Milan Fretin snelt naar eerste profzege in openingsrit Vierdaagse van Duinkerke
foto: Cor Vos
dinsdag 14 mei 2024 om 17:51

Milan Fretin snelt naar eerste profzege in openingsrit Vierdaagse van Duinkerke

De eerste profzege van Milan Fretin is een feit. De 23-jarige Belg van Cofidis kwam in de openingsetappe van de 68ste Vierdaagse van Duinkerke als eerste over de finish. Fretin bleek na een lastige en atypische sprint de snelste en is ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

Terwijl in Italië de tweede week van Giro d’Italia begint, barstte in het noorden van Frankrijk de Vierdaagse van Duinkerke los. De zes dagen durende rittenkoers biedt vooral veel kansen voor de sprinters. Zo ook vandaag in de eerste etappe van Duinkerke, de bekende kustplaats dicht bij de Belgische grens, naar Le Touquet. Het grootste deel van de etappe liep in zuidoostelijke richting.

Onderweg lagen vier bergsprints, drie tussensprints en 1463 hoogtemeters. De rit was 173 kilometer lang, maar de renners passeerden de streep in Le Touquet al een eerste keer na 137 kilometer. Vervolgens moest nog driemaal een lokale ronde zonder noemenswaardige hindernissen afgelegd worden. Een massasprint lag dan ook in de lijn der verwachting.

Kopgroep met onbekende namen
De vlucht van de dag bestond uit vijf renners en was overwegend Frans. Joris Delbove (St Michel-Mavic-Auber93), Maxime Jarnet (Van Rysel-Roubaix), Antoine Hue (CIC U Nantes Atlantique) en Gwen Leclainche (Philippe Wagner/Bazin) kregen het gezelschap van de Ier Dean Harvey (Trinity Racing). Deze vijf relatief onbekende namen sloegen de handen ineen en reden lange tijd voor het peloton uit.

Een massasprint lag echter in de lijn der verwachting. Na het inrekenen van de vroege vluchters draaide de rit ook daadwerkelijk uit op een sprint. Al wist Paul Hennequin hier nog bijna een stokje voor te steken. De 21-jarige Fransman sloeg met een late uitval een mooi gaatje en leek het feestje van de sprinters te verstieren, maar werd in de laatste meters toch nog door één renner voorbijgereden.

Fretin lacht, Hennequin huilt
In een sprint van stervende zwanen bleek alleen Fretin nog over de power te beschikken om Hennequin te remonteren. De jonge Belg kon zo voor de eerste keer als prof een zegegebaar maken. De onfortuinlijke Hennequin werd nog wel tweede, net voor Sam Bennett. Met Amaury Capiot (4e), Milan Menten (5e) en Jordi Warlop (7e) eindigden er nog drie Belgen bij de eerste tien. Nils Eekhoff (8e) en Casper van Uden (10e) verdedigden dan weer de Nederlandse sprinteer.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.