Sagan imponeert in derde etappe Parijs-Nice (+beeld)
woensdag 10 maart 2010 om 16:53

Sagan imponeert in derde etappe Parijs-Nice (+beeld)

De ingekorte derde etappe in Parijs-Nice is prooi geworden voor Peter Sagan (Liquigas-Doimo). De pas 20-jarige Slovaak was de sterkste van een klein groepje dat mocht strijden voor de dagzege. Joaquin Rodriguez (Katusha) en Nicolas Roche (Ag2r-La Mondiale) moesten vrede nemen met een podiumplaats. Lars Boom miste de beslissende slag en raakt zijn leiderstrui kwijt aan Jens Voigt.

Yann Huguet trok in naam van Skil-Shimano samen met Jürgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) en Nikolas Maes (Quick-Step) na 33 kilometer ten aanval. Het Frans-Belgische trio leek een vrijgeleide te krijgen aangezien Rabobank niet erg happig was om de leiderstrui van Lars Boom te verdedigen, maar door toedoen van Caisse d’Epargne, dat het peloton bijna de hele dag op sleeptouw nam, werden de drie op zes kilometer van het einde toch gegrepen.

Op de Côte de la Martinie, op amper drie kilometer van de streep, testten de toppers voor het eerst deze week echt hun benen. Nicolas Roche ontbond zijn duivels en kreeg even later het gezelschap van Peter Sagan en Tony Martin. Toen ook Joaquin Rodriguez aanstalten maakte om de sprong te maken, schoven zijn landgenoot Alberto Contador en Jens Voigt mee.

Doordat het tweede groepje in de korte afdaling aansluiting vond bij het koptrio, ontstond een zeskoppige groep die een tiental seconden voor het peloton uit reed. Caisse d’Epargne, dat voorin noch door Luis Léon Sánchez noch door Alejandro Valverde vertegenwoordigd was, ondernam verwoede pogingen om de kloof te dichten, maar slaagde daar ook met de hulp van Lampre niet in.

Voigt rook door het achterblijven van Boom de leiderstrui en zette zich zonder talmen op kop. In de voorlaatste hectometer zette Rodriguez fors aan, maar het was Sagan die met machtige halen over iedereen heen ging en voor het eerst dit seizoen de handen in de lucht mocht steken. Door de bonificaties nadert hij tot op zes seconden van Voigt, die morgen in het geel van start gaat.

Parijs-Nice (2.HIS)
Etappe 3: Saint-Junien – Aurillac (208 km)

1. Peter Sagan (Slowakije/Liquigas-Doimo) 3u44m26s
2. Joaquin Rodriguez (Spanje/Katusha) z.t.
3. Nicolas Roche (Ierland/Ag2r-La Mondiale)
4. Jens Voigt (Duitsland/Team Saxo Bank) + 2s
5. Tony Martin (Duitsland/Team HTC-Clumbia) z.t.
6. Alberto Contador (Spanje/Astana)
7. Mirko Lorenzetto (Italië/Lampre-Farnese Vini) + 7s
8. Samuel Dumoulin (Frankrijk/Cofidis) z.t.
9. Xavier Florencio (Spanje/Cervélo)
10. Marco Marcato (Italië/Vacansoleil)

Algemeen klassement na etappe 3
1. Jens Voigt (Duitsland/Team Saxo Bank) 12u40m26s
2. Peter Sagan (Slovakije/Liquigas-Doimo) + 6s
3. Luis Léon Sánchez (Spanje/Caisse d’Epargne) + 9s
4. David Millar (Groot-Brittannië/Garmin-Transitions) + 12s
5. Roman Kreuziger (Tsjechië/Liquigas-Doimo) + 14s
6. Lars Boom (Nederland/Rabobank) + 20s
7. Alberto Contador (Spanje/Astana) z.t.
8. Levi Leipheimer (Verenigde Staten/Astana) + 24s
9. Joaquin Rodriguez (Spanje/Katusha) + 26s
10. Xavier Tondo (Spanje/Cervélo) z.t.

Finale

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.