Ploegen met dopingverleden niet welkom in Arnhem Veenendaal Classic
vrijdag 12 december 2014 om 13:20

Ploegen met dopingverleden niet welkom in Arnhem Veenendaal Classic

De organisatie van de Arnhem Veenendaal Classic nodigt geen teams meer uit die in de voorbije twee jaar meer dan drie dopinggevallen hebben gekend. Dit besluit nam de organisatie – onder leiding van oud-renner en sportjournalist Thijs Zonneveld – naar aanleiding van het UCI-besluit om Astana een WorldTour-licentie voor 2015 te geven. De Kazakse formatie kwam de laatste tijd in opspraak door vijf dopinggevallen in hun WorldTour- en Continental-ploeg.

“We hebben als organisatie met verbazing kennis genomen dat Astana een licentie heeft gekregen van de Internationale Wielerbond UCI”, legt koersdirecteur Zonneveld uit op het digitale thuis van de ploeg. “Er zijn veel renners, ploegen en organisaties die – dag in, dag uit – strijden om de wielersport schoner en geloofwaardiger te maken, maar de UCI heeft daar blijkbaar geen boodschap aan. Als vijf positieve gevallen in één seizoen en concrete aanwijzingen voor nauwe banden met de beruchte arts Michele Ferrari niet eens genoeg zijn voor verder onderzoek, dan houdt het op. Het signaal wat de UCI afgeeft met de licentieverstrekking, is niet het signaal waar wij als organisatie achter staan.”

Bestuursvoorzitter Job van Schuppen vult zijn collega aan: “De kans dat Astana het komende jaar wil deelnemen aan onze koers is niet groot; dat is in het verleden ook niet gebeurd. Maar met dit standpunt willen we laten weten, dat het er wat ons betreft ook niet van komt. Een ploeg die betrokken is bij zoveel dopingaffaires is niet welkom in onze koers. We zijn met de Arnhem Veenendaal Classic bijna twee jaar geleden een nieuwe weg ingeslagen waarin we innovaties willen introduceren in de wielersport. Hierbij past een duidelijke stellingname als het gaat om doping.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.