Nicolas Roche: “Porte heeft het in zich om ooit de Tour te winnen”
dinsdag 25 oktober 2016 om 16:06

Nicolas Roche: “Porte heeft het in zich om ooit de Tour te winnen”

Nicolas Roche denkt dat Richie Porte het in zich heeft om ooit de Tour de France op zijn naam te schrijven. De 32-jarige Ier (die het seizoen afgelopen weekend afsloot met een tweede plek in de Abu Dhabi Tour) verdedigt in 2017 de kleuren van BMC en zal de Australiër Porte ondersteunen tijdens de Tour de France. In de Ronde van Spanje hoopt hij voor eigen kansen te mogen rijden.

Roche heeft ervaring met het knechten voor een kopman die in een grote ronde mee kan doen om de eindoverwinning. Bij Tinkoff en Sky ondersteunde hij Alberto Contador en Chris Froome. “De voorbije jaren ging ik naar de Tour met favorieten Alberto en Froomey, nu ga ik met een outsider in de persoon van Richie”, vertelt hij in een interview met Sky Sports. “Ik denk dat hij het in zich heeft om podium te rijden en zelfs op een gegeven moment de Tour te winnen. Het is spannend om te zien hoe goed hij kan zijn.”

Roche hoopt zelf op het kopmanschap in de Vuelta. “Ik hoop op een kans in de Vuelta, als kopman of schaduwkopman. Het hangt ervan af wat de strategie van de ploeg zal zijn. Ik denk dat ik daar nog een sterke prestatie neer kan zetten.” Roche reed in Spanje al twee keer bij de beste tien. In 2010 werd hij zevende in het eindklassement, in 2013 eindigde hij als vijfde.

Roche schrijft Contador nog niet af
Roche reed in 2013 en 2014 in dienst van Contador bij Tinkoff. De 33-jarige Spanjaard dacht aan stoppen, maar besloot zijn carrière een vervolg te geven bij Trek-Segafredo. Hoewel ‘El Pistolero’ niet zijn beste jaar achter de rug heeft, denkt Roche dat de Spanjaard nog het nodige kan laten zien. “Zijn beste prestaties liggen achter hem, maar hij kan nog veel geven”, legt Roche uit. “Ik ken Alberto goed en weet hoe gepassioneerd hij over wielrennen is. Hij heeft besloten om nog twee jaar door te gaan en dat is enkel omdat hij gelooft dat hij nog meer kan laten zien”, aldus Roche. “Een van zijn sterkste punten is het vermogen om te knokken en nooit op te geven. Wanneer hij meedoet, al is het als derde, vierde of vijfde, dan weet je dat hij er alles aan zal doen en een wedstrijd nog steeds op zijn kop kan zetten. Je kan Alberto op dit niveau niet negeren.”

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
25 oktober 2016 16:14
Qua leeftijd zou Porte nu ongeveer op zijn top moeten zitten, dus het moet dan toch komend jaar of het jaar daarop gebeuren. Met Froome en Quintana en nog een handjevol anderen zie ik dat niet zo gauw gebeuren.
25 oktober 2016 16:16
3 weken top presteren is te lang voor Porte.
25 oktober 2016 16:21
Podium zie ik hem wel rijden, maar tegen kleppers als Froome en Quintana kan hij niet op. Hij moet hopen dat ze door omstandigheden niet 3 weken op hun top zijn, dan maakt hij via een Sastre move wellicht wel kans op geel.
25 oktober 2016 16:31
Porte was afgelopen Tour al 3 weken goed, het grootste deel van zijn achterstand verloor hij door pech. En Porte is één van de weinigen die bergop bij Froome kan demarreren. Het koersverloop moet mee zitten maar hij kan het wel.
25 oktober 2016 16:42
Porte was dit jaar inderdaad ook al enorm goed in de Tour.
Hij werd 5e op 5:17, maar verloor in de 2e etappe al 1:45 door een lekke band in volle finale.
Als je die tijd er af haalt was hij gewoon als 2e geëindigd.
25 oktober 2016 16:47
Gek dat Roche amper een jaartje jonger is dan Contador, gevoelsmatig is dat minstens 5 jaar. Porte had ik ook een jaar of 2 jonger ingeschat. Voor die jongens wordt het langzaam nu of nooit, terwijl Contador door sommigen al bijna bij het glorierijk verleden geplaatst wordt, denk dat het bij Porte altijd net niet zal blijven...
25 oktober 2016 16:51
Porte is echt een tourrenner (zeer compleet) en wanneer Quintana en Froome het laten afweten/uitvallen zie ik hem zeker als eerste gegadigde om de winst weg te grissen.
25 oktober 2016 17:08
Het zou mooi zijn, mocht Porte een keer de TdF winnen. Ik gun hem dat zeker. De manier waarop Nibali dat ooit deed, moet hem ook lukken. Met een goede Froome of Quintana is het natuurlijk een ander verhaal.

@ivo001, klopt. Maar met name zijn eerste tijdrit viel ook wat tegen. Zelfde tijd als Quintana. Had daar toch zeker meer moeten pakken/minder moeten verliezen.
25 oktober 2016 17:12
Porte kan een voorbeeld nemen aan Evans: de oudste tourwinnaar ooit. Als alles op zijn plaats valt en ervaring gaat meespelen (geen zenuwen als het even tegen zit) dan kan het.
Porte zijn teamgenoot van Garderen zal geen kopman meer zijn dus heeft hij het absolute kopmanschap bij BMC - dat zal wellicht ook helpen.
25 oktober 2016 17:29
Ik geloof er niet in. Als je al zijn overwinningen onder de loep neemt, dan zie je dat die op 1 uitzondering na voor eind april vielen. Dat is dus een constante over de voorbije 6 jaar. Hij zal als Australiër heel anders moeten leren pieken. Dan had Evans als ex-mountainbiker meer ervaring.
25 oktober 2016 19:25
"heeft het in zich om ooit" belooft nooit veel goeds
25 oktober 2016 19:57
Volgens mij kan Porte dat inderdaad, maar enkel als de tegenstand wat pech heeft en hij gespaard blijft :)
25 oktober 2016 20:14
Hij kan zeker één van de grote rondes winnen, mits hij geen pech krijgt.
25 oktober 2016 22:27
Hij kan een Tour winnen waarin alles 'clean' verloopt en hij uit de problemen blijft. Misschien lukt het hem een keer; hij heeft dit jaar in ieder geval al een stap gezet door drie weken goed te blijven. Maar een Tour winnen zoals Nibali in 2014 zie ik hem niet doen; de kans dat hij in een rommelige Tour waarin veel renners crashen etc zelf overeind blijft lijkt me klein. Hij heeft iig een sterke ploeg nodig waarin ze goed op hem passen.
26 oktober 2016 08:36
@ivo001: Juistem. Enorm indrukwekkend wat hij liet zien dit jaar, hij had pech in de eerste week. Ik geloof er wel in dat hij de tour kan winnen als het een beetje mee zit. Maar als hij in de Giro start verwacht ik hem al zeker kans maken op de eindoverwinning met de tijdritkilometers daar.
26 oktober 2016 09:32
Porte lijkt zijn hoge piek te hebben ingeruild voor meer constantheid. Wat veel volgers dan doen is die constantheid van 2016 koppelen aan de versnelling bergop en de tijdrit van 2013-2015. Maar die Porte bestaat niet. Zelfde geldt voor Poels die vergelijkbaar is.
26 oktober 2016 11:23
hij moe het zeker wel kunnen heeft ook een goed tijdrit in de benen dus vanaf het begin zal hij al hoog staan. en nog een tijdrit op het einde. en een goede ploeg om em heen maken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.