Oud-wielrenner Frans Aerenhouts (84) overleden
foto: Cor Vos
dinsdag 1 februari 2022 om 10:47

Oud-wielrenner Frans Aerenhouts (84) overleden

Voormalig beroepswielrenner Frans Aerenhouts is op 84-jarige leeftijd overleden. Aerenhouts, geboren en getogen in Wilrijk, was prof van 1957 tot en met 1967. Hij won aan het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw twee keer op rij Gent-Wevelgem.

In 1960 en 1961 boekte hij zijn mooiste profoverwinningen door als eerste over de streep te komen in Gent-Wevelgem. In 1960 bleek Aerenhouts te sterk voor Frans De Mulder en Joseph Planckaert, een jaar later versloeg hij Raymond Impanis en Yvo Molenaers. Aerenhouts verzamelde verder ook heel wat ereplaatsen: zo werd hij derde in de Waalse Pijl, veroverde hij twee bronzen BK-medailles en reed hij top-10 in Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Roubaix.

Aerenhouts stond ook vier keer aan de start van de Tour de France. In 1961 werd hij bij zijn Tourdebuut meteen 17e in het eindklassement. Verder mocht hij één keer meedoen aan de Giro d’Italia en heeft hij twee Vuelta-starts achter zijn naam staan. In 1963 won hij in de Spaanse ronde zelfs een etappe en eindigde hij als twaalfde in de algemene rangschikking.

‘Meesterknecht’ van Raymond Poulidor 
Aerenhouts, die ook actief was als baanwielrenner, reed lange tijd voor de ploeg van Mercier-BP-Hutchinson en ontpopte zich in die jaren tot een gewaardeerde helper van de inmiddels ook overleden Raymond Poulidor. De Franse kampioen had veel waardering voor Aerenhouts en het werk dat hij wist op te knappen in onder meer de Ronde van Frankrijk.

De laatste maanden van zijn leven bracht Aerenhouts door in woonzorgcentrum Sint-Bavo in Wilrijk. Hij overleed zondagmorgen in het Sint-Augustinusziekenhuis.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.