorige maand de strijd om het Werelduurrecord weer nieuw leven inblies, volgde de poging van Brändle even zo verrassend als snel. Op zijn palmares prijken niet de allergrootste wedstrijden, al bracht hij afgelopen seizoen zijn aantal profoverwinningen op drie. Hij wist twee dagen achtereen het peloton in de Tour of Britain te verrassen met een lange aanval.

Goede start
De Oostenrijker ging op de tweehonderd meter baan in Aigle – Voigt reed op een 250 meter baan in Grenchen – voortvarend van start. Na iets minder dan twaalf minuten wist hij zijn gemiddelde snelheid al boven de 52 kilometer per uur te jagen. Vanuit de start begon hij direct met het winnen van tijd op het schema van Voigt. Na een half uur rondjes draaien op de wielerbaan was hij 52 seconden sneller dan de Duitser.

Lastig slot
Maar net als bij Voigt, begonnen de eerste trekjes van vermoeidheid zich bij Brändle even na halfweg te vertonen. Waar hij in het eerste deel van zijn poging vrijwel niet van de ideale zwarte lijn afweek, schommelde hij tegen het einde tussen de zwarte en rode lijn in. In de slotfase van de strijd – waar Voigt nog wist versnellen – verloor Brändle een dikke vijftien seconden, maar dat mocht niet meer baten. Met een totale afstand van 51,850 kilometer reed hij de prestatie van Voigt uit de geschiedenisboeken en is Brändle de nieuwe houder van het Werelduurrecord. In zijn nog jonge loopbaan is dit zijn grootste zege tot zo ver.

Brändle: “Halverwege had ik het lastig”
“Ik voel me geweldig, maar had het onderweg erg lastig”, vertelt de Oostenrijker kort na zijn nieuwe record. “Toen ik begon dacht ik: ‘dit gaat wel erg makkelijk, dit hou ik wel een uur lang vast’. Halverwege had ik bijna een minuut voorsprong en wist ik al dat ik het record ging breken. Kort daarna kreeg ik het echter heel erg lastig. Mijn benen verzuurde en elke omwenteling deed pijn. Mede door toe doen van de vele mensen hier wist ik mijn ritme te hervinden. Hoe dichter ik tegen het uur aankwam, hoe makkelijker het toen weer ging. Ik heb constant op mijn limiet gereden en ben uiteindelijk blij met de 51,850 kilometer die ik afgelegd heb.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.