Nederlands drietal op weg naar Riwal-Readynez
Arvid de Kleijn - foto: Cor Vos
woensdag 2 oktober 2019 om 06:00

Nederlands drietal op weg naar Riwal-Readynez

Riwal-Readynez krijgt volgend seizoen een klein contingent met Nederlanders. Diverse bronnen laten aan WielerFlits weten dat Martijn Budding, Arvid de Kleijn en Nick van der Lijke deze winter overstappen naar de Deense ProContinental-ploeg. Daarnaast zouden nog een aantal Nederlandse renners gesprekken met de ploegleiding van Riwal-Readynez voeren. Het team heeft nog twee plekken vrij in de selectie voor 2020 en verwacht binnen tien dagen alles rond te hebben.

De Deense ploeg heeft Riwal Denmark als hoofdsponsor. Dat bedrijf is een dochteronderneming van Riwal, een Nederlands bedrijf. Het is gespecialiseerd in verhuur, verkoop en onderhoud van hoogwerkers, verreikers en heftrucks. In 2001 breidde het bedrijf zich uit naar Denemarken en inmiddels in vele andere Europese landen. Op dit moment onderzoekt het moederbedrijf of zij wil en kan investeren in de wielerploeg. Riwal-Readynez is nu een puur Scandinavisch team en heeft zichzelf de bijnaam The Nordic Fighters aangemeten. Riwal Nederland zou graag een meer internationale uitstraling zien en kijkt middels een business case of dit haalbaar is.

Budding, De Kleijn en Van der Lijke
Ondertussen zijn drie Nederlanders zeker van een contract bij de Deense formatie. De Kleijn staat al jaren te boek als een talentvolle sprinter en hij won onlangs de Druivenkoers in Overijse. In 2017 pakte hij met de Sluitingsprijs Putte-Kapellen ook al eens een profkoers. Vorig jaar viel voor hem door een hardnekkige knieblessure grotendeels in het water. De 25-jarige spurter maakt de overstap van Metec-TKH.

Budding (24) maakte in 2017 zijn profdebuut bij Roompot-Nederlandse Loterij, maar moest daar na twee seizoenen vertrekken. Hij koos voor een stap terug naar BEAT Cycling Club, waar hij dit jaar zijn loopbaan herlanceerde. Budding zette een reeks korte uitslagen neer, met overwinningen in de Ronde van Rhodos (rit- en eindzege), een tweede plek in de Ronde van Overijssel, ritwinst in de Tour de la Mirabelle en een etappezege in de Kreiz Breizh Elites. Ook werd hij vierde op het NK.

Voor Van der Lijke komt er met de overgang naar Denemarken een verlenging van zijn carrière. De 28-jarige Zeeuw maakte in 2014 zijn profdebuut voor Belkin, maar daar kon hij in twee jaar tijd niet imponeren. Vanaf 2016 verdedigde hij de kleuren van Roompot-Charles en voorgangers, de ploeg die na dit seizoen naar alle waarschijnlijkheid ophoudt te bestaan. De komst van de drie Nederlanders staat overigens los van de eventuele investering van Riwal Nederland. De Deense ploeg werkt al jarenlang een groot programma in Nederland en België af. Daarin wil ze beter voor de dag komen, waardoor de ploegleiding zich wilde versterken met een aantal Nederlanders.

Hoge ambities
Riwal-Readynez heef torenhoge ambities voor de toekomst. Beide titelsponsoren zijn vastgelegd tot en met het seizoen van 2021. In dat jaar wil de Deense ploeg deelnemen aan de Tour de France. Die start dat seizoen namelijk in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Ook de tweede en derde etappe vinden plaats in het Scandinavische land. Als grootste ploeg uit Denemarken richten ploegleiders Michael Blaudzun en Michael Skelde zich vooral op het ontwikkelen van jonge renners. Afgelopen winter werden er voor het eerst naast Denen, ook andere Scandinaviërs vastgelegd. Steffen Kromann (CEO van de ploeg) heeft de ambitie om in de toekomst uit te groeien tot een stabiel ProContinental-team.

De laatste jaren werden er door Riwal-Readynez een aantal profs afgeleverd. Nicolai Brøchner maakte eind 2017 de overstap naar Holowesko-Citadel, maar die Amerikaanse ploeg hield op te bestaan. De snelle Deen bleef echter prof, want afgelopen winter keerde hij terug bij Riwal-Readynez. Daar heeft hij nu een aflopend contract; met Tobias Kongstad zijn dat de enige twee van de huidige selectie. Vorig jaar stapte de jonge klimmer Jonas Gregaard Wilsly over naar WorldTour-team Astana. Alexander Kamp (Trek-Segafredo) en Andreas Stokbro (Team NTT) volgen komend seizoen zijn voorbeeld.

Bij de ploeg gelden de Denen Andreas Kron en Mathias Norsgaard als grootste talenten. Eerstgenoemde laat zich veelvuldig zien in de zwaardere wedstrijden. Hij werd dit jaar tweede in de Oren GP, vijfde in de Baloise Belgium Tour en vijfde op het WK voor beloften. Norsgaard is dan weer een getalenteerde tijdrijder. Hij won dit jaar de openingsrit in de Ronde van de Toekomst en hij eindigde als vierde op het WK tijdrijden voor beloften. Vorig jaar was hij in Innsbruck nog goed voor brons. De snelle Rasmus Bøgh Wallin en Zweeds kampioen Lucas Eriksson gelden eveneens als talentvolle renners.

flag-dk Riwal-Readynez 2020 (voorlopige selectie)
flag-dk Jonas Aaen Jørgensen (33)
flag-no Kristian Aasvold (24)
flag-nl Martijn Budding (24)
flag-no Sondre Holst Enger (25)
flag-se Lucas Eriksson (23)
flag-nl Arvid de Kleijn (25)
flag-dk Andreas Kron (21)
flag-nl Nick van der Lijke (28)
flag-no Sindre Skjøstad Lunke (26)
flag-se Kim Magnusson (27)
flag-dk Mathias Norsgaard (22)
flag-dk Rasmus Quaade (29)
flag-dk Torkil Veyhe (29)
flag-dk Emil Vinjebo (25)
flag-dk Troels Rønning Vinther (32)
flag-dk Rasmus Bøgh Wallin (23)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.