maandag 8 april 2024 om 07:16

Merijn Zeeman: “Wout van Aert en Jonas Vingegaard moeten 100% zijn voor deelname in Giro en Tour”

Video Na afloop van Parijs-Roubaix heeft Merijn Zeeman zich bij WielerFlits uitgesproken over de situatie van de geblesseerde geraakte kopmannen Wout van Aert en Jonas Vingegaard. Bij Visma | Lease a Bike zijn er nog veel vragen die beantwoord moeten worden over de planning en hun beschikbaarheid in de Giro d’Italia (Van Aert) en de Tour de France (Vingegaard). “Er zijn heel veel scenario’s in de maak”, stelt Zeeman.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Nu een planning maken is heel moeilijk”, vertelt de sportief directeur. “Er zijn heel veel scenario’s in de maak. Haalt Wout de Giro of niet? Zo niet, wat dan wel? Haalt Jonas wel de Tour? Zo niet, wat dan wel? Wanneer nemen we de beslissing? Alles hoort bij elkaar. Het worden drukke weken en daar zijn we al mee begonnen. Ik heb daar ook met Grischa Niermann naar gekeken. Ik hoop dat de komende twee weken dingen duidelijk worden, zodat we concreet een invulling kunnen geven.”

Een ding is zeker, Van Aert en Vingegaard gaan niet van start om te ‘groeien’ in een grote ronde. Zij moeten 100% in orde zijn. “Deze twee renners zorgen voor hoofdprijzen, die gaan niet ergens naartoe om mee te rijden”, bevestigt Zeeman. “Dat staat als een paal boven water. Dat bepaalt ook welke keuzes we gaan maken. Voor Wout en de Giro is het kort dag, daar moeten we snel zicht krijgen of het wel of niet kan. Met Jonas hebben we wat meer ruimte tot de Tour.”

‘Eerlijk evalueren heeft weinig zin met deze tegenslagen’
In Parijs-Roubaix reed de ploeg vooral in beeld met jongelingen Tim van Dijke, Mick van Dijke en Per Strand Hagenes. Kopman Dylan van Baarle haakte vanochtend af. “Vanaf de verkenning voelde Dylan zich niet goed, het was tegen beter weten in of hij nog beter zou worden. Maar vanmorgen was zijn slechtste dag. Daarna wilden we van onze drie jongste renners, in het kader van talentontwikkeling, zien hoe ver zij konden komen. Dat ze niet voor een ervaren kopman hoeven te rijden. Op die manier wilden wij richting de toekomst een stap maken.”

Toch baalt Zeeman dat het niet gelukt is in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. “Dat hadden we ons op een heel andere manier voorgesteld. Door bekende oorzaken staan we hier nu met een andere ploeg. De broers Van Dijke en Hagenes hebben een mooie wedstrijd gereden, met perspectief, maar feit is dat we heel mooie plannen hadden en dat helaas er niet is uitgekomen”, zegt hij.

“De balans is dat we geen Parijs-Roubaix en Ronde van Vlaanderen hebben gewonnen, maar om dat eerlijk te evalueren heeft weinig zin met deze tegenslagen. Gelukkig hebben we een doekje voor het bloeden gehad, maar we hadden duidelijk meer verwacht van dit voorjaar”, is de harde conclusie van Zeeman.

De broers Van Dijke deden lang mee in de finale van Parijs-Roubaix – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.