Ongenaakbare Van Aert zegeviert in GP Sven Nys
Foto: Marcel Koch
vrijdag 1 januari 2016 om 16:09

Ongenaakbare Van Aert zegeviert in GP Sven Nys

Wout van Aert heeft op indrukwekkende manier de zestiende editie van de GP Sven Nys op zijn naam geschreven. De 21-jarige Belg reed op het loodzware en vettige parcours al in de tweede ronde bij de rest weg. Sven Nys werd in zijn laatste thuiscross tweede, Toon Aerts eindigde als derde. Ook de eindzege in de bpost bank trofee kan Van Aert nu niet meer ontgaan.

Van Aert ribbedebie
Vanuit de start schoot Lars van der Haar als eerste het veld in. Laurens Sweeck wisselde onze landgenoot al snel af, terwijl het veld daarachter op een lang lint getrokken was. Toon Aerts kwam goed weg toen hij flirtte met de dranghekken, maar daardoor ontstond er wel een klein gaatje met de mannen voorin. Sweeck werd kort na de eerste ronde weer terug ingelopen door een elitegroepje met onder meer Van der Haar en Van Aert. De laatste nestelde zich in de tweede ronde op kop en reed gestaag weg bij de rest van het veld.

Val Nys
Achter Van Aert bepaalde een trio van Marlux-Napoleon Games het tempo. Michael Vanthourenhout, Gianni Vermeersch en Klaas Vantornout konden echter niet voorkomen dat de klassementsleider in de bpost bank trofee binnen de kortste keren veertig tellen voorsprong had. Ook Van der Haar zat in het achtervolgende groepje toen Nys aanstalten maakte om aan te pikken, toen de Belg in hetzelfde spoor als Aerts ten val kwam. Het leverde Nys een kapotte broek op, maar hij kon zijn weg vervolgen.

Van Aert ongenaakbaar
Al vrij snel kwam Nys tot de conclusie dat winnen er vandaag niet in zat tegen een ontketende Van Aert. In het achtervolgende groepje liet vooral Vanthourenhout een sterke indruk achter, maar bleef Nys eraan snokken. Na driekwart cross had de eenzame koploper al een minuut en achttien seconden voorsprong op zijn eerste achtervolgers. Kort nadien plaatste Nys voor de ogen van zijn eigen fans een versnelling op de Balenberg. Daarmee trok hij het achtervolgende groepje op een lint, maar echt los kwam de 39-jarige Belg niet.

Spannende slotronde bij de achtervolgers
Waar Van Aert zichzelf op z’n dooie eentje een ereronde kon permitteren, sloot vlak voor het ingaan van de laatste ronde het Telenet-Fidea-duo Corné van Kessel en Aerts aan bij de achtervolgers. Onze landgenoot besloot niet te wachten en opende de aanval op plek twee. Nys moest de kastanjes uit het vuur en trok na de boomstammen eens flink door. De enige die een antwoord had op zijn versnelling, was Vanthourenhout. Ook Aerts kwam aansluiten, waarop Nys in de laatste materiaalpost als enige niet besloot te wisselen. Dat leverde hem een kleine voorsprong op, wat goed genoeg bleek om de tweede plek voor zich op te eisen.

Zevende manche bpost bank trofee
flag-be GP Sven Nys te Baal
1. flag-be Wout van Aert (Crélan-Vastgoedservice)
2. flag-be Sven Nys (Crélan-AA Drink) op 1m12s
3. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea) op 1m14s
4. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games) op 1m17s
5. flag-be Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games) op 1m18s
6. flag-be Gianni Vermeersch (Marlux-Napoleon Games) op 1m20s
7. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin) z.t.
8. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea) 1m35s
9. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Murprotec) op 2m00s
10. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games) op 2m09s

Tussenstand bpost bank trofee 2015-2016
1. flag-be Wout van Aert (Crélan-Vastgoedservice) in 6u51m09s
2. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games) op 6m53s
3. flag-be Sven Nys (Crélan-AA Drink) op 9m24s

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
1 januari 2016 16:35
Wat een overmacht. Ik ben benieuwd of hij andermaal gaat choken op het BK.
1 januari 2016 16:42
Vandaag is vd Poel niet aanwezig en legt van Aert iedereen er weer ongenadig op. De afgelopen weken met vd Poel erbij lukte dat niet, ik weet het, hij is ziekjes geweest, maar toch.... kan hij de druk aan als hij onder druk wordt gezet. Interessant te zien hoe dit de komende weken gaat aflopen.
1 januari 2016 18:15
Als het wat zwaarder crossen wordt, is er maar eentje die hem aankan. En die was er vandaag niet. Dus helaas weer een koers met weinig spanning. Jammer toch dat er niet wat meer meekunnen met de echte toppers.
1 januari 2016 18:18
En idd @Myp, het lijkt er wel op dat alleen de aanwezigheid van vdP al een effect heeft op van Aert. We gaan het zien de komende maand.
1 januari 2016 19:49
Met een klassement opmaak als de Bpost werd er achter Van Aert dan ook nooit meer echt gekoerst anders dan in de laatste ronde. En de afwezigheid van de Sniper maakt dat Van Aert in één tempo naar de streep kan rijden. Volgende week willen er een paar meer winnen, zelf Gianni Vermeersch. En dan moet Wout weer gaatjes gaan dichtrijden. Het gevolg is bekend en reken er op dat De Clercq daar gewoon op zinspeelt, ontsnappen, koers lamleggen en Van Aert zoveel mogelijk in de weg rijden. Bij Crelan-Vastgoed hebben ze een probleem, Van Aert wil kost wat kost zelf die BK trui, dus heb je in het koersverloop niet veel aan Melier als ondersteuning of om de wedstrijd te openen, want niemand uitgezonderd misschien Laurens Sweeck zal er achteraan willen rijden. Wout heeft een zwaar achterwiel volgende week.
1 januari 2016 22:45
Opvallend crossje: Nys wordt deze keer niet in de hekkens geduwd, dus rijdt hij er zelf maar in, Michael VTH liet een kloofje op het eind omdat hij dacht dat er nog een ronde te gaan was ...
Het was laat op Oudejaar, lijkt me.
2 januari 2016 06:11
"Ongenaakbare Van Aert zegeviert in GP Sven Nys (door afwezigheid van van der Poel)"
Dat benadert meer de realiteit.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.