Voorbeschouwing: Vierdaagse van Duinkerke 2024 – Strijd tussen sprinters, puncheurs en kasseivreters
Foto: Cor Vos
dinsdag 14 mei 2024 om 08:05

Voorbeschouwing: Vierdaagse van Duinkerke 2024 – Strijd tussen sprinters, puncheurs en kasseivreters

Terwijl in Italië de tweede week van Giro d’Italia begint, barst in het noorden van Frankrijk de Vierdaagse van Duinkerke los. De zes dagen durende rittenkoers – ja, echt – biedt vooral veel kansen voor de sprinters. Geen wonder dat er enkele zeer snelle mannen aan het vertrek staan, met onder meer Arnaud Démare, Sam Bennett en Pascal Ackermann. Maar ook de puncheurs en kasseivreters kunnen zich laten zien. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste tien winnaars Vierdaagse van Duinkerke
2023: flag-fr Romain Grégoire
2022: flag-be Philippe Gilbert
2021: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-nl Mike Teunissen
2018: flag-be Dimitri Claeys
2017: flag-fr Clément Venturini
2016: flag-fr Bryan Coquard
2015: flag-lt Ignatas Konovalovas
2014: flag-fr Arnaud Démare


Laatste editie

Grégoire, dit jaar ritwinnaar in de Ronde van het Baskenland, won vorig jaar de Vierdaagse van Duinkerke – foto: Cor Vos

Eindklassement Vierdaagse van Duinkerke 2023
1. flag-fr Romain Grégoire (Groupama-FDJ) in 21u14m08s
2. flag-dk Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step) op 13s
3. flag-nl Cees Bol (Astana Qazaqstan) op 15s
4. flag-nl Olav Kooij (Jumbo-Visma) op 17s
5. flag-be Brent Van Moer (Lotto Dstny) op 20s

Parcours

De Vierdaagse van Duinkerke is sinds 2017 een zesdaagse en ook dit jaar moet er zes dagen gekoerst worden. De meeste ritten zullen waarschijnlijk uitmonden in een massasprint, maar de inmiddels traditionele rit naar Cassel – rit vijf – biedt ook kansen voor de aanvallers en puncheurs. Deze etappe gaat ongetwijfeld cruciaal worden voor het klassement. In tegenstelling tot vorig jaar zit er namelijk geen tijdrit in de ronde. Wel zitten er in de vierde etappe enkele kasseistroken.


Dinsdag 14 mei, Etappe 1: Duinkerke – Le Touquet (173 km)

De Vierdaagse van Duinkerke begint met een etappe van Duinkerke, de bekende kustplaats dicht bij de Belgische grens, naar Le Touquet. Het grootste deel van de etappe loopt in zuidoostelijke richting. Onderweg liggen vier bergsprints, drie tussensprints en 1463 hoogtemeters.

De rit is 173 kilometer lang, maar de renners passeren de streep in Le Touquet al een eerste keer na 137 kilometer. Vervolgens moet nog driemaal een lokale ronde zonder noemenswaardige hindernissen afgelegd worden. Een massasprint ligt in de lijn der verwachting. In de laatste kilometer zit één bocht, op ongeveer zeshonderd meter van de streep. Daarna is het rechttoe-rechtaan.

Start: 13.15 uur
Finish: tussen 17.15 en 17.35 uur


Woensdag 15 mei, Etappe 2: Wimereux – Abbeville (184,3 km)

De tweede etappe bevat iets meer hoogtemeters (1668), maar ook nu is een massasprint het meest waarschijnlijke scenario. De vijf gecategoriseerde hellingen tussen startplaats Wimereux en aankomstlocatie Abbeville stellen namelijk niet heel voor.

Net als dinsdag, is er weer een finalerondje. Dit eenmaal te verrijden circuit is 32 kilometer lang. Na 184,3 kilometer is de echte aankomst in Abbeville, een stad die gelegen is aan de Somme en de geboorteplaats is van voormalig Frans kampioen en Waalse Pijl-winnaar Jean Claude Leclercq.

Start: 13.10 uur
Finish: tussen 17.10 en 17.20 uur


Donderdag 16 mei, Etappe 3: St-Laurent-Blagny – Bouchain (165,1 km)

Op dag drie verlaten we de kust. De karavaan trekt het binnenland in voor een etappe van Saint-Laurent-Blagny naar Bouchain, over niet al te lastig terrein. Ondanks drie gecategoriseerde hellingen, blijft het totaal aantal hoogtemeters dan ook beperkt tot 1371. Opnieuw een kans voor de sprinters dus? Het lijkt er wel op. In het finalerondje van 35 kilometer zitten eveneens geen obstakels van belang.

Start: 13.15 uur
Finish: tussen 17.15 en 17.35 uur


Vrijdag 17 mei, Etappe 4: Mazingarbe – Pont-à-Marcq (171,3 km)

Krijgen we na drie vlakke etappes dan eindelijk klassementsspektakel op dag vier? Wie weet. Op het eerste gezicht lijkt het allemaal niet al te lastig, want in totaal moeten er slechts 611 hoogtemeters overwonnen worden. De organisatie heeft echter een verrassing in petto. Het finalerondje in en rond Pont-a-Marcq, dat vier en een halve keer afgelegd moet worden, bevat namelijk drie kasseistroken.

In totaal krijgen de coureurs veertien sectoren voor de kiezen, goed voor twintig kilometer aan stuiterwegen. De drie stroken zijn respectievelijk 700, 1000, 2600 meter lang. Na de laatste strook op het rondje, die van 2600 meter, is het in het finalerondje nog goed tien kilometer naar de streep.

Start: 13.10 uur
Finish: tussen 17.10 en 17.30 uur


Zaterdag 18 mei, Etappe 5: Arques – Cassel (179,1 km)

De dag van de waarheid! In de kasseienrit van vrijdag kan zeker verschil gemaakt worden, maar de koninginnenrit van deze Vierdaagse van Duinkerke is toch wel de vijfde etappe, met start in Arques en finish in Cassel. Er wordt vanuit Arques met een omweg koers gezet naar Cassel, waar een lokale ronde van 14,6 kilometer wacht. Dit circuit is onveranderd ten opzichte van vorig jaar, toen Per Strand Hagenes de rit won. Gianni Vermeersch was een jaar eerder aan het feest.

De lokale ronde bevat twee beklimmingen, de Rue du Tambour (2,7 km aan 4,5%) en de Avenue Achille Samyn (3 km aan 4,3%). De finish ligt aan het einde van de achtste lokale ronde, exact een kilometer na de top van de – met kasseien bezaaide – Rue du Tambour, ook wel Mont Cassel genoemd. De renners hebben dan ruim 2606 hoogtemeters in de benen.

Start: 11.50 uur
Finish: tussen 16.05 en 16.25 uur


Zondag 19 mei, Etappe 6: Loon-Plage – Duinkerke (176,8 km)

De Vierdaagse van Duinkerke eindigt op zondag waar de ronde dinsdag ook begon: in Duinkerke. De slotrit is bijna biljartvlak, waardoor het zeer waarschijnlijk is dat de sprinters nog een keer hun kunstje mogen vertonen. Na de start in Loon-Plage en een lus door het binnen, worden in Duinkerke nog zes lokale rondes 10,8 kilometer verreden. Het circuit voert een stukje langs de kust, maar de finish ligt centraler in de stad. De laatste rechte lijn is zo’n vijfhonderd meter lang.

Start: 12.30 uur
Finish: tussen 16.35 en 16.55 uur


Favorieten

De Vierdaagse van Duinkerke eindigt vaak in een secondespel. Sprinters kunnen een eind komen door in de vlakke ritten veel bonificatieseconden te pakken, maar ze moeten dan wel kort eindigen in de heuvelrit naar Cassel. Bovendien is er nog de kasseienrit op dag vier, waar ook verschillen gemaakt kunnen worden. We zijn dus vooral op zoek naar rappe mannen met vooral veel inhoud.

Mozzato zegevierde in de Bredene Koksijde Classic – foto: Cor Vos

Luca Mozzato is zo’n renner. De Italiaan won dit voorjaar de Bredene Koksijdse Classic in een massasprint en eindigde vervolgens als tweede in de Ronde van Vlaanderen. Dan moet je van goeden huize komen. De enige vraag is of ze Arkéa-B&B Hotels meteen vol zijn kaart trekken, want het Franse team beschikt ook over Arnaud Démare. De 32-jarige renner is een tweevoudig winnaar van de Vierdaagse van Duinkerke, maar keert dinsdag terug in koers na bijna twee maanden afwezigheid. Hij beëindigde zijn voorjaar vroegtijdig beëindigde vanwege oververmoeidheid. Het is dus afwachten hoe hij er nu voor staat.

Update 13 mei: Mozzato haalde de definitieve selectie van Arkéa-B&B Hotels niet.

We geven Corbin Strong meer kans. De Nieuw-Zeelander verteert de heuvels uitstekend en heeft een vlijmscherpe sprint. Bovendien zit het met de vorm wel goed, bewees hij zaterdag met een tweede plaats in de Tour du Finistère. Israel-Premier Tech trekt trouwens überhaupt met een sterk team naar Noord-Frankrijk. Ze stellen namelijk ook mannen als Tom Van Asbroeck, Pascal Ackermann en Riley Sheehan op. Ackermann zal vooral mikken op dagsucces, Sheehan moet met zijn huidige conditie ook potten kunnen breken als klassementsrenner. De laatste uitslagen van de 23-jarige Amerikaan: vierde in de Famenne Ardenne Classic, derde in Eschborn-Frankfurt en vierde in Tro-Bro Léon. Een aardig rijtje.

Corbin Strong is een gevaarlijke klant – foto: Cor Vos

Jonas Abrahamsen finishte één plaatsje achter Sheehan in Tro-Bro Léon als vijfde. Eerder dit jaar was de sterke Noor ook al tweede in Dwars door Vlaanderen, na een lange dag in de vlucht. Als we een zware koers krijgen, is hij iemand om in de gaten te houden. Taaie renners als John Degenkolb en Kasper Asgreen zullen ook hopen een slijtageslag, met name in de kasseienrit op dag vier. Zij zullen hier hun slag moeten slaan.

Iemand die dan weer kan rekenen op zijn sprint, is Paul Penhoët. Door een kruisbandblessure kwam de 22-jarige Fransman in de eerste maanden van 2024 niet in actie, maar bij zijn rentree in het Circuit de Wallonie stond hij er meteen. Hij werd hier vierde. Zijn landgenoot Pierre Gautherat, die ook over een stel snelle benen beschikt, eindigde onlangs dan weer als vierde in de Tro-Bro Léon. Het 21-jarige talent van Decathlon AG2R kan in beide sleuteletappes scoren.

Paul Penhoët heeft nog maar één koersdag in de benen – foto: Cor Vos

Bij Decathlon AG2R hebben ze ook nog Oliver Naesen. Oli heeft enkele mindere seizoenen achter de rug, maar dit voorjaar was hij weer op de afspraak. Het leverde hem een vierde plaats in de Omloop Het Nieuwsblad en zevende plek in de Ronde van Vlaanderen op. Een overwinning zat er echter nog niet in. Komt die in de Vierdaagse van Duinkerke?

Zoals gezegd, moeten we de sprinters op voorhand niet uitvlakken. Een Sam Bennett in echt goede doen zou hier meerdere etappes moeten kunnen pakken en zo ook meedingen voor de eindzege. Maar een Sam Bennett in echt goede doen hebben we al een tijdje niet meer gezien. Lotto Dstny heeft met Jenno Berckmoes, Milan Menten én Lionel Taminiaux ook drie rappe mannen die ver kunnen komen in het klassement. Geen van hen hoeft schrik te hebben van de heuvelrit naar Cassel.

Andere namen die we nog willen noemen, zijn Nils Eekhoff (dsm-firmenich PostNL), Thomas Gachignard, Anthony Turgis (TotalEnergies), Alec Segaert (Lotto Dstny), Morné Van Niekerk (St Michel – Mavic – Auber93) Emmanuel Morin (Van Rysel – Roubaix) en Luca Van Boven (Bingoal WB).

Naesen reed een goed voorjaar – foto: Cor Vos


Sprinters

De belangrijkste sprinters hebben we zojuist al genoemd, bij de favorieten voor de eindzege. De drie grootste namen aan het vertrek (wat de sprinters betreft), zijn namelijk Arnaud Démare, Sam Bennett en Pascal Ackermann. Samen boekten zij goed voor 197 (!) profzeges: 95 voor Démare, 62 voor Bennett en 40 voor Ackermann. Voor elk van hen geldt echter dat het de laatste jaren wat stroever loopt. Ze zullen stuk voor stuk dan ook maar wat blij zijn als ze in Duinkerke één of meerdere ritzeges kunnen pakken.

Hervindt Démare zijn benen? – foto: Cor Vos

We noemden verder al Luca Mozzato, Paul Penhoët, Milan Menten, Lionel Taminiaux en Jenno Berckmoes. Enkele andere rappen kwamen nog niet voorbij. We denken dan aan Pierre Barbier (Philippe Wagner/Bazin), Rory Townsend (Q36.5), Milan Fretin (Cofidis), Sasha Weemaes (Bingoal WB) en Jason Tesson (TotalEnergies). Tour de Tietema-Unibet, dat niet direct een kandidaat voor de eindzege heeft, zal in de sprintritten hopen te scoren met Axel Huens of Sebastian Nielsen.

Met Casper van Uden staat er, tot slot, ook nog een rappe Nederlander aan de start. De 22-jarige renner van dsm-firmenich PostNL won op zijn eerste koersdag van 2024, in de AlUla Tour, maar in de rest van het voorjaar kwam hij niet meer in de buurt van een overwinning. Slaat hij in de Vierdaagse van Duinkerke weer toe?

Van Uden won vroeg in het jaar in Saoedi-Arabië – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Corbin Strong
*** Jenno Berckmoes, Riley Sheehan
** Paul Penhoët, Pierre Gautherat, Oliver Naesen
* Arnaud Démare, John Degenkolb, Jonas Abrahamsen, Kasper Asgreen

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

Het is nog koffiedik kijken, maar het lijkt komende week redelijk weer te worden in Duinkerken en omstreken. Alleen tijdens de openingsrit is er voorlopig de nodige regen voorspeld. De dagen daarna kan er ook af en toe een buitje vallen, maar schijnt de zon wel geregeld. De maximale temperaturen zitten tussen de 15 en 18 graden Celsius.

De Vierdaagse van Duinkerke is dagelijks live te zien via de online kanalen Eurosport.nl en Discovery+. Bekijk alle tv-zenders en uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.