Rick Zabel (30) houdt het na elf profjaren voor bekeken
foto: Cor Vos
woensdag 1 mei 2024 om 10:30

Rick Zabel (30) houdt het na elf profjaren voor bekeken

Rick Zabel heeft zijn afscheid als wielrenner aangekondigd. De 30-jarige Duitser – zoon van de legendarische oud-sprinter Erik Zabel – heeft zijn laatste wedstrijd voor Israel-Premier Tech al afgewerkt. Hij zal later deze maand nog wel één keer in actie komen.

Zijn laatste wedstrijd in het tenue van Israel-Premier Tech was Parijs-Roubaix, maar Zabel zal op zondag 26 mei namens de Duitse selectie nog deelnemen aan Rund um Köln. Zabel kiest daarmee voor een afscheid voor eigen volk. “Na een wielercarrière van dertien jaar (Zabel reed ook nog twee jaar voor de opleidingsploeg van Rabobank, red.) komt er een einde aan mijn reis.”

Zabel wil meer tijd besteden met zijn familie en zich richten op ‘andere uitdagingen in het leven’. “Het was echt een coole tijd. Ik ben trots op wat ik heb bereikt in mijn carrière en blij met alles wat ik heb mogen meemaken. Ik heb geweldige mensen ontmoet. Ik kan niet wachten om voor de laatste keer een rugnummer op te spelden, in mijn thuiswedstrijd in en rond Keulen. Daarna begint een nieuw hoofdstuk in mijn leven.”

Zabel was geen veelwinnaar, maar boekte in 2019 wel een zege in de Tour de Yorkshire – foto: Cor Vos

Zabel begon zijn profavontuur in 2014 in dienst van BMC, nadat hij bij de beloften de Ronde van Vlaanderen wist te winnen. Hij reed drie seizoenen voor de inmiddels verdwenen formatie en kwam daarna uit voor Team Katusha-Alpecin (2017-2019) en Israel-Premier Tech (2020-2024). De snelle Zabel kwam nooit in de buurt van de prestaties van zijn vader, maar wist toch een mooie profcarrière uit te bouwen.

Op zijn palmares prijken twee profoverwinningen, met ritzeges in de Ronde van Oostenrijk en de Tour de Yorkshire. Zabel stond ook acht keer aan het vertrek van een grote ronde. In 2015, 2016, 2020 en 2022 reed hij de Giro d’Italia en in 2017, 2018, 2019 en 2021 de Tour de France.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.