Overzicht: Geruchten rond Cipressa-beklimming Démare
foto: Sirotti
zondag 20 maart 2016 om 15:00

Overzicht: Geruchten rond Cipressa-beklimming Démare

Arnaud Démare wist gisteren Milaan-San Remo te winnen, terwijl hij aan de voet van de Cipressa (30 kilometer van de meet) nog betrokken was bij een valpartij. Toch wist hij de aansluiting met het peloton te maken. Hoe? Daar verschillen de meningen over. WielerFlits bundelt meerdere reacties.

Tosatto: “Hij reed de Cipressa dubbel zo snel op als wij”
De 41-jarige Tosatto was als knecht van Peter Sagan actief en zag in de achtergrond hoe Démare voorbij snelde. “Op de Cipressa reed Démare dubbel zo snel als wij”, verklaart hij tegen La Gazzetta. “Hij werd geholpen door zijn volgwagen. Ik heb niet gezien of hij zich aan een autoraam of aan een drinkbus heeft vastgehouden. Maar zonder die hulp zou hij nooit voor de zege gespurt hebben.”

“Ik heb zoiets, zeker op zo’n schaamteloze manier, nog nooit gezien, maar ik ben ervan overtuigd dat nog andere renners het voorval gezien hebben.”

Capecchi: “Nog nooit meegemaakt”
En dat klopt. Capecchi bevestigt het verhaal van Tosatto: “Démare is ons op de Cipressa met een snelheid van 80 km/u voorbijgesneld. Ik heb dat nog nooit meegemaakt. Ik zat in het wiel van Tossato en heb alles goed gezien. Démare hield zich vast aan de rechterkant van de volgwagen. Het is walgelijk.”

Volgens de roze krant heeft de wedstrijdjury niets opgemerkt of vastgesteld.

Update 13.35 uur – Cofidis verspreidde geruchten rondom Démare’
Volgens Sporza is het gerucht dat Arnaud Démare aan de auto heeft gehangen, verspreid door Cofidis. De Franse ploeg heeft Nacer Bouhanni in de gelederen. Bouhanni en Démare waren een paar jaar terug nog ploegmaats bij FDJ, waarna Bouhanni de concurrentiestrijd aan zich voorbij liet gaan en koos voor een avontuur bij Cofidis.

Sporza sprak na Milaan-San Remo nog met een Belgische koerscommissaris. “Volgens hem had Démare op de top van de Cipressa opnieuw voeling met de autokaravaan. In het stuk tussen de Cipressa en de Poggio hebben drie ploegmaats het gat met het peloton dichtgereden”, klinkt het.

Update – FDJ-ploegleider Guesdon ontkent
“We hebben niet vals gespeeld”, aldus Guesdon tegen Cyclingnews. “Ik was met Arnaud op de klim van de Cipressa, maar dat kwam omdat hij tussen de auto’s zat na de val. Hij heeft een bidon aangepakt, maar ik kan hem niet met 80 kilometer per uur meegenomen hebben, want ik reed in de rij met volgauto’s. We reden bumper op bumper.”

Michael Matthews deed bijna hetzelfde”, vervolgt de oud-renner, die aangeeft geen problemen te hebben als Démare zijn data vrijgeeft om het onschuld te bewijzen. “Matthews raakte ook op achterstand door de crash en achtervolgde op de Cipressa. Hij wist terug te keren na de top, maar hij kon niet meer volgen toen.”

Update 14.50 uur – Démare deelt data via Strava
Arnaud Démare heeft (gedeeltelijk) zijn wedstrijddata van Milaan-San Remo op internet geplaatst. Via de website Strava is te zien dat de Fransman in een tijd van 2 minuten en 33 seconden de Cipressa beklom. Andere renners hadden eerder al hun gegevens geplaatst, waaronder Giovanni Visconti. De Italiaan van Movistar plaatste op de klim een aanval en rondde de klim af in 2 minuten en 40 seconden. De tijden van de andere renners schommelen rond de 2.50.

Update 16.30 uur – Démare deelt volledige data via Strava
Het volledige bestand op het Strava-account van Arnaud Démare staat online.

RIDE Magazine
282 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 12
20 maart 2016 08:59
Als dit waar is pleit voor diskwalificatie! is inderdaad schandelijk! gefeliciteerd Ben Swift!
20 maart 2016 09:00
Samen met Matthews gevallen, dan is natuurlijk uiteraard volstrekt onlogisch dat hij fris de aansluiting maakt en Matthews niet. Waarschijnlijk bidon collée met die imbeciel van een Madiot.

Jury heeft niets gezien, maar in de Vuelta wordt Nibali 10 seconden in beeld gebracht en ligt hij eruit. Dit toch duidelijk van een andere orde! Heeft gewoon de hele Cipressa kunnen freewheelen.
20 maart 2016 09:01
Als dit waar is mag hij van mij gewoon een diskwalificatie krijgen, wat ontzettend triest dit. Schande voor de wielersport.
20 maart 2016 09:02
idd. Kan niet!
20 maart 2016 09:02
Als dit waar is, een walgelijke actie. Verklaart ook wel waarom Démare er ineens weer bij zat en inderdaad Matthews niet.

Een diskwalificatie zal er wel niet komen als de jury niks gezien heeft..
20 maart 2016 09:05
Als dat klopt zal het zeker uitkomen. Hoeveel mensen filmen er immers de passage van de renners niet met hun smartphone, en al zeker op een helling.
20 maart 2016 09:06
Dit is wat wielrennen zo mooi maakt. Jummie!
Het is al jammer dat tegenwoordig zoveel in beeld gebracht wordt met de huidige technologie waardoor ons een hoop van dit soort smeuïge verhalen onthouden worden, dus heerlijk als het dan weer een keer wel onopgemerkt kan.

Meer van dit graag!
20 maart 2016 09:07
Schandalig meteen disqualificeren als dit waar is. Gestolen overwinning!
20 maart 2016 09:07
Als dit waar is, vind ik het nog erger dan mechanische doping. Als je je aan de auto vasthoudt, heb je gewoon 100 pk extra :P Maar serieus, dit zou wel heel erg lelijk zijn.
20 maart 2016 09:08
@Melkzuur: Als de jury niks gezien heeft dan gaan ze niks doen hoor.
20 maart 2016 09:10
Jowinho behalve als er beelden komen.

En elrick: ja dit is idd nog erger dan mechanische doping, meeliften met een auto bergop is meer dan welk electromotortje ook kan leveren.

Als het waar is, dan mag demare gediskwalificeerd worden en hoeft hij voor mij niks meer te winnen voorlopig.
20 maart 2016 09:11
@SE
Tja, maar wat is de oplossing? Démare diskwalificeren omdat 2 mensen iets zeggen kan natuurlijk niet. Er moet op z'n minst bewijs komen.
En Nibali niet diskwalificeren omdat het vaker gebeurt kan natuurlijk ook niet. Het was overduidelijk dat hij aan het valsspelen was.

Ik ben benieuwd of er publiek is dat er misschien een filmpje van heeft gemaakt. Als Démare echt 2x zo snel de berg op ging met behulp van de ploegauto is een DSQ niet meer dan terecht, ook al gebeurt het een dag later pas.
20 maart 2016 09:15
Slim, of je doet nog mee voor de knikkers met de kans op diskwalificatie of je wordt 117de en hebt niets, als het op beeld is dan zou ik als ik in de jury zat hem zeker diskwalificeren maar ben het met kingstown eens dit soort verhalen maken het wielrennen prachtig
20 maart 2016 09:26
Ik snap niet wat hier prachtig aan is. Dit is gewoon valsspelen!
20 maart 2016 09:26
Normaal post demare zijn koers op strava. Opvallend dat dit deze keer niet zo is?
20 maart 2016 09:27
Logisch toch, goed van Gerrans afgekeken.
20 maart 2016 09:29
Dit soort verhalen zijn over dertig jaar prachtig. Nu is het gewoon belachelijk.
20 maart 2016 09:33
Kan mij niet voorstellen dat er géén beelden zijn indien Demare langer dan 5 seconden een bidon heeft vastgehouden.

Maar het verhaal van Tosatto en Capecchi lijkt een beetje overdreven. Je kunt niet met 80 per uur tussen publiek, volgwagens en lossende renners aan een auto hangen. Dat kan alleen op een afgelegen vrij stuk weg (zoals Nibali in de Vuelta deed).
20 maart 2016 09:34
Ik vond het al typisch dat hij er opeens weer was....
20 maart 2016 09:36
Maar eens terugkijken vanaf de val van Démare. Kan me alleen een moment herinneren dat Reza op hem leek te wachten maar dat hij toen blijkbaar al weer voor in zat.
20 maart 2016 09:42
Interessant staartje. Ik herinner me te hebben gezien dat Demare op de Cipressa uit de bocht vloog in een oranje stootkussen, maar wist het niet zeker. Ben benieuwd.
20 maart 2016 09:47
Onderzoeken, bewijzen vergaren en een gepaste beslissing nemen. Dienen ploegleiders een protest in?
20 maart 2016 09:55
Als er beelden zijn wanneer Demare weer op de fiets klimt is het makkelijk om zijn gemiddelde over het laatste deel te berekenen.
20 maart 2016 09:57
Tossato is een ouwe gerespecteerde rot in het vak, die verzint zoiets niet en als hij ook nog bijval krijgt uit het Movistar kamp lijkt me dit zeker geen lariekoek.
20 maart 2016 10:00
Tussen de volgauto's rijden moet kunnen maar aan een auto hangen is gewoon diskwalificatie.
1 2 3 12

Om te reageren moet je ingelogd zijn.